Kim są ci, na których oddamy swój cenny głos?

Ambasada i konsulat RP, polska szkoła, kościół, stowarzyszenia, polska żywność, prasa, knajpa...
Awatar użytkownika
Redakcja

Kim są ci, na których oddamy swój cenny głos?

Post autor: Redakcja »

Wybory już za tydzień. Ostatnia szansa na zapoznanie się z informacjami na temat kandydatów na posłów i senatorów. Jeśli ktoś jeszcze nie wie, na kogo będzie mógł zagłosować, może zajrzeć na stronę Ambasady RP w Luksemburgu, gdzie łatwo odnajdzie listę kandydatów do Sejmu RP, jak też i listę kandydatów do Senatu (obie listy w postaci plików pdf), na których będą mogli oddać swój głos Polacy mieszkający za granicą.
Załączniki
sejm.jpg
sejm.jpg (6.85 KiB) Przejrzano 6590 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

czy mieszkajacy za granica beda oddawac na warszawe, czy na ostatni region zamieszkania w pl?
Awatar użytkownika
Redakcja

Post autor: Redakcja »

W Konsulacie RP w Luksemburgu (jak też i we wszystkich jednostkach konsularnych za granicą) dostępne będą jedynie karty do głosowania na okręgi wymienione w powyższym newsie. Oznacza to tyle, że wszyscy głosujący za granicą Polacy oddają swój głos wyłącznie na listy z okręgu warszawskiego, dlatego też zamieściliśmy w dzisiejszym serwisie prasowym linki do tych właśnie list.
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

hmmm...albo ja sie nie umiem znowu poslugiwac kompem (czego wcale nie wykluczam)...albo juz nie wiem co.... <bezradny> ...jak wchodze na te listy, to widze wszystkie okregi, z calej Polski, a warszawskich cale mnostwo?!.... i do tego Warszawa I i Warszawa II....To na kogo (tzn. w ktorym okregu) bedziemy glosowac do Sejmu, a w jakim okregu do Senatu?.... Albo, zeby rzecz ujac inaczej - jaki numer ma nasz okreg wyborczy?.... bo sie pogubilam.... <oops>
MaWi

Post autor: MaWi »

Ze zacytuje ze strony Ambasady:

na posłów z Okręgu Wyborczego nr 19 - Warszawa I

- lista kandydatów do Sejmu RP

na senatorów z Okręgu Wyborczego nr 18 - Warszawa I

- lista kandydatów do Senatu RP
Awatar użytkownika
jespere

wlasnie tak myslalem, tylko jak zobaczylem tak jak bamaza liste z calej polski - to zaczalem sie zastanawiac, czy cos sie nie zmienilo.

dzieki mawiemu mamy teraz wszyscy jasna sytuacje. dzieki.
Awatar użytkownika
bamaza42

dzieki, MaWi, wlasnie o to chodzilo....ale i tak, te warszawskie nazwiska niewiele mi mowia.... :(
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

A Manuelę Gretkowską znasz :D ?

http://www.polskajestkobieta.org/
Awatar użytkownika
bamaza42

No dobra, jest tam pare nazwisk, ktore mi "cos " mowia....ale zeby na te wlasnie od razu glosowac...?... <niee>
IK

Post autor: IK »

Masa znanych nazwisk - Borowski, Kalisz, Korwin-Mikke, Tusk, Kaczyński, Ikonowicz, wyżej wymieniona Gretkowska... chyba najtrudniej to jednak na partię się zdecydować...
A swoją drogą to myslę, że głosowanie akurat na listę warszawską, gdzie są postacie z pierwszych stron gazet, raczej ułatwia sprawę, bo jak się długo w Polsce nie mieszka, to się swoich lokalnych działaczy już nie zna...
Awatar użytkownika
jespere

gdybym mial wybor wolalbym wybierac kandydatow ze swojego rodzinnego miasta.

SZKODA MI WARSZAWIAKOW
biorac pod uwage skale obecnej emigracji - proporcje w warszawie niezle sie zachwialy. tysiace ludzi mieszkajacych gdzies tam na wsi pod londynem/luksemburgiem/dublinem glosuje w okregu, ktory ich niewiele obchodzi. a ci co tam mieszkaja musza sie pogodzic z wola emigracji. poki to bylo 3% glosow nie bylo problemu...
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:a ci co tam mieszkaja musza sie pogodzic z wola emigracji. poki to bylo 3% glosow nie bylo problemu...
Tez mi sie wydaje, ze to musza zmienic wobec sytuacji, jaka rozwinela sie ostatnimi laty. Szczegolnie mi to lezy na sercu, bom Warszawiak :)

No, ale coz – za tej kadencji inaczej nie bedzie...
ODPOWIEDZ