Bycie Polakiem ,a zalozenie konta w Luxemburskim banku.....

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Borys pisze:Tzn ze chcieli Wam zmrozic 1000 ojro zeby Wam dac karte kredytowa ?
Oj tak, znam takie przypadki. Mnie to zaproponowali lata temu w Dexii (za kartę Mastercard). Podziękowałam, bank zmieniłam (zresztą nie tylko za to, ale i za inne przekręty).
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

skoro to byla pani w okienku, to klientka musiala byc super laska! U kobiet wredota wlacza sie tylko w przypadku bardzo ladnych lasek. Dla zasady.

W Reiffasenie tak wlasnie maja, z pol roku chyba temu wpadli na ten pomysl, ze chca blokowac kase za Vise. Mieli problemy z klientami, ktorzy byli na maksie i nie mieli jak tego potem splacic. I moze nie dosc, ze byli na maksie to moze byli polakami. Jednoczesnie <mrgreen>
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

na szczescie sa jeszcze inne banki.
rockersik

Konto

Post autor: rockersik »

Widzisz, obchodzi ich i to więcej niż można się domyśleć...
Taki naród. Mnie też osobiście nie udało się założyć konta w Luxie więc przeniosłem się do Belgii gdzie wprawdzie z dużym trudem ale jednak konto mam.
Jako ciekawostkę mogę dodać że jeśli koleżanka będzie miała duże transfery pieniężne od osób prywatnych będzie na celowniku. Zadziwiające jest to że nie fiskus się przyczepi ale właśnie bank...
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Jak chcialem zalozyc konto na moja nowa firme, to byla niezla zabawa. Nic z tego ze byla wieksza suma kapitalu. Wlasciciel duzej tutejszej firmy IT musial isc do banku w moim imieniu, jakby na interview, i przysiegac prawie na kolanach ze jestem dobrym polaczkiem.

Ale niestety tak nie jest z niczego... napewno banki sie naciely na polakach do takiego stopnia ze teraz niechetnie przyjmuja nas jako klientow.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Fiskus w luxemburgu nie ma dostepu do Twojego konta. Ostatni taki kraj w Europie chyba...

Lux jest co roku atakowany przez Francje i Niemcy by uwolnili tajemnice bankowa, Junker co roku obiecuje, ze tak wlasnie zrobimy, ale robi swoje. I to sie nazywa prawdziwa polityka.

Wiec jak juz uda Ci sie zalozyc to konto, to mozesz spokojnie robic te transfery z Secheli.
Awatar użytkownika
Iv.

Post autor: Iv. »

Hej!
Czy to przypadkiem nie podpada pod dyskryminację ze względu na narodowość? Trybunał w Strasburgu chyba mógłby się tym zająć....
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
Awatar użytkownika
Sie

Post autor: Sie »

Iv. pisze:Hej!
Czy to przypadkiem nie podpada pod dyskryminację ze względu na narodowość? Trybunał w Strasburgu chyba mógłby się tym zająć....
Moze faktycznie czas przerwac milczenie ,akceptowanie takiego zachowania,zeby juz takie sytuacje nie mialy miejsca ? niech sobie nie mysla ze Polski narod to byle co znaczy ,czasami mam takie wrazenie ,ze niektorzy tak wlasnie mysla..
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

rockersik pisze:Jako ciekawostkę mogę dodać że jeśli koleżanka będzie miała duże transfery pieniężne od osób prywatnych będzie na celowniku. Zadziwiające jest to że nie fiskus się przyczepi ale właśnie bank...
bo banki odpowiadają za pranie brudnych pieniędzy a nie fiskus i to wcale nie jest dziwne...
dag
Awatar użytkownika
franck

Post autor: franck »

Iv. pisze:Hej!
Po co od razu Trybunał...lepiej najpierw zgłosić taki problem do organizacji zajmującej się ochroną praw konsumentów...
goniax

Post autor: goniax »

no proszę, jak łatwo i szybko ugrzęznąć w stereotypach. ciekawe, jak długo jeszcze Polacy (jako całość) w obcych stronach będą traktowani jak podejrzani albo ubodzy krewni. wyjątkowo uwiera uogólnianie.
hala

Post autor: hala »

goniax pisze: ......ciekawe, jak długo jeszcze Polacy (jako całość) w obcych stronach będą traktowani jak podejrzani albo ubodzy krewni. ....
Nie jesteśmy sami : żeby daleko nie szukać : wallonowie, flamandowie, a potem już a górki - białorusini, ukraińcy, romowie, albańczycy, turkowie, irlandczycy, słowacy, czesi, nowozelandczycy, austalijczycy, i tak bez końca nie mówiąc o Żydach, Protestantach, Hindusach czy jakichś tam Arabach etc. Chętnie jako polka bym też podźwignęła ich niedolę ( kobiety nie dostają przepukliny) ale nie mogę bo pochłania mnie walka z coditelem a obecnie z numericable, która to firma w swej ofercie telefonowania za darmo do prawie wszystkich krajów europy nie uwzględnia Polski. Nie uwzględnia też Rumunii - ale to przecież zrozumiałe...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Nie jesteśmy sami : żeby daleko nie szukać : wallonowie, flamandowie, a potem już a górki - białorusini, ukraińcy, romowie, albańczycy, turkowie, irlandczycy, słowacy, czesi, nowozelandczycy, austalijczycy, i tak bez końca nie mówiąc o Żydach, Protestantach, Hindusach czy jakichś tam Arabach etc.
a cykliści?! zapomniałaś o cyklistach! :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
ODPOWIEDZ