Francuski dla początkujących

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Olek T

Francuski dla początkujących

Post autor: Olek T »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, właściwie dopiero co przyjechałem.
Mam pytanie, czy ktoś może polcić jakieś dobre kursy francuskiego dla początkujacych, najlepiej w małych grupach? Mogą być prowadzone po polsku albo po angielsku - z góry dziękuję za podpowiedzi <?>
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Specyfiką kursów językowych w Luksemburgu jest to, że od początku tłumaczy się wszystko za pomocą nauczanego języka. Czyli coś takiego jak francuski po angielsku nie istnieje. Oczywiście nie znaczy to, że wykładający nie znają innych języków. W razie pilnej potrzeby przetłumaczą słowo na kilka innych jezyków.
Jeżeli chcesz kurs po polsku, to ktoś proponował nauczanie na tym forum.
Lepiej jednak spróbuj zapisac się do http://www.insl.lu/Francais/page2/p2frame.htm (od 17 czerwca) na kurs jesienny, bo teraz wszystkie kursy się kończą.
Możliwe, że gdzieś są prowadzone kursy letnie, ale niestety nic na ten teamat nie wiem.
Danka
Olek T

Post autor: Olek T »

Dziękuję za radę, skorzystam z sugestii :-)
Awatar użytkownika
choina

:)

Post autor: choina »

Witaj! Też jestem tu nowa i szukam najlepszej możliwości do nauki języka. Wiele osób poleca tą szkołę - nie tylko do nauki francuskiego, ale też innych języków. Być może znajdziemy się w jednej "grupie" :) Póki co, powodzenia!
Pozdrawiam:)
"Pielęgnuj swoje marzenia. Trzymaj się swoich ideałów. Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko Ty słyszysz. Wielkie biografie powstają z ruchu do przodu, a nie z oglądania się do tyłu."
~ Paulo Coelho
nese

Post autor: nese »

http://www.clae.lu/html/m3sm4.html

Kurs intensywny jezyka francuskiego (A 1.1), czyli dla poczatkujacych, odbedzie sie w dniach 07.02-20;
poniedzialek-piatek od 10h do 12h, lub od 14h do 16h;
zapis-13 i 14 czerwca, od 9h do 12h;
pod adresem:
26, rue de Gasperich L-1617 Luxembourg
Tél. (+352) 29 86 86-1 Fax (+352) 29 86 01
migrations@clae.lu www.clae.lu

CENA 80euro.

Alternatywa dla tych, ktorzy maja czas i chec poswiecic na nauke francuskiego w najblizszym czasie. Mam tam juz druga sesje, oczywiscie sa swoje minusy (dosc wielkie grupy, ale nie mysle, ze na intensywie bedzie duzo, chociaz...). Sa napewno slabsze od tych w INSL lub Prolingua (ja porownuje do tych organizowanych przez instytucje), ALE za taka cene, mysle, warto wyprobowac. Przynajmniej mozna nalapac sie podstaw i przyszykowac sie do bardziej powaznej nauki:)

Byc moze komus ta informacja bedzie pomocna.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Broszura z kursami na 2012/2013 juz opublikowana, moze komus sie przyda:
http://www.men.public.lu/publications/f ... 2_2013.pdf
ODPOWIEDZ