Zajecia w Szkole Polskiej
Zajecia w Szkole Polskiej
Weszlam na strone internetowa szkoly (http://www.spzg.pl/index....olnym-20092010/) i sprawdzilam, jakie podreczniki sa potrzebne w 1 klasie.
I tu moje ogromne zdziwienie - dzieci ucza sie nie tylko polskiego ale i angielskiego.
Czy to nie jest troche 'nienormalne'? Ja bym wolala, zeby moje dziecko (za pare lat) uczylo sie tam tylko polskiego i tylko po polsku (historii, geografii). Co Wy na to? jak to jest tak na prawde?
I tu moje ogromne zdziwienie - dzieci ucza sie nie tylko polskiego ale i angielskiego.
Czy to nie jest troche 'nienormalne'? Ja bym wolala, zeby moje dziecko (za pare lat) uczylo sie tam tylko polskiego i tylko po polsku (historii, geografii). Co Wy na to? jak to jest tak na prawde?
Agata
Po pierwsze, link podany przez Ciebie nie działa i dlatego nie wiem skąd wzięłaś ten angielski.
Po drugie, dzieci w Szkole Polskiej uczą się języka polskiego, geografii Polski, historii Polski oraz bodajże WoS-u. Są też zajęcia dla dzieci przedszkolnych oraz warsztaty teatralne dla starszych.
Po trzecie, zanim Twoje dziecko dorośnie, prawdopodobnie, dzięki MEN-owi, szkoły polskie za granicą zostaną zlikwidowane, więc nie masz się co martwić.
Po drugie, dzieci w Szkole Polskiej uczą się języka polskiego, geografii Polski, historii Polski oraz bodajże WoS-u. Są też zajęcia dla dzieci przedszkolnych oraz warsztaty teatralne dla starszych.
Po trzecie, zanim Twoje dziecko dorośnie, prawdopodobnie, dzięki MEN-owi, szkoły polskie za granicą zostaną zlikwidowane, więc nie masz się co martwić.
A, już wiem, o co Ci chodzi. Różnica jest podstawowa: w Szkolnym Punkcie Konsultacyjnym obowiązuje uzupełniający plan nauczania, bo to szkoła dodatkowa przecież, sobotnia. A w szkołach regularnych, na przykład przy ambasadach, do których to szkół uczęszczają np. dzieci dyplomatów (takiej placówki w Luksemburgu nie ma), obowiązuje ramowy program nauczania. Ot i cała tajemnica.
Tak dla uscislenia, adres internetowy spk w luksemburgu: www.szkolapolska.lu.
Mozna tez zajrzec na strone stowarzyszenia rodzicow: www.rodzice.lu
Mozna tez zajrzec na strone stowarzyszenia rodzicow: www.rodzice.lu