edukacja syna
-
edukacja syna
witam serdecznie.mam pytanie czy ktoś się orientuje czy po stronie fr. jest szkoła polska lub miejsce gdzie mogę oddać syna by mógł się uczyć języka.mieszkam w audun le tiche chociaż pracuje w lux.nie planuje w najbliższym okresie przeprowadzić się do lux. ze względu na koszta życia i wynajmu mieszkania.mam problem bo;- ja sam dopiero się ucze j.fr.moja żona jedynie angielski.natomiast syn konczy teraz w pl. 1szą klasę i chce by tu rozpoczął edukacje.w pl. ma j.angielski jako drugi.i tu problem myślałem o szkole europejskiej ale koszta wiążące się z tym dojazd itd. to może mnie przerosnąć.ponoć jest tak że dziecko nie znające j.fr. przez pierwszy rok jest słuchaczem(szkoła publiczna).ponoć może zrobić przerwę w nauczaniu a ja zapewnie mu nauczanie j. indywidualnie.proszę pomóżcie mi, w okresie wakacji syn przylatuje z żoną muszę go gdzieś zapisać.co mam robić gdzie się udać i do kogo.chce wraz z żoną spróbować nowego życia dostałem kontrakt na stałe w lux.nie chce z tego rezygnować i wracać do pl.tam się żyje coraz trudniej.wiem że pierwsze kroki tutaj są trudne ale warto próbować tym bardziej że w pl. nic nas nie trzyma.za wszelkie wskazówki i udzielenie pomocy dziękuje.pozdrawiam
edukacja syna - odpowiedź
Przypomnę wszystkim, że w dziale ogłoszeń nie ma możliwości odpowiadania. Jeżeli chcecie, aby inni użytkownicy odpowiedzieli musicie swojego posta umieścić w innym zbliżonym do tematu dziale.
Gwoli wyjaśnienia dział ogłoszeń był zaśmiecany przez niepotrzebne komentarze, więc teraz można tylko bezpośrednio (prywatna wiadomość/e-mail/gg) skontaktować się z ogłaszającym, jeżli nas oferta interesuje.
A wracając do tematu edukacji syna. Nie ma szkoły dziennej prowadzonej w j. polskim w okolicy. Jeżeli Szkoła Europejska definitywnie odpada, to pozostaje, i osobiście uważam to za najwłaściwsze rozwiązanie, szkoła francuska. Myślę, że wiekszość rodziców to potwierdzi - najtrudniejszy dla dziecka jest pierwszy rok. Później radzi sobie doskonale. Im młodsze dziecko, tym lepiej. Na waszym miejscu nie korzystałabym z możliwości jakiegoś urlopu od szkoły i nauki języka w domu. W szkole nauczy się go najlepiej, ale dajcie mu spokój jak będzie przynosił złe oceny i nawet nie zda do następnej klasy. Straszę na wyrost, bo dzieci są różne <bezradny>
Wierzcie mi dziecko przejdzie to wszystko bezboleśnie, jeżeli wy nie będziecie bardzo zestresowani. Choć przyznaję, że dla was będzie to stres tego typu, że w tej szkole trzeba będzie czasami spotkać się z nauczycielami i wtedy francuski były na miejscu. Niech się żona szybko uczy
Zastanówcie się tylko, czy aby na pewno nie zamierzacie mieszkać w Lux. Tu zaczyna sie od j. niemieckiego i gdybyście zmienili zdanie po roku, czy dwóch, to dziecko miałoby kolejny kłopot.
Gwoli wyjaśnienia dział ogłoszeń był zaśmiecany przez niepotrzebne komentarze, więc teraz można tylko bezpośrednio (prywatna wiadomość/e-mail/gg) skontaktować się z ogłaszającym, jeżli nas oferta interesuje.
A wracając do tematu edukacji syna. Nie ma szkoły dziennej prowadzonej w j. polskim w okolicy. Jeżeli Szkoła Europejska definitywnie odpada, to pozostaje, i osobiście uważam to za najwłaściwsze rozwiązanie, szkoła francuska. Myślę, że wiekszość rodziców to potwierdzi - najtrudniejszy dla dziecka jest pierwszy rok. Później radzi sobie doskonale. Im młodsze dziecko, tym lepiej. Na waszym miejscu nie korzystałabym z możliwości jakiegoś urlopu od szkoły i nauki języka w domu. W szkole nauczy się go najlepiej, ale dajcie mu spokój jak będzie przynosił złe oceny i nawet nie zda do następnej klasy. Straszę na wyrost, bo dzieci są różne <bezradny>
Wierzcie mi dziecko przejdzie to wszystko bezboleśnie, jeżeli wy nie będziecie bardzo zestresowani. Choć przyznaję, że dla was będzie to stres tego typu, że w tej szkole trzeba będzie czasami spotkać się z nauczycielami i wtedy francuski były na miejscu. Niech się żona szybko uczy
Zastanówcie się tylko, czy aby na pewno nie zamierzacie mieszkać w Lux. Tu zaczyna sie od j. niemieckiego i gdybyście zmienili zdanie po roku, czy dwóch, to dziecko miałoby kolejny kłopot.
Danka
No wlasnie to mi sie natychmiast nasunelo po przeczytaniu posta kolegi ale nie da sie nan odpowiadac w dziale ogloszenia drobne.
Anyway - chcialem powiedziec ze skoro naprawde tak bardzo przejmujesz sie kolego losem swoich dzieci to dlaczego im to robisz i zamieszkujesz we Francji ?
Z tego co mowisz wynika ze rodzina sprowadza sie tutaj z Polski, na tym etapie im nie bardzo robi roznice gdzie pojada czy tak czy siak jada na obcy teren gdzie na wstepie nic nie beda rozumieli, lepiej zatem zaczac od multi jezykowego oraz kulturowego otoczenia w LU niz od Francji. Drozej tu niz we Francji, to fakt - ale wez sobie chlopie policz czas i koszta dojazdow + komfort psychiczny Twojej rodziny, wyjdzie Ci lepiej jak sie wprowadzicie do LU niz do krajow osciennych.
Anyway - chcialem powiedziec ze skoro naprawde tak bardzo przejmujesz sie kolego losem swoich dzieci to dlaczego im to robisz i zamieszkujesz we Francji ?
Z tego co mowisz wynika ze rodzina sprowadza sie tutaj z Polski, na tym etapie im nie bardzo robi roznice gdzie pojada czy tak czy siak jada na obcy teren gdzie na wstepie nic nie beda rozumieli, lepiej zatem zaczac od multi jezykowego oraz kulturowego otoczenia w LU niz od Francji. Drozej tu niz we Francji, to fakt - ale wez sobie chlopie policz czas i koszta dojazdow + komfort psychiczny Twojej rodziny, wyjdzie Ci lepiej jak sie wprowadzicie do LU niz do krajow osciennych.
Ura Bura Szef Podwóra
- kajapapaja
koszty opłaty szkoły europejsiej nie są nie do udźwignięcia, a jak już kolega borys wspominał - przemyśl sprawę wyboru miejsca zamieszkaniajacekknh79 pisze:i tu problem myślałem o szkole europejskiej ale koszta wiążące się z tym dojazd itd. to może mnie przerosnąć
jeśli masz stały kontrakt w Lux - to dlaczego mieszkanie w FR? NIe trzeba mieszkać w Lux-ville, zeby koszty mieszkania obnizyc, a dojazd jest o wiele lepszy, i syn bedzie mial wiekszy wybor szkoly
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu