Strona 1 z 1
Kiszona kapusta
: 06-12-2011, 10:54
autor: IronBone
Czy ktoś gdzieś ostatnio widział kiszoną (nie kwaszoną) kapustę w okolicach stolicy. I jakby jeszcze dobrej jakości
.
Dzięki z góry za wskazania.
: 06-12-2011, 10:59
autor: stary
: 06-12-2011, 11:05
autor: hurakami
IB
Jak bedziesz w sobote nam jamsession, to Ci dam 2 kg. Sam robilem z niej bigos i wyszedl dobry, wiec kapusta powinna byc ok.
sciskam
h
: 06-12-2011, 14:10
autor: Izabela_ijk
Zazwyczaj kapusta kiszona jest w Auchan (tylko trzeba prosic o surowa, bo maja tez juz obgotowana)
: 06-12-2011, 16:05
autor: bamaza42
stary pisze:a jaka jest różnica ???
A taka, ze tu spotyka sie 2 rodzaje - taka "nasza", bardziej niemiecka - kiszona normalnie
I taka bardziej "francuska" (?) - na winie, czy tez occie....
Oba rodzaje zwykle leza obok siebie w lodowkach na stoisku warzywnym w supermarketach (na pewno w Cactusie, tudziez Delhaize), wiec trzeba uwazac/czytac etykiety.
: 06-12-2011, 21:22
autor: IronBone
Dzięki za info. Przyjmuję też propozycję z Vianden
A różnica:
do kwaszonej potrzeba kwasu
do kiszonej zazwyczaj stosowano dziewczęce stopy
Tak to jest jak się słucha polonisty w roli eksperta kulinarnego.
Tak jakby kiszony ogórek (ten od mamy z Polski, lub częściowo tutejsze Salzgurken) to to samo co kwaszony (np. tzw. korniszon, czy też inne tu sprzedawane saure Gurken ) - patrz Wikipedia.
kiszona kapusta
: 08-12-2011, 10:11
autor: lilka
kiszona kapuste w sloiku znalazlam w Concordzie na Bertrage sa produkty z Polski pozdrawiam Lilka
: 08-12-2011, 12:34
autor: anwi
Najlepiej zrobić samemu. Nic prostszego i jakość zapewniona
: 08-12-2011, 15:47
autor: bamaza42
anwi pisze:Najlepiej zrobić samemu. Nic prostszego
Jasne, tylko jak sie wpadnie na pomysl zrobienia czegos pysznego (np. bigosik...
) na najblizszy weekend, to obawiam sie, ze troche niewykonalne....z tego co wiem, proces kiszenia sie kapusty troche trwa....?
: 08-12-2011, 15:59
autor: stary
I tez trzeba mieć pod ręką :
IronBone pisze:o kiszonej zazwyczaj stosowano dziewczęce stopy