Zwrot kosztów za wizytę u dentysty
Zwrot kosztów za wizytę u dentysty
Witam,
Czy luksemburskie obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne obejmuje także wizyty u dentysty?
Będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam świątecznie
Czy luksemburskie obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne obejmuje także wizyty u dentysty?
Będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam świątecznie
„Life is what happens to you while you’re busy making other plans”. John Lennon
Tak, ale nie wszystkie uslugi refundowane sa w rownym stopniu (np. protetyka nie kazda w ogole, a jesli nawet, to wylacznie na podstawie zaakceptowanego a priori przez kase chorych tzw. devis i to tylko do wys. niespecjalnie wysokiego pulapu cenowego), zas niektore w ogole nie sa refundowane (jak np. znieczulenie). Natomiast typowe plombowanie jest refundowane w calosci (lub niemal w calosci)Ola.S pisze:Czy luksemburskie obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne obejmuje także wizyty u dentysty?
od 5 lat trochę (dużo ) na ten temat napisano nawet na tym forumfenix pisze:to co jest refundowane?
masz do dyspozycji informatorium
http://www.polska.lu/portal.php
i wyszukiwarkę
http://www.polska.lu/search.php np "dentysta "
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !
Zalezy jak sie pojmuje "wiekszosc", bo jesli wg ilosci uslug w cenniku, to pewnie tak, ale jesli wg statystyki, to (przynajmniej z mojego doswiadczenia moge powiedziec), ze zwykle plombowanie jest w zdecydowanej przewadze jesli chodzi o uslugi denstystyczne, przynajmniej wzgledem ekstrakcji czy leczenia kanalowego. Ale dzieki za uscislenie!asiunia pisze:W cns znieczulenie jest owszem refundowane przy wiekszosci uslug (np leczenie kanalowe lub ekstrakcja), natomiast przy plombowaniu juz nie.
- K.Sokolowska
w niedziele mówiącego po polsku dentystę może znajdziesz w Tunezji bo oni może świętują w piątki <rotfl>fenix pisze:dzieki wam za informacje.a moze mi ktos polecic jakiegos stomatologa w okolicach echternach.najlepiej mowiacego po pl. izeby przyjmowal tez w niedziele ,po poludniu bo tylko 4 godziny wolne mam w tygodniu.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !
No niestety - zapomnij - niewazne czy mowi po polsku czy nie, stomatolodzy w wiekszosci maja tu b.dlugie weekendy - w piatki b.czesto juz nie przyjmuja, a w niedziele, to co najwyzej mozesz w Lux zrobic zakupy na stacji benzynowej (albo raniutko w niektorych supermarketach), bo poza tym, to wszyscy odpoczywaja - i slusznie skadinand...zreszta o wizytach u lekarza (w tym dentysty) to nie slyszalam, rowniez w PL, poza dyzurami szpitalnymi, czy tutaj uruchomionymi jakis czas temu "maison de ...cos tam" (maladie?...), ale nie wiem, czy i dentysci tam dyzuruja - osobiscie watpie...fenix pisze:zeby przyjmowal tez w niedziele ,po poludniu bo tylko 4 godziny wolne mam w tygodniu
- K.Sokolowska
W maisons medicales to chyba tylko medecins generalistes http://www.sante.public.lu/fr/systeme-s ... index.htmlbamaza42 pisze: poza dyzurami szpitalnymi, czy tutaj uruchomionymi jakis czas temu "maison de ...cos tam" (maladie?...), ale nie wiem, czy i dentysci tam dyzuruja - osobiscie watpie...