wybory

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

tommy.b

Post autor: tommy.b »

@Bamaza, a propos swingu, chodziło mi o wypowiedź Kaczyńskiego na konferencji prasowej w piątek, 16 lipca:

"Wiem o tym, że obowiązuje taka teoria, że jeśli media należą do PO, to wtedy są obiektywne, a jeżeli mają jakieś inne związki, nawet bardzo luźne, w każdym razie nie podlegają PO, to wtedy są reżimowe i tak dalej..."
http://www.wprost.pl/ar/202359/Kaczynsk ... emokracji/

Moim zdaniem celna uwaga, zwłaszcza że uderza w cały ten histEryczny zgiełk płynący od PO:
PiS to PiS tamto, PiS wszędzie widzi spisek i mobilizuje bojówki starszych dam w moherach przeciwko nam (w domyśle: państwu)... No bez żartów!

Swoją drogą, jak się człowiek tak coraz bardziej w to wsłuchuje, to jest w stanie uwierzyć, że to babcie zrobią tu przewrót. Pierwsza TAKA rewolucja na świecie...

@Były - a propos tego krzyża - w wypowiedzi Pani Pitery (ona jest jak Lepper - ujada ślicznie, a gdy trzeba coś samemu zaproponować to nagle totalna porażka), którą skomentowałeś znalazłem jeszcze: "Krzyż jest symbolem wiary i nie można mówić, że nie jest to sprawa Kościoła. To dziwne, bo właśnie Kościół powinien dbać o krzyż i nie dopuszczać żeby był przedmiotem walki "... Padły też słowa, że krzyż powinien łączyć a nie dzielić.

Komentarzowi w stylu 'jak się nie da inaczej to dzwońcie po proboszcza' dam spokój... Ale z innej strony: To co? To jednak można odetchnąć? Ta wypowiedź Pana Prezydenta, który też "powinien łączyć, a nie dzielić", ta wypowiedź o krzyżu to jednak była 'niefortunność', a nie prowokacja?! Nie tam, żebym się zaraz cieszył, ale zdobędę się na krótkie: UFF!
ogrodniczka pisze:Chyba czas wyluzować. O świeże spojrzenie na te sprawy coraz trudniej (...), a dalsza licytacja Palikot kontra Kurski nie ma sensu. Moglibyśmy tak tygodniami i tylko nas to poróżnia... Chyba najlepszą drogą pozostaje chodzenie na wybory <tuptup> <tuptup>

Z drugiej strony, to chyba dobrze, że choć żyjemy w obcym kraju - nadal sprawy Polski są nam bliskie, a przynajmniej nie są obojętne.
Bardzo mi to przypadło do gustu, @Ogrodniczko i niezmiernie się cieszę, że w tak jasnych słowach ujęłaś to, co najważniejsze.

Ufam, że jeśli kiedykolwiek los znów zechce nas przeciw sobie nastroszyć, to pomiędzy naszymi stanowiskami starczy miejsca choć na butelkę dobrego, czerwonego wina.
tommy b
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

tommy.b pisze:@Bamaza, a propos swingu, chodziło mi o wypowiedź Kaczyńskiego na konferencji prasowej w piątek, 16 lipca:

Wiem o tym, że obowiązuje taka teoria, że jeśli media należą do PO, to wtedy są obiektywne, a jeżeli mają jakieś inne związki, nawet bardzo luźne, w każdym razie nie podlegają PO, to wtedy są reżimowe i tak dalej...
http://www.wprost.pl/ar/2...-ma-demokracji/
A ja bym powiedziala "i vice-versal" :P
To jest troche tak, jak z wolaniem, ze "skupienie wladzy (prezydent-premier) w rekach jednej partii to zagrozenie dla demokracji".....taka filozofia Kalego....Jak PiS skupial wladze w rekach (w dodatku!) blizniakow, to zadnego zagrozenia nie widzial....to bardzo ciekawy dowod na potwierdzenie powiedzenia, ze "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia"....i z tymi mediami zaleznymi od PO jest podobnie....jakze niedawno PiS sie oburzal, jak takie zarzuty kierowano przeciwko nim, wzgledem TVP.....

