Zajecia w Szkole Polskiej

Ambasada i konsulat RP, polska szkoła, kościół, stowarzyszenia, polska żywność, prasa, knajpa...
Agata

Zajecia w Szkole Polskiej

Post autor: Agata »

Weszlam na strone internetowa szkoly (http://www.spzg.pl/index....olnym-20092010/) i sprawdzilam, jakie podreczniki sa potrzebne w 1 klasie.
I tu moje ogromne zdziwienie - dzieci ucza sie nie tylko polskiego ale i angielskiego.

Czy to nie jest troche 'nienormalne'? Ja bym wolala, zeby moje dziecko (za pare lat) uczylo sie tam tylko polskiego i tylko po polsku (historii, geografii). Co Wy na to? jak to jest tak na prawde?
Agata
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Po pierwsze, link podany przez Ciebie nie działa i dlatego nie wiem skąd wzięłaś ten angielski.
Po drugie, dzieci w Szkole Polskiej uczą się języka polskiego, geografii Polski, historii Polski oraz bodajże WoS-u. Są też zajęcia dla dzieci przedszkolnych oraz warsztaty teatralne dla starszych.
Po trzecie, zanim Twoje dziecko dorośnie, prawdopodobnie, dzięki MEN-owi, szkoły polskie za granicą zostaną zlikwidowane, więc nie masz się co martwić.
Awatar użytkownika
anwi

A, już wiem, o co Ci chodzi. Różnica jest podstawowa: w Szkolnym Punkcie Konsultacyjnym obowiązuje uzupełniający plan nauczania, bo to szkoła dodatkowa przecież, sobotnia. A w szkołach regularnych, na przykład przy ambasadach, do których to szkół uczęszczają np. dzieci dyplomatów (takiej placówki w Luksemburgu nie ma), obowiązuje ramowy program nauczania. Ot i cała tajemnica.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Tak dla uscislenia, adres internetowy spk w luksemburgu: www.szkolapolska.lu.
Mozna tez zajrzec na strone stowarzyszenia rodzicow: www.rodzice.lu
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

obie strony chwilowo zainfekowane.
Agata

Post autor: Agata »

anwi pisze: Po trzecie, zanim Twoje dziecko dorośnie, prawdopodobnie, dzięki MEN-owi, szkoły polskie za granicą zostaną zlikwidowane.
??? A to niby dlaczego? Czy MEN gdzies oglosil, ze pewnego dnia...
Agata
Awatar użytkownika
anwi

Owszem, z tym, że nie „pewnego dnia”, ale „sukcesywnie”. A powód - zgadnij... Zresztą - poszperaj w internecie, było sporo artykułów na ten temat. Potem MEN niby odwoływał te swoje groźby, ale kto ich tam wie...
ODPOWIEDZ