Pytania o cebuli i ziemniakach
Moderator: LuxTeam
Pytania o cebuli i ziemniakach
Mecze sie juz od czasu przyjadzu z zakupem cebuli i ziemniakow. W RPA bylo prosto: Byly cebule, i byly ziemniaki. Jedn typ, zadnego myslenia. Tutaj to widze dobre 10 typow ziemniakow, i jeszce wiecej cebuli - jakby pelne kontinuum od szczypiorku do duzej glowki.
Czy ktos sie zna na tym i moglby, jesli to mozliwe, wytlumaczyc mi troche o typach ziemniakow (nazwa po francusku i do czego sa dobre), i to samo o cebuli?
Czy ktos sie zna na tym i moglby, jesli to mozliwe, wytlumaczyc mi troche o typach ziemniakow (nazwa po francusku i do czego sa dobre), i to samo o cebuli?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Cebula biała ma słodki łagodny smak, jest świetna do sałatek na surowo. Czerwona jest nieco ostrzejsza od białej, ale także świetnie do sałatek się nadaje. Żółtej cebuli (czyli tej najpopularniejszej) używa się do dań smażonych, duszonych, gotowanych czy z grilla. Wiosenna dymka dobra jest do twarożków, kanapek. W kuchni francuskiej często używa się także szalotek (echalote) do przygotowywania sosów na bazie czerwonego wina. Szalotka jednak nie jest odmianą cebuli, tylko jej kuzynką (takie podłużne cebulki). Szalotkę można piec albo dusić, ale nie należy jej smażyć, bo nabierze gorzkiego smaku.
A co do ziemniaków - te twardsze lepsze są do sałatek, zapiekanek i do smażenia. Z kolei te bardziej mączyste, z większą ilością skrobi świetnie nadają się do robienia klusek, knedli, kopytek i zup.
Tutaj takie niezłe zestawienie odmian dostępnych na rynku francuskim i ich wykorzystania w kuchni:
http://www.cooking2000.com/fr/dossier/p ... usages.htm
A co do ziemniaków - te twardsze lepsze są do sałatek, zapiekanek i do smażenia. Z kolei te bardziej mączyste, z większą ilością skrobi świetnie nadają się do robienia klusek, knedli, kopytek i zup.
Tutaj takie niezłe zestawienie odmian dostępnych na rynku francuskim i ich wykorzystania w kuchni:
http://www.cooking2000.com/fr/dossier/p ... usages.htm
Zwykle masz napisane na opakowaniu ziemniaków, do czego najlepiej nadaje się dana odmiana.
Tu jest trochę info o pyrkach:
Pommes de terre à structure ferme
Exemples: la Nicola, la Charlotte, la Rosa, l'Accent et la Desire. Des pommes à structure ferme ont aussi une structure légère et ne se décomposent pas pendant la cuisson. On peut les utiliser pour la préparation de salades et pour faire cuire. Elles sont toujours disponibles.
Ziemniaki o zwięzłym miąższu - np. la Nicola, la Charlotte, la Rosa, l'Accent et la Desire. Nie rozpadają się w trakcie gotowania. Można ich używac do salatek i do gotowania.
Pommes de terre farineuses
Exemples : la Bildtstar, la Bintje, la Doré et la Santé. Les pommes de terres farineuses se décomposent un peu pendant la cuisson. On peut les utiliser pour presque toutes les préparations: on peut les cuire, frire, faire des frites ou de la purée.
Ziemniaki mączyste - np. la Bildtstar, la Bintje, la Doré et la Santé. Trochę się rozpadają w trakcie gotowania. Można ich używac prawie do wszystkich celów: gotowanie, smażenie, frytki, puree.
Extra farineuses
Exemples: l'Eigenheimer, l'Irene et La Resonant. Des pommes de terre extra-farineuses se décomposent pendant la cuisson et sont particulièrement utiles pour la préparation des potages, soufflés et purées.
Ziemniaki bardzo mączyste - np. l'Eigenheimer, l'Irene et La Resonant. Rozpadają się w trakcie gotowania. Szczególnie nadają się do zup, sufletów i puree.
http://www.xquis.com/xquis/guide_des_al ... terre.html
Kolejna lista - http://jardihaie.free.fr/potager/pdt/va ... ariete.htm - ale już trochę późnawo na tłumaczenie [/i]
Tu jest trochę info o pyrkach:
Pommes de terre à structure ferme
Exemples: la Nicola, la Charlotte, la Rosa, l'Accent et la Desire. Des pommes à structure ferme ont aussi une structure légère et ne se décomposent pas pendant la cuisson. On peut les utiliser pour la préparation de salades et pour faire cuire. Elles sont toujours disponibles.
Ziemniaki o zwięzłym miąższu - np. la Nicola, la Charlotte, la Rosa, l'Accent et la Desire. Nie rozpadają się w trakcie gotowania. Można ich używac do salatek i do gotowania.
Pommes de terre farineuses
Exemples : la Bildtstar, la Bintje, la Doré et la Santé. Les pommes de terres farineuses se décomposent un peu pendant la cuisson. On peut les utiliser pour presque toutes les préparations: on peut les cuire, frire, faire des frites ou de la purée.
Ziemniaki mączyste - np. la Bildtstar, la Bintje, la Doré et la Santé. Trochę się rozpadają w trakcie gotowania. Można ich używac prawie do wszystkich celów: gotowanie, smażenie, frytki, puree.
