Poszukuje maszynki do miesa

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
wilqs72

Poszukuje maszynki do miesa

Post autor: wilqs72 »

W zwiazku ze zblizajacymi sie Swietami poszukuje maszynki do mielenia miesa.
Sprawdzilem juz lokalne wypozyczalnie sprzetu - m.in. polecana przez xtheo MAKO; maja wszystko - glebogryzarki, koparki, betoniarki - ale maszynek do mielenia miesa niestety nie :(
Byc moze ktos z forumowiczow ma jedna w swoim parku maszynowym i co wiecej bylby w stanie jej uzyczyc na czas zblizajacego sie weekend-u?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

A nie mozesz po prostu isc do sklepu i kupic? Taka zwykla metalowa identyczna jak nasza polska z czasow krola cwieczka kosztuje przyslowiowe grosze. I przyda sie na potem.
Awatar użytkownika
wilqs72

minka pisze:A nie mozesz po prostu isc do sklepu i kupic? Taka zwykla metalowa identyczna jak nasza polska z czasow krola cwieczka kosztuje przyslowiowe grosze. I przyda sie na potem.
No wlasnie nie moge - bo nie wiem gdzie - moze w takim razie jakis hint?
Jedyne, co udalo sie znalesc to jakas taka plastikowa w real-u, kupilem w zeszlym roku, nadala sie do ... nie powiem czego :(
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

wilqs72 - potrzebujesz pewnie elektryczną. Ja mam metalową, aż wstyd się przyznać ale jeszcze ją używam. Nie wiem do czego potrzebujesz, jeśli do maku to sitka niestety nie mam.
Ola
ania_411

Post autor: ania_411 »

w echternach na deptaku jest sklep z artykulami gospodarstwa domowego i tam kupisz maszynke do mielenia miesa zelmera za ok 100e. wiem to na 100% bo sama takowej szukalam;)
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Jeżeli do jutra nie znajdziesz tej maszynki to daj znać, ja powinnam gdzieś mieć ręczną, metalową, kupioną w cactusie za jakies 25 EUR i nigdy! nie użytą. Ot chciałam mieć maszynkę do mięsa ale potem mężulo kupili elektryczną. I tez jej nie używam:)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

wilqs, ja tez mam takowa jak ogrodniczka, zakupiona w Cactusie - od czasu do czasu uzywam do mielenia miesa (nie wiem czy do maku ma miec inne sitko?...) - bo tutaj poza wlowina nie uswiadczysz mielonego bez przypraw, a ja nie mam zaufania do tego, co oni tam dodaja....a wiec jakbys byl nadal w potrzebie, to sluze....ale musisz sie sprezyc, bo w sobote planuje wyruszyc do PL...
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Bama w Auchanie nawet Ci zmielą na poczekaniu i wołowinę i cielęcinę i baraninę o wieprzowinie nie wspominając... i na 100% bez przypraw...
Zresztą w Cactusie też można dostać bez przypraw... tylko etykiety wystarczy przeczytać..
dag
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

dzieki, slonce - czytam te etykiety i slownie 1x trafilam na nieprzyprawiane mieso mielone... A ze miela w kazdym sklepie - to tez wiem, ale wiesz, tak mi jakos nie wsmak, jak patrze na to niemyte zmielone miesko.... :/ Ja wiem, ze jak kupuje gotowe zmielone, to nie dosc, ze na 99% tez nie jest myte, to jeszcze nie wiem co zostalo zmielone....ale przynajmniej tego nie widze :) ...dlatego wole czasem kupic kawalek miesa (kupuje w kawalkach, takie gulaszowe), umyc, sama zmielic i po swojemu przyprawic, bez tych wszystkich E-cos tam.... :p
Awatar użytkownika
wilqs72

Bardzo dziękuję za tak gromki odzew - i tym którzy odpowiadali publicznie, i tym którzy prywatnie - muszę przyznać że przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Maszynka się oczywiście znalazła.
I kilka słów komentarza:
@biała: nie ma się czego wstydzić :) ja właśnie myślałem o takiej tradycyjnej, ręcznej maszynce, dopiero z forum dowiedziałem się że technika poszła naprzód i można mieć elektryczną
@ogrodniczka: jakbyś szukała jeszcze pomysłów, co można kupić i nigdy nie użyć - daj znać, służę pomocą, a lista jest długa :)
Mark Twain
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Bamaza, sitko do maku (jest) musi byc z mniejszymi dziurkami.
Tylko jako przypomnienie - mak OBOWIAZKOWO spazyc.
Raz tylko jeden, przed swietami wlasnie, zacmilo mnie na mur i beton, i zaczelam mielic nie spazony mak. w kilka sekund zalatwilam maszynke elektryczna na amen- a zwyklej metalowej nie mialam. Jakie sie pieklo rozpetalo to nie powiem. Do dzisiaj mi skora cierpnie. :) :)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Troszeczke offtopikowo, prosto po Bamazie ;-)

Arabami nie jestesmy, ale czasami warto uzyc cos z innej kultury jak lepsze od naszej. Polecam rzeznika "halal", La Zitouna, 10 rue des Pres, Strassen; tel 316072. Miesa dobrej jakosci, swieze, na miejscu utna, potna, zmiela - cokolwiek sie chce. Duzy wybor, choc oczywiscie nie ma wieprzowiny. Kolega z poczatku mowil ze ceny tam wysokie, ale wcale nie wyzsze niz w supermarkecie, a jakosc naprawde lepsza.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
ODPOWIEDZ