dowód osobisty

Ambasada i konsulat RP, polska szkoła, kościół, stowarzyszenia, polska żywność, prasa, knajpa...
Awatar użytkownika
dasty

dowód osobisty

Post autor: dasty »

Dowód osobisty
Wczoraj Senat przyjął nowelizację ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, która zniesie opłatę za wydanie dowodu osobistego. Teraz nowelizacja trafi na biurko prezydenta i czekać będzie na jego podpis.
Przyjęta nowelizacja zakłada zniesienie z dniem 1 stycznia 2010 roku istniejącej opłaty pobieranej za wydanie dowodu osobistego. Wynosi ona 30 złotych i stanowi równowartość kosztów jakie ponosi urząd wydający dokument....
http://www.powroty.gov.pl/wydarzenia/rid,268.html

...obowiązek wymiany dowodu osobistego w razie zmiany danych osobowych – imienia, nazwiska lub adresu zameldowania...Za uchylanie się od wymiany dowodu grozi nam kara grzywny lub ograniczenia wolności do jednego miesiąca...

czy ktos wie jak wyglada sytuacja osob zamieszkalych za granica i majacych rownoczesnie adres w Polsce ? przeciez nie zawsze jest mozliwe udanie sie do Polski w przeciagu 3 miesiecy od zmiany np. nazwiska by wymienic dowod (trzeba jechac 2 razy - 1. zlozyc podanie o wymiane, 2. odebrac dowod)
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Ja wiem i sluze odpowiedzia.

Jako poprawny obywatel RP powinienes zglosic dluzszy( staly) pobyt za granica w biurze meldunkowym. W praktyce jest to jednoznaczne z wymeldowaniem. Na moja uwage, ze jako obywatel UE masz prawo do 2 miejsc pobytu(zameldowania) pan zrobil wielkie oczy i kontynuowal spiewke o obowiazkach obywatelskich.
Jedyna formalnoscia jakiej dokonalam, bylo umiejscowienie aktu slubu-nieobowiazkowe, ale praktyczne jesli dowod ma byc wymieniony w zwiazku ze zmiana nazwiska-polski akt slubu bedzie potrzebny. To samo moze dotyczyc aktow urodzenia dzieci.
Nigdy nie wiadomo do czego sie moze przydac. :p

Dasty jak piszesz nie zawsze ma sie czas i sposobnosc w ciagu 3 miesiecy dokonac tej formalnosci wiec ja bym sobie glowy nie zawracala.
Przemyslalm sprawe i doszlam do wniosku, ze po pierwsze,polski dowod jest mi tak na prawde do niczego nie potrzebny, a po drugie, ze sie nie warto pakowac sie na wlasne zyczenie w machine biurokratyczna. Wniosek musisz zlozyc osobiscie i dowod tez osobiscie odebrac- wyrobienie dowodu w ciagu krotkiego pobytu w Polsce jest niemozliwe. Sama oplata za wymiane dowodu niewielka ale formalnosci i wymagan co niemiara, ze nie wspomne o dodatkowych kosztach na samolot lub paliwo. Istnieje jeszcze opcja, ze wniosek mozesz zlozyc przy pierwszym lepszym pobycie a odebrac dowod przy nastepnej okazji- bedzie lezal i czekal na ciebie. Jest rowniez mozliwe wyrobienie dowodu osob. bez zameldowania w Polsce.

Reasumujac, nikt ci glowy za to nie urwie i do wiezienia nie wpakuje.
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

bisia pisze:
Reasumujac, nikt ci glowy za to nie urwie i do wiezienia nie wpakuje.
Bisia, masz całkowitą racje, z dowodem nie ma pośpiechu, przy okazji można sprawę załatwić, a co do zgłaszania dłuższego pobytu za granicą, to też nie ma to wielkiego sensu, gdyż powoduje tylko liczne formalności.
A tym, którzy się w PL wymeldowali, przypominam, że takie osoby nie mają obowiązku posiadania dowodów osobistych, mogą go sobie wyrobić, nie będzie w nim adresu, a wniosek o jego wydanie mogą wtedy złożyć w dowolnym urzędzie (miasta, gminy) na terenie całej RP, natomiast mają wtedy obowiązek posiadać ważny paszport <!>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

troche bez sensu, bo w paszporcie tez nie ma adresu.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

a po co ci adres w Polsce jak cię i tak tam na stałe nie ma?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
jrm

Post autor: jrm »

np po to, zeby miec konto w banku :p
Awatar użytkownika
dasty

czeczu pisze:
... a wniosek o jego wydanie mogą wtedy złożyć w dowolnym urzędzie (miasta, gminy) na terenie całej RP ...
tu sie mylisz

wszelkie formalnosci dla osob zamieszkalych na stale zagranica zalatwia sie wylacznie w urzedach Warszawy-Srodmiescie co jest jeszcze bardziej uciazliwe.
Mam doswiadczenie z uznaniem zagranicznego rozwodu, z tym, ze rozwod mozna zalatwiac korespondencyjnie a dowod osobisty nie. Z tego wynika, ze lepiej jest "nie chwalic sie" ze sie mieszka zagranica i wyrobic dowod "u siebie". Tak zrobilam pare lat temu wymieniajac ksiazeczkowy na plastikowy. Teraz chce wrocic do swojego nazwiska (rozwod po 7 latach uznany przez sad polski - hurraaa !!!) i w konsekwencji zmieni mi sie nazwisko, wiec trzeba bedzie wyrobic nowy dowod :(

Wyglada na to ze trzeba bedzie zmienic nazwisko ok. 1 - 3 miesiecy przed planowanym wyjazdem do Polski, tam zlozyc o nowy dowod i potem (chyba rok pozniej) go odebrac.

