A propos kryzysu

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
wilqs72

A propos kryzysu

Post autor: wilqs72 »

Kto i kiedy to powiedział?
"Posiadacze kapitału będą oddziaływać na klasę robotnicza, aby kupowała coraz więcej drogich dóbr, domów i technologii, zmuszając ją do zaciągania coraz więcej drogich kredytów, aż w pewnym momencie długi staną się niemożliwe do spłacenia. Niespłacone długi będą prowadzić do bankructw banków, które trzeba będzie nacjonalizować i państwo wejdzie na drogę, która w końcu doprowadzi do komunizmu"
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Dorotkamaria

Post autor: Dorotkamaria »

czyzby Pan Marks nas na forum nawiedzil??
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

pachnie wujkiem Karolem z Trewiru ;)
misio

Post autor: misio »

Cytat nie pochodzi bezposrednio od Marxa, jednak mozna dojsc do takiego "wniosku" czytajac calosc jego "dziel" poczynajac od Das Kapital z 1867 roku.

Ciekawostka - slowo "technologia" :) w tamtej epoce po prstu nie istnialo <roll>
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Jak jest jakas nagroda, to ja daje jaja ze to nasz wierny towarzysz Karl Marx.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
misio

No to nie masz juz jaj :)
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

misio pisze:Ciekawostka - slowo "technologia" :) w tamtej epoce po prstu nie istnialo <roll>
Mnie też się tak zdawało, podobnie, jak w odniesieniu do terminów "globalizacja" czy "innowacja". O ile te ostatnie pojawiły się w drugiej połowie XXw. to pojęcie "technologia" u Marksa chyba jednak występuje, juz w 1867 roku! Nie pasjonuję się Marksem/Engelsem, ale kol. wilk wywołał ciekawy temat, więc poszperałem. Jest wiele nieścisłości, więc postanowiłem sięgnąc do oryginału http://www.kotarsky.de/Bilder/bC_Marx%2 ... Kritik.pdf str.617.

P.s.: wizjonerski "cytat" faktycznie został chyba spreparowany przez źródła angielskojęzyczne, dla potrzeb chwili, potem bezkrytycznie przełożony przez dziennikarza polskiego. Ja nie znajduję takiego cytatu w oryginale, w pracach Marksa. 'Konia z rzędem' temu, kto znajdzie ;) Nie zmienia to faktu, że wywody Marksa prowadzą do takich uproszczonych wniosków, jak w "cytacie", bo Marks pisał o cykliczności ... teraz chyba czas na komunizm <mrgreen>, tak jak po demokracji powinien chyba powrócic czas tyranii (wg. Platona czy Arystotelesa) <beczy>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
misio

Nie wroci. jestesmy jednak spoleczenstwem wyedukowanym :)

A Marks to akurat mial trafne teorie. Sam komunizm nie jest zly, problem w tym ze banda debili i kolesiow zabrala sie za jego realizacje. Tak samo jak zabrali sie za Demokracje.
ODPOWIEDZ