Le Quotidien o reformie edukacji i.. polskich studentach :(

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

k-th

Le Quotidien o reformie edukacji i.. polskich studentach :(

Post autor: k-th »

Dzis na stronie 6 Le Quotidien, a w internecie pod adresem

http://lequotidien.editpress.lu/index.p ... liers.html

mozna przeczytac artykul o zmianach w zasadach przyznawania pomocy finansowej dla studentow.
Juz tytul artykulu jest nie sympatyczny: Rien pour les frontaliers!

Ostatni akapit wspomina zas o nas, w sposob stereotypowo-ksenofobiczny

«Un système généreux» ne doit pas devenir victime d'abus, estiment les responsables politiques. Après le plombier polonais prétendument profiteur du projet de «directive Bolkestein», il y a quelques années, le discrédit est jeté sur «l'étudiant polonais». (...)

Slow brak.. :(
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

ok, moze ta wzmianka moze byc tak odczytana....ale szkoda, ze nie skopiowales tego akapitu w calosci....Nie wiem, moze zawodzi mnie moj francuski, ale jak dla mnie (poza tymi okresleniami), nie ma nic w nim tak naprawde obrazliwego....i wcale sie nie dziwie, ze panstwo nie chce finansowac nie-rezydentow....co w tym dziwnego?....
k-th

bamaza, tylko dlaczego akurat Polacy?
bo po polskim hydrauliku fajnie brzmi polski student?
Do tytulowych frontaliersow mamy sie nijak, a zamiast polskiego studenta, moze to byc student z dowolnego z pozostalych 25 krajow UE.
Po prostu nie podoba mi sie tworzenie nowych zwiazkow frazeologicznych z naszym negatywnym udzialem.
Ja oczywiscie jestem dumny z tego ze bylem polskim studentem (to byly fajne czasy...)
k-th

http://www.polska.lu/portal.php?article=39364
czyli 352.lu
potrafi napisac artykul bez zlosliwych komentarzy, quotiedien juz nie
Awatar użytkownika
simmo

przeciez tu nie ma nic obrazliwego

Post autor: simmo »

Jaki niby stereotyp? Gdyby napisali, ze Polak-antysemita albo Polak-pijak, to ewentualnie mozna by sie nie zgodzic. Ale w tym kontekscie nic jakos mnie nie razi.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

k-th pisze:bamaza, tylko dlaczego akurat Polacy?
bo po polskim hydrauliku fajnie brzmi polski student?
Tu sie akurat zgodze, mnie tez to sie nie podoba....ale...moze sa jakies ku temu podstawy?....Z tego, co ja zrozumialam z tegoz artykulu - chodzi tu o studentow/osoby nie rezydyujace/nie mieszkajace na terenie Luxa (z takich oczywistych wzgledow jak np. koszt wynajecia mieszkania w Lux w porownaniu z takowym po drugiej stronie Mozeli), a prawdopodobnie tu podejmujace tylko studia - frontaliersow wlasnie....No i byc moze (tego nie wiem, ty pewnie tez...) pojawilo sie jakos sporo takich wlasnie studentow-frontaliersow rodem z PL?.....No, bo nie wyobrazam sobie sytuacji, ze polscy studenci studiujacy czy to w PL, czy gdziekolwiek indziej w EU zwracaja sie do Wielkiego Ksiecia z prosba o przyznanie omawianych w artykule srodkow na tychze studiow sfinansowanie.....
k-th

Ja sie nie odnosze do pomyslu Luksemburczykow na system stypendiow. Moze jest on i dobry, a moze nie.
Po prostu nie podoba mi sie, ze zapamietany frazes o polskim hydrauliku jest teraz odmienia przez wszelkie inne zawody.
I nie wierze bez podania konkretnych danych, ze chodzi glownie o Polskich studentow (zreszta chyba po to ten cudzyslow w artykule).
k-th

przy okazji, jak to jest ze na piec gazet ktore mialem dzis w rece, tylko Quotidien pisze o "polskich studentach"
Anna_Maria

Post autor: Anna_Maria »

ja sie czuje dotknieta jako polska studentka w luksemburgu.
zwlaszcza,ze studenci w Luksemburgu NIE MAJA PRAWA pracowac. na drugim roku moga pracowac max 40h/miesiecznie - co bez rodzicow,ktorzy tu pracuja nie daje nawet szans na stypendium.
pytanie - co mozna zrobic z 400euro na miesiac?plus spelnaiajc super warunek - czyli rezydujac w Lux i placac tu czynsz?

uni.lu multiculti?nawet rektor nie potrafil mi odpowiedziec na to pytanie.

ja lamie prawo,dostalam dzieki temu stypendium -ale to tez cedies ktory jest dosc mily.
oni wiedza,ze studenci lamia prawo, uniwersytet to wie. a Minister zamiast sie zajac moze akademikami (ok450miejsc na 5000 studentow) wali nam polskim studentem.
Polacy,ktorzy tutaj studiuja nie wypadli sroce spod ogona.wiekszosc skonczyla studia najpierw w Polsce. sa na masterze, robia doktorat ,pracuja

kuffa, zwiekszamy im PIB,wiec o co halo. truja,ze chca wiecej studentow - a nie robia ani jednego kroku w ta strone.wrecz przeciwnie.
albo to jest po prostu zabawa w stylu - chcemy tylko kasiastych studentow.
.
ping.
MaWi

Post autor: MaWi »

k-th pisze:przy okazji, jak to jest ze na piec gazet ktore mialem dzis w rece, tylko Quotidien pisze o "polskich studentach"
To jest bardzo proste. Niechec szefa koncernu Editpress do Polakow jest niemal przyslowiowa. Przy czym nie do konca wiadomo skad sie ona wziela.