Szkoda, ze konsulat RP nie zalatwia dowodow (francuski dowod dostalam w konsulacie Francji w Luksemburgu).
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
dasty

dodam jeszcze, ze sa kraje, np. Francja, gdzie wystarczy paszport, gdzie nie trzeba miec adresu w kraju, by moc zalatwic wiele formalnosci, otworzyc konto w banku, podpisac umowe cywilnoprawna, kupic nieruchomosc, ...
w Polsce bez dowodu osobistego jest to niemozliwe.
przez pare lat nie mialam adresu w Polsce - nie moglam otworzyc konta, ktore bylo mi potrzebne do subskrypcji polskiej prasy i tv Polsat.
(Nie mam rodzenstwa, rodzice nie zyja i zeby moc upowaznic kuzyna musialam wiecznie udowadniac, ze jest najblizszym krewnym. W koncu kuzyn mnie zameldowal.)
Nie majac adresu w Polsce wszelkie sprawy administracyjne zalatwia sie w Warszawie, a jechac specjalnie 350 km (w moim przypadku) do Warszawy zeby zlozyc podanie (a jak cos nie tak pojdzie ?), i pozniej 350 km z powrotem to sie nie oplaca.
W tym przypadku przepisy ucza nas jak oszukiwac.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

czeczu pisze:osoby nie mają obowiązku posiadania dowodów osobistych, mogą go sobie wyrobić, nie będzie w nim adresu, a wniosek o jego wydanie mogą wtedy złożyć w dowolnym urzędzie (miasta, gminy) na terenie całej RP, natomiast mają wtedy obowiązek posiadać ważny paszport
...tylko jak "wyrobic" paszport bez dowodu osobistego?....
Awatar użytkownika
czeczu

dasty pisze:

wszelkie formalnosci dla osob zamieszkalych na stale zagranica zalatwia sie wylacznie w urzedach Warszawy-Srodmiescie co jest jeszcze bardziej uciazliwe.
Mam doswiadczenie z uznaniem zagranicznego rozwodu, z tym, ze rozwod mozna zalatwiac korespondencyjnie a dowod osobisty nie. Z tego wynika, ze lepiej jest "nie chwalic sie" ze sie mieszka zagranica i wyrobic dowod "u siebie". Tak zrobilam pare lat temu wymieniajac ksiazeczkowy na plastikowy. Teraz chce wrocic do swojego nazwiska (rozwod po 7 latach uznany przez sad polski - hurraaa !!!) i w konsekwencji zmieni mi sie nazwisko, wiec trzeba bedzie wyrobic nowy dowod :(

Wyglada na to ze trzeba bedzie zmienic nazwisko ok. 1 - 3 miesiecy przed planowanym wyjazdem do Polski, tam zlozyc o nowy dowod i potem (chyba rok pozniej) go odebrac.

Szkoda, ze konsulat RP nie zalatwia dowodow (francuski dowod dostalam w konsulacie Francji w Luksemburgu).

napisałem, że wniosek o dowód można złożyć w dowolnym miejscu, ta procedura została niedawno wprowadzona, ale o innych formalnościach nie rozprawialiśmy <!>
a jeśli o nich mowa, to zgadza się - wszystko dla osób bez meldunku w PL przechodzi przez Warszawę i aby cokolwiek załatwić, trzeba uzbroić się nadludzką cierpliwość <evil>
Ostatnio zmieniony 10-02-2009, 19:29 przez czeczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czeczu

bamaza42 pisze:
czeczu pisze:osoby nie mają obowiązku posiadania dowodów osobistych, mogą go sobie wyrobić, nie będzie w nim adresu, a wniosek o jego wydanie mogą wtedy złożyć w dowolnym urzędzie (miasta, gminy) na terenie całej RP, natomiast mają wtedy obowiązek posiadać ważny paszport
...tylko jak "wyrobic" paszport bez dowodu osobistego?....

do wyrobienia paszportu nie jest niezbędny dowód!!!
niezbędny jest nr PESEL lub w przypadku jego braku - polski akt urodzenia
Awatar użytkownika
bamaza42

...ale ode mnie wyraznie wymagano okazania dowodu osobistego - i przy skaldaniu wniosku, i przy odbiorze paszportu... No i nie pamietam, bo to bylo w sierpniu...nie trzeba wpisac przypadkiem gdzies we wniosku numeru dowodu?....
Awatar użytkownika
czeczu

bamaza42 pisze:...ale ode mnie wyraznie wymagano okazania dowodu osobistego - i przy skaldaniu wniosku, i przy odbiorze paszportu... No i nie pamietam, bo to bylo w sierpniu...nie trzeba wpisac przypadkiem gdzies we wniosku numeru dowodu?....
Droga Bamazo, strasznie wszystko przeinaczasz!!!
jeżeli czegoś nie jesteś pewna, to nie wprowadzaj innych w błąd <evil>
dowód nie jest obowiązkowy, lecz dokument tożsamości, np. stary paszport lub może też być dowód, a jak napisałem, niezbędny jest numer PESEL, który w tym dowodzie się znajduje - nigdzie na wniosku nie wpisuje się nr dowodu!!!
Awatar użytkownika
bamaza42

ok, ok...przeciez napisalam, ze nie pamietam co wpisywalam na wniosku....pamietam natomiast, ze musialam dowod pokazac, tak przy skladaniu wniosku, jak i przy odbiorze paszportu....ok, to juz sie wylaczam z tej dyskusji...nie wiem i juz - ok?.... :p
Awatar użytkownika
czeczu

to po jaką cholerę się wypowiadasz, jeżeli dokładnie nie pamiętasz, a nie chodzi tu np. o szuszarkę ;)
ODPOWIEDZ