Extra farineuses
Exemples: l'Eigenheimer, l'Irene et La Resonant. Des pommes de terre extra-farineuses se décomposent pendant la cuisson et sont particulièrement utiles pour la préparation des potages, soufflés et purées.
Ziemniaki bardzo mączyste - np. l'Eigenheimer, l'Irene et La Resonant. Rozpadają się w trakcie gotowania. Szczególnie nadają się do zup, sufletów i puree.
http://www.xquis.com/xquis/guide_des_al ... terre.html
Kolejna lista - http://jardihaie.free.fr/potager/pdt/va ... ariete.htm - ale już trochę późnawo na tłumaczenie [/i]
Digi. Ja stary zimniok mowie Ci, ze najsmaczniejsze i przypominające nasze polskie ziemniaki sprzed lat to Nicola. Sa zwiezle i maja ten smak. Za kazdym razem kiedy jem ziemniaki pytam zony co to takie dobre i zawsze jest to Nicola.
Polecam opakowania po kilkanascie kg. Oszczednosc na poziomie kilkudziesieciu % w porownaniu z opakowaniami standardowymi. Niestety, sa tylko dostepne jesienia. Przynajmniej w Cactusie.
Polecam opakowania po kilkanascie kg. Oszczednosc na poziomie kilkudziesieciu % w porownaniu z opakowaniami standardowymi. Niestety, sa tylko dostepne jesienia. Przynajmniej w Cactusie.
Tenis, 40D, MTB & MBA
Dzieki za super informacje - AnWi i Inestika. Poucze sie slowek i nazw i zobaczymy. AnWi - teraz juz wiem czemu sos z wina i szalotek byl troche gorzki.
Gabrjel, to nie chodzi o zakup, bo jak narazie to mam duze pole do eksperymentow w Delhaize i Auchan.
Exxtreme - najlepsze ziemniaki ktore jadlem to pamietam jak dzis: Rok 1978, wies kolo Nowego Sacza, zapalki i sol sie kradlo z kuchni, ziemniaki sie kradlo z pola, i uciekalo sie do lasu gdzie byla mala rzeczka. Ognisko sie robilo, ziemniaki umylo i wrzucalo do ognia. Probowalem juz to wiele razy powtorzyc na grillach, ale to nie to.
Czeczu - z Ciebie taki dyplomata pierwszej klasy ze niewiem nawet czy mi ublizasz czy prawisz komplement
Gabrjel, to nie chodzi o zakup, bo jak narazie to mam duze pole do eksperymentow w Delhaize i Auchan.
Exxtreme - najlepsze ziemniaki ktore jadlem to pamietam jak dzis: Rok 1978, wies kolo Nowego Sacza, zapalki i sol sie kradlo z kuchni, ziemniaki sie kradlo z pola, i uciekalo sie do lasu gdzie byla mala rzeczka. Ognisko sie robilo, ziemniaki umylo i wrzucalo do ognia. Probowalem juz to wiele razy powtorzyc na grillach, ale to nie to.
Czeczu - z Ciebie taki dyplomata pierwszej klasy ze niewiem nawet czy mi ublizasz czy prawisz komplement
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Aha, to jeszcze jedno pytanie - mozna tez kupic cebule zwiazana w warkocze i za astronomiczne ceny (3 do 6 euro za kilka cebul). Kilka razy kupilem ale zadnej roznicy nie widzialem... ktos ma na ten temat opinie? Co jest specjalnego?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Ja też nie czuję specjalnej różnicy a ta cena to chyba za warkocze? W końcu robocizna jest droga.digilante pisze:mozna tez kupic cebule zwiazana w warkocze i za astronomiczne ceny (3 do 6 euro za kilka cebul). Kilka razy kupilem ale zadnej roznicy nie widzialem... ktos ma na ten temat opinie? Co jest specjalnego?
Ola
Tzw. BIO. To sie nazywa po polsku "chwyt marketingowy" (zob. tez: http://www.youtube.com/watch?v=s4U7mNED8WQ a dokladnie ten moment: 2'20" <mrgreen> )digilante pisze:mozna tez kupic cebule zwiazana w warkocze i za astronomiczne ceny (3 do 6 euro za kilka cebul)
- Marguerite2003
- Posty: 96
- Rejestracja: 26-09-2006, 08:46
- Lokalizacja: Fentange/Pruszków
- ogrodniczka
- Posty: 857
- Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
- Lokalizacja: Kraków/Bridel
Sę jeszcze takie małe cebulki - przepraszam ale nie zapamiętałam dokładnej pisowni - w każdym razie przeznaczone chyba do sosów bo w nazwie mają "sausiege" albo jakoś tak. Cebulki są drobne, w miarę łagodne, nie tak jak biała cebula ale takie "w sam raz". Miąższ lisci jest bardziej miękki i delikatny niz dużej cebuli zółtej.Prawdę mówiąc "jadę w kuchni" tylko na szalotce i tej właśnie małej uniwersalnej cebulce.
Marguerite - racja, kupilismy raz te podejzane cebule z Delhaize za 0.99 za DWA kilo, byla oftera... Super jakosc, i malo bylo popsute. A te drogie w wakroczu to czesto kilka jest zepsutych, wiec wychodzi wiecej niz euro za cebule. W Auchanie sa najdrozsze - tak jak piszesz, do 6 euro za kilo.
Durno tak pisac o cebulach na forum, jak to kolega Czeczu nam ublizal, ale ze to jedyne warzywo kotre lubie...
Durno tak pisac o cebulach na forum, jak to kolega Czeczu nam ublizal, ale ze to jedyne warzywo kotre lubie...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.