Odwolujac sie do zupelnie innej historii - istnieje ponoc wersja, ze nienawisc Hitlera do Zydow wynikala z tego, iz jego matke nieskutecznie leczyl z choroby nowotworowej lekarz pochodzenia Dawidowego. I tak – grzech jednego przedstawiciela danego narodu pociagnal za soba ofiare milionow.

Kto wie, moze szefowi Editpressa jakis Polak ukradl kiedys radio z samochodu i teraz juz do konca zycia wszyscy Polacy beda "be"? Niektorzy ludzie tak juz maja i nic na to nie poradzisz...

A na marginesie tej sprawy – zupelnie inna historia, ktora doskonale obrazuje, jaka role dla Polakow wymarzyli sobie obywatele "lepszej" Europy: po katastrofie pod Smolenskiem kazda niemal gazeta na swiecie pisala o Polsce. W Luksemburgu byl to temat nie tylko dnia, ale wrecz tygodnia. Kilka dni po tym fakcie premier Juncker (jak mi sie zdaje – najbardziej szanowany autorytet w Luksemburgu) odwiedzil Ambasade RP, zeby zlozyc kondolencje. Relacje z tej rozmowy – pelna niezwykle cieplych i pozytywnych slow pod adresem Polakow (np. o stabilnosci politycznej i gospodarce polskiej w tamtym trudnym momencie) zamiescilismy tu: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=7458 a tlumaczenie wyslalismy do WSZYSTKICH luksemburskich gazet z propozycja nieodplatnego wykorzystania.

Z naszej propozycji skorzystala tylko jedna gazeta – Luxemburger Wort. Dla pozostalych wazniejsze bylo epatowanie sie awantura wokol pochowku na Wawelu, ktora dokladnie tego dnia wybuchla w Polsce. Po prostu Juncker mowiacy dobrze o Polakach nie pasuje nikomu do jedynej slusznej wizji Polaka awanturnika, balaganiarza, a najlepiej – pijaka i zlodzieja. I jeszcze dlugo tak bedzie. M.in. dlatego, ze posiadanie pod reka chlopca do bicia odwraca uwage od faktu, ze na miejscu nie brakuje obywateli innych nacji, ktorzy postepuja dokladnie tak samo. No, ale ja nie mam zamiaru, wszedlszy miedzy wrony, krakac jak i one, totez oszczedze sobie dalszych dywagacji, ktore prowadzic moga wylacznie w jednym kierunku – eskalacji zachowan ksenofobicznych.

Uwazam natomiast, ze polscy studenci – szczegolnie jesli czuja sie dotknieci – nie powinni zostawic sprawy bez komentarza. Uwazam takze, ze jesli sami zainteresowani zdobeda sie na akt protestu (oczywiscie w formie kulturalnej – "europejskiej" – a wiec oficjalnego listu do mediow), nie powinni miec problemu z uzyskaniem szerokiego poparcia ze strony innych czlonkow spolecznosci polskiej w Luksemburgu (i nie tylko).
Anna_Maria

Post autor: Anna_Maria »

Minus tylko taki,ze nas b.malo. Wyslalam maila do rektora i szefowej SEVE. Zobaczymy co odpowiedza i CZY odpowiedza. a listem do mediow, to trzeba by sie pospieszyc ,przed glosowaniem.
z drugiej strony Lux jest maly. nie daj boze potkniesz sie potem o kogos,komu sie o nie spodobalo:/
k-th

a moze tak od innej strony?
Gdyby koledzy Redaktorzy mogli poprosic MSZ Luksemburga lub ambasade Luksemburga w RP o komentarz do
artykulu na RMF24 (portal najwiekszego radia w Polsce)
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-po ... nId,282403
oczywiscie z odniesieniem do rzeczonego artykulu
gabrjel

Post autor: gabrjel »

k-th pisze:a moze tak od innej strony?
Gdyby koledzy Redaktorzy mogli poprosic MSZ Luksemburga lub ambasade Luksemburga w RP o komentarz do
artykulu na RMF24 (portal najwiekszego radia w Polsce)
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-po ... nId,282403
oczywiscie z odniesieniem do rzeczonego artykulu
Podałem mojemu znajomemu redaktorowi z Eski (kumplowi z liceum) temat - i skwitował to że nie pierwszy raz takie rzeczy słyszy... ale być może pociągnie temat dalej... więc kto słucha radio ESKA może coś usłyszy... ale może lepiej podać to na
kontakt24@tvn24.pl ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
k-th

mi chodzilo o taka prewencje na przyszlosc. Jak pracownicy luksemburskiej ambasady beda sie musieli troche (nie bardzo) wysilic, i skomentowac cos takiego, to moze zasugeruja kolegom w Luksemburgu, zeby wiecej z takimi tekstami nie wyskakiwali.
ODPOWIEDZ