A propos kryzysu
Moderator: LuxTeam
A propos kryzysu
Kto i kiedy to powiedział?
"Posiadacze kapitału będą oddziaływać na klasę robotnicza, aby kupowała coraz więcej drogich dóbr, domów i technologii, zmuszając ją do zaciągania coraz więcej drogich kredytów, aż w pewnym momencie długi staną się niemożliwe do spłacenia. Niespłacone długi będą prowadzić do bankructw banków, które trzeba będzie nacjonalizować i państwo wejdzie na drogę, która w końcu doprowadzi do komunizmu"
"Posiadacze kapitału będą oddziaływać na klasę robotnicza, aby kupowała coraz więcej drogich dóbr, domów i technologii, zmuszając ją do zaciągania coraz więcej drogich kredytów, aż w pewnym momencie długi staną się niemożliwe do spłacenia. Niespłacone długi będą prowadzić do bankructw banków, które trzeba będzie nacjonalizować i państwo wejdzie na drogę, która w końcu doprowadzi do komunizmu"
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
-
Mnie też się tak zdawało, podobnie, jak w odniesieniu do terminów "globalizacja" czy "innowacja". O ile te ostatnie pojawiły się w drugiej połowie XXw. to pojęcie "technologia" u Marksa chyba jednak występuje, juz w 1867 roku! Nie pasjonuję się Marksem/Engelsem, ale kol. wilk wywołał ciekawy temat, więc poszperałem. Jest wiele nieścisłości, więc postanowiłem sięgnąc do oryginału http://www.kotarsky.de/Bilder/bC_Marx%2 ... Kritik.pdf str.617.misio pisze:Ciekawostka - slowo "technologia"w tamtej epoce po prstu nie istnialo <roll>
P.s.: wizjonerski "cytat" faktycznie został chyba spreparowany przez źródła angielskojęzyczne, dla potrzeb chwili, potem bezkrytycznie przełożony przez dziennikarza polskiego. Ja nie znajduję takiego cytatu w oryginale, w pracach Marksa. 'Konia z rzędem' temu, kto znajdzie

Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie
[G.J.Gigol]