Chlebek z masełkiem i z .....

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

IronBone

Chlebek z masełkiem i z .....

Post autor: IronBone »

Idę sobie do lasu (z psem) i podziwiam zielone wychodzące spod starych liści. Przyglądam się dokładniej a to szczypiorek. Pomyślałem ze komuś z kieszeni ziarenko wypadło i się zasadziło. Idę dalej a tam - szczypiorek. Dalej 5 metrów kwadratowych zieloności - patrzę - szczypiorek. Postanowiłem zbadać to organoleptycznie - wiem, że mógł być znaczony przez jakiegoś czworonoga, ale mówię sobie, że w nocy był deszcz - i co - szczypiorek. Więcej szczypiorku niż trawy.
Więc ja się pytam kto tu zwariował, bo jeśli nie ja to się boję na co się w tym lesie natknę jak się porządnie ociepli.

Jakby ktoś do chlebka z masełkiem chciał - to mogę dać namiary.
Załączniki
szczypiorek.jpg
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

nie wyjadaj krasnoludkom!
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

jak sie jeszcze ociepli, to do lasu przyjdzie krowa (taka fioletowa, jak z rekalmy czekolady Milka) i na ten szczypiorek chlupnie twarozkiem.....

Niezle sie stary, upaliles ;)

a za nie dlugo w lesie sie pojawi pyszna roslina o smaku swiezego czosnku - Bärelauch, czyli niedzwiedzi czosnek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_nied%C5%BAwiedzi

swietna z niej wychodzi zupa
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

mala korekta:

Bärlauch a nie Barelauch

oprocz zupy mozna zrobic salatkie z aceto balsamico i parmezanem
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Religijnie wedrujemy po okolicach w weekendy jak pogoda sluzy. Jak czlowiek jest troche zorientowany to mozna znalezc w tutejszych lasach:

- poziomki
- maliny
- jezyny
- jagody
- orzechy laskowe
- orzechy wloskie
- jest tez duzo drzew z jablkami i gruszkami na skrajach lasow
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
IronBone

No dobrze, ale żeby szczypiorek zamiast trawy? :)
I to w całym lesie (no w dużej części) - to mnie trochę zdziwiło.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ja tylko dodawalem informacje, bez zamiaru odjecia od Twojego wynalazku, ktory naprawde jest cos ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

IronBone pisze:No dobrze, ale żeby szczypiorek zamiast trawy? :)
I to w całym lesie (no w dużej części) - to mnie trochę zdziwiło.
Roślin z rodzaju Allium czyli czosnków jest ok. 700 gatunków, a niektóre wyglądem bardzo przypominają czosnek zwany szczypiorkiem (Allium schoenoprasum). Nic więc w tym dziwnego, że sobie coś takiego rośnie w lesie. Że z rodzaju Allium, to widać, ale bez kwiatostanów trudno powiedzieć, jaki to gatunek. Może to być czosnek winnicowy (Allium vineale), siatkowaty (Allium victorialis), grzebieniasty (Allium carinatum) czy jakikolwiek inny. Za czas jakiś chętnie zobaczyłabym zdjęcia kwitnącej rośliny ;)
IronBone

Jako że widzę tu kilku znawców natury, to zapytam co to za zwierz, którego obok tego szczypiorku zobaczyłem wygrzewającego się na ścieżce i o mało nie zadeptałem.
Zdjęcie nie jest za dobrzej jakości ale kolor zwierza był brązowy, lśniący.

Niestety - załącznik się nie pojawia w wiadomości - może ktoś mógł go uczynić widocznym?
Załączniki
Śliski zwierz
Śliski zwierz
p2.jpg (33.13 KiB) Przejrzano 4609 razy
MaWi

Post autor: MaWi »

Zalacznik nie pojawia sie, bo i nie jest zalaczony. Dlaczego sie nie zalaczyl, to tego niestety nie potrafie powiedziec. Generalnie mamy pewne ograniczenia dotyczace wielkosci zalacznikow graficznych (max. 1000 px na szerokosci oraz nie wiecej niz 256 kB) a takze formatu (forum akceptuje pliki jpg, tif i png, rozne wymyslne formaty nie sa niestety akceptowane). Sprawdz, czy plik, ktory chciales zalaczyc spelnia te wymagania. W razie watpliwosci przeslij go zwykla poczta na adres luxteam@polska.lu to zobaczymy co sie da zrobic :)
Awatar użytkownika
eustachy

A propos leśnego "stwora".

Post autor: eustachy »

IronBone pisze:Jako że widzę tu kilku znawców natury, to zapytam co to za zwierz, którego obok tego szczypiorku zobaczyłem wygrzewającego się na ścieżce i o mało nie zadeptałem.
Zdjęcie nie jest za dobrzej jakości ale kolor zwierza był brązowy, lśniący.

Niestety - załącznik się nie pojawia w wiadomości - może ktoś mógł go uczynić widocznym?

Przypuszczam z opisu, że spotkał Pan padalca zwyczajnego.
Obrazek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Padalec_zwyczajny
Piekny zwierz! :>

Pozdrawiam.
EU..
IronBone

Dziwne, ze nie widać załącznika bo jest on w systemie. Można go zobaczyć pod adresem
http://www.polska.lu/download.php?id=3786
ODPOWIEDZ