Oj, @ogrodniczka ma racje....wyluzujmy i skonczmy te dyskusje, bo donikad nas nie zaprowadza... moze faktycznie spotkajmy sie lepiej przy butelce dobrego wina?....zdrowiej bedzie i przyjemniej... :)
tommy.b

;) Idea jak najbardziej oczywiście oczywista, @Bamaza. Lecz z mojej strony owe 'luksemburskie oswajanie poglądów' może odbyć się dopiero jakoś po 20 sierpnia - więc jak 'temat nie przebrzmi' to jestem na tak - a jak 'przebrzmi', to zaczynajcie beze mnie;(

Być może znajdziemy inną, radosną okazję - np. po 20 sierpnia - o ile dobrze się orientuję, a zwykle staram się - niektórzy z obecnych dyskutantów będą mieli nad wyraz ważne powody do radosnego upajania się dobrym trunkiem w kulturalnym towarzystwie, potem kolejne wybory <mrgreen> ... Miłego dnia!
tommy b
Awatar użytkownika
bamaza42

tommy.b pisze:Lecz z mojej strony owe 'luksemburskie oswajanie poglądów' może odbyć się dopiero jakoś po 20 sierpnia
...znaczy, ze jeszcze "nie calkiem" tu, w Lux jestes?...Hmmm...to pewnie bedzie nam dane to "oswajanie" przelozyc gdzies na poczatek wrzesnia, gdyz po 20 sierpnia to ja bede jeszcze w PL... ;)
tommy.b pisze:o ile dobrze się orientuję, a zwykle staram się - niektórzy z obecnych dyskutantów będą mieli nad wyraz ważne powody do radosnego upajania się dobrym trunkiem w kulturalnym towarzystwie
No tak, to ja jak zwykle ta najmniej zorientowana... :p ....mozesz mnie uswiadomic, prosze?... (na priv moze byc, zeby nie bylo, ze ten tego... ;) )
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Jemu sie chyba zdaje, ze mu tu tak zyjemy polska polityka, ze przy kazdej okazji szampana otwieramy.

Ten sierpien to chyba objecie urzedu przez Komorowskiego.

Tommy: wyobraz sobie, ze mnie zupelnie nie interesuje, w jaki dzien on obejmie ten urzad i nie bede tego dnia swietowal, ja jestem typowym elektoratem negatywnym: poszedlem na wybory, ze mi nie odpowiada Kaczynski i ta jego szowinistyczna partia, a reszta mnie juz malo interesuje, bo ja w Polsce ani nie mieszkam ani nigdy nie zamierzam wracac do Polski.
Awatar użytkownika
bamaza42

Byly, a nie zauwazyles, ze juz skonczylismy ta dyskusje?....nie prowokuj, plizzz :p
A zaprzysiezenie prezydenta ma sie odbyc chyba na poczatku sierpnia, nie na koncu?....Chyba, ze sie myle... A jezeli chodzi o okazje do otwarcia szampana czy innej "pysznej" butelki, to kazda dobra, nie?.... :p
tommy.b

Hahaha... normalnie Były ubawiłeś mnie znowu, bo ZUPEŁNIE o tym nie pomyślałem... myślałem o czymś zgoła innym...

Mnie tam zaprzysiężenia Komorowskiego obchodzą pewnie tak samo jak ciebie, kolego.

A jak się, taki dajmy na to, zainteresowany zechce wychylić, to po prostu będzie ci łyso i tyle. <wysmiewa>

@Bamaza, nie czuję się sprowokowany - duży już jestem i dawno dotarło do mnie, że każdy sądzi według siebie...
tommy b
Awatar użytkownika
byly

tommy.b pisze:

A jak się, taki dajmy na to, zainteresowany zechce wychylić, to po prostu będzie ci łyso i tyle. <wysmiewa>
Mi jest zawsze lyso, bo ja generalnie lysy jestem.... <rotfl>
tommy.b

Łeeee. I dlaczego?? Tylko zabawę psujesz... <bezradny>
tommy b
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Poseł Palikot zgłosił się na ochotnika do prac w komisji d/s wyjasnienia katastrofy smoleńskiej. Komisja liczy 120 (!) osób z PiS plus on jeden. Proszę o korektę o ile się mylę.
Po ostatnich oświadczeniach posła Macierewicza, który nazwał katastrofę zbrodnią (nie chcąc tej myśli rozwinąć) oraz po jego podziękowaniach Ojcu Rydzykowi i jego mediom, które "jako jedyne przekazują obiektywne wiadomości nt tej zbrodni" - pomyślałam: "niech Palikot idzie i zobaczymy co z tego wyniknie".

Polecam ciekawy artykuł Jacka Żakowskiego w ostatniej Polityce, w którym to ilustruje "krajobraz po bitwie" czyli po wyborach.
Dla mnie całkiem obrazowym wydało się porównanie PiS do małp, którę siedzą w klatce i PO, które aby małpy zdenerwować co jakiś czas tłucze kijem po prętach. Małpy się ożywiają i i skaczą po klatce. Uproszczenie duże ale jakże obrazowe.
W czasie wyborów gdy w PiS obowiązywał nakaz "stonowanej retoryki" (cyt: "byliśmy tacy szlachetni" jak mówił poseł Kurski) - małpy nie mogły skakać po klatce ale jedynie groznie obnażały kły...
No to teraz gdy PiS-owi języki się jednak rozwiązały, również i poseł Palikot przeciągnie im gałęzią po sztachetach. Słowom oburzenia nie będzie końca, bo przeciez nie komentuje się negatywnie w PiS słów Macierewicza, Brudzińskiego i Kurskiego, nie wyrzuca się ich z partii. Natomiast wtrąca się żądania wyrzucenia Palikota.
Słuchałam kiedys wypowiedzi p. Kidawy- Błońskiej, która zmęczona już tłumaczeniem się za wybryki Palikota, nazwała go niezrealizowanym artystą. Uważam to określenie za szalenie trafne. Trzymam za niego kciuki by się wysilił i zapędził w kozi róg komisję pokonując ich własną bronią. Uważaj jednak Panie Palikot - proszę się wysilić (!) i wznieść się ponad stwierdzenia, że "Gosiewski żyje" <oops> <nie> Będzie jednak ciekawie.

A tak na marginesie...Ostatnio zastanawiałam się, co aktualnie robią rząd i opozycja poza maglowaniem katastrofy. Wytłumaczyłam sobie,że jest sezon ogórkowy i parlament ze zdwojoną siłą ruszy do prac po wakacjach.
Widać nie tylko ja się martwie tym faktem, bo i prof. Balcerowicz wyraził nadzieję przyspieszenia w rozwiązywaniu "przyziemnych" problemów. Komentując obietnice wyborcze potwierdził, ze z Duzego i Mniejszego Sw. Mikołaja, jednak ten mnieszy okazał się większy, a jeżeli idzie o prywatyzację służby zdrowia Jarosław Kaczyński posłużył się wręcz kłamstwem. Mnie osobiście się podobała olimpiada, a w wykonaniu Komorowskiego plany rozpoczęcia setek czy nawet tysiąca km autostrad....Dla mnie bez różnicy. Obydwa określenia brzmią z lekka fałszywie.

A teraz posłucham sobie o rozmnażaniu płomyka wiechowatego...
Awatar użytkownika
bamaza42

@ogrodniczko...widze, ze ogladamy te same programy...i nadajemy na tych samych falach :)
Tak jak powiedzial dzis Adam Szenfeld w rozmowie z Beata Kempa - PiSowi (z ta nie-komisja) wcale nie chodzi o wyjasnienie czegokolwiek, bo jako taka (w sumie) nieformalna grupa parlamentarna nie maja zadnych uprawnien, a i dostep do roznych materialow tez ograniczony, a poza tym, jest niemozliwe, zeby w grupie 120 (!) osob cokolwiek wyjasnic.... Im chodzi o polityczna rozrobe, i tyle....Ciekawa bedzie rola Palikota w tejze grupie, oby tylko za bardzo nie jechal po bandzie.... :p

Uwielbiam Jacka Zakowskiego <lol>
Awatar użytkownika
byly

Ekskluzywnie dla forum polska.lu podaje za pewnym insiderem juz dzis wyniki prac komisji Macierewicza:

Tezy ktore oglosicie po zakonczeniu "prac" to:
- Kaczynski Lech,-mąż stanu, poległy tragicznie w walce o wolnosc i sprawiedliwość
- zaszczuty przez Żydowskie media i lumpenliberałów
- zgładszony podstępnie przez ruskich w postaci Putina,KGB i ukrytych struktor w Polsce (PO i Tusk/KOmorowski)
- mgla byla sztuczna, a lotnisko zlosliwie usytuowane w zlym miejscu, kontrolerzy byli pijani i sluchali oficera KGB ktory dawal zle koordynaty dla samolotu
- Tupolew zostal zestrzelony
- potem spowrotem umieszczono go na niebie, i zostal zle pokierowany we mgle by rozbil sie sam (dla niepoznaki)
-mimo ze wszyscy zgineli juz 2 razy, KGB chodzilo i dobijalo rannych (udowodniono na slynnym filmie)
- cały swiat sie sprzysiagl zeby prawda sie nie wydala
- ale prawde zna PIS i oglosi ja swiatu,

wiec po co ten cyrk, niech zwolenicy PIS przekleja mojego posta w raport Maciarewicza i bedzie po sprawie,szkoda czasu na dyrdymaly,skoro z gory wiadomo jakie tezy PIS ma do "udowodnienia"

<rotfl>
Awatar użytkownika
bamaza42

byly pisze:skoro z gory wiadomo jakie tezy PIS ma do udowodnienia
co wiecej - udowadniac nie musi (przynajmniej sobie...), bo wie o tym juz od 10 kwietnia, tylko ciemny lud jakos nie chce uwierzyc.... :p
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

No proszę...podano (chyba TVP info), że porozumienie w sprawie przeniesienia krzyża zostało osiągnięte. Wśród sygnatariuszy poza kurią, harcerzami i kancelarią prezydenta nie widzę jednak "ciała" PiS. Czyżby radość przedwczesna? - czy ofensywa przeniosła się teraz do komisji śledczej ? Pierwszy komentarz pod artykułem to: "mądry ustępuje, głupi się cieszy".

No,no,no...
Niech i tak będzie.
Awatar użytkownika
byly

Krzyż sprzed Pałacu będzie przeniesiony. Jest porozumienie

- Wczoraj wieczorem podpisano porozumienie między Kancelarią Prezydenta, kurią metropolitalną, harcerzami i Kościołem Akademickim Św. Anny w Warszawie. Bardzo cieszymy się, że krzyż sprzed Pałacu znajdzie miejsce w naszym kościele - powiedział ks. Jacek Siekierski, rektor kościoła Św. Anny w rozmowie z TVP Info.

Zakladamy sie, ze to jeszcze nie koniec historii i oszolomy, ktore teraz stoja na "warcie" przy krzyzu, beda go albo bronic przed przeniesieniem albo uknuja teorie o "spisku/zdradzie"?

Pierwsza wersja interpretacji porozumienia juz jest ;)

Uwaga Prawdziwi Polacy! To prowokacja i zdrada!!! Ten ks. Siekierski to jakiś udawany ksiądz! Bo jak to? Dogadał się z mordercami heroicznie poległego śmiercią męczeńską Prezydenta? Żyd, mason, agent WSI czy może wiadome siły coś mu obiecały? To sprawa, którą powinien Pan Antoni, wybitny specjalista od spraw tajemniczych powinien wyjaśnić w pierwszej kolejności! Cała sprawa pokazuje jak daleko sięgają macki układu - nie wykluczam, że za pośrednictwem takich pseudoksięży aż do Watykanu, gdzie jak wiadomo zasiada na najwyższym stolcu były członek Hitlerjugend - czyli właściwie kumpel dziadka Tuska.
ODPOWIEDZ