Sorry - ale to nie jest smieszne....a raczej niesmaczne.... <palcem>bisia pisze:Mówi mały Donald do dziadka:
Dziadku, a kto to jest na tym zdjęciu?
>- Ooo, to bardzo niedobry człowiek wnusiu, nazwywał się Hitler.
- A czemu Ty, dziadku,stoisz przed nim z wyciągniętą w górę ręką?
Aaa, bo ja mu mówię, hola, hola, hola niedobryczłowieku, tak nie można!
Wątek humorystyczny - wcale juz nie tak smiesznie...
Moderator: LuxTeam
Dla Ciebie wszystko "zły człowieku"digilante pisze:Merci Gabrjel. Ciekawe co papiez wtedy mowil, z reka w gore... "Hola, hola, hola...."
A Bamaza "Hola Hola" ... znajdę dziadka Tuska to też wkleję...
Od historii się nie ucieka trzeba przyznać się, wyciągnąć wnioski i nigdy więcej nie dopuścić do takich sytuacji...
Tylko prawda jest taka że w każdym złym człowieku złe działania wynikają z troski o kogoś i próby czynienia dobra... nie mam zamiaru to powiedzieć że pochwalam Hitlera... dla tych którzy interesują się historią nowożytną wiedzą co mam na myśli...
Nie będę pisał wprost bo na pewno odezwą się głosy ludzi nie mających zielonego pojęcia, a bazują na tym co słyszy się dookoła...
digi możemy pogadać o tym przy jakimś dobrym winie czy czymś mocniejszym kiedyś...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
gabrys, prosze, skoncz to, bo to Ty zielonego pojecia nie masz co mowisz....sorki, ale za mlody jestes, by pewne rzeczy wiedziec/pamietac, no i zrozumiec....najwyrazniej....gabrjel pisze:Nie będę pisał wprost bo na pewno odezwą się głosy ludzi nie mających zielonego pojęcia, a bazują na tym co słyszy się dookoła...
...ale tu znowu wchodzimy na off-topic.... <palcem> <milczek>
Bamazo nie trzeba być młodym ani starym - ale interesować się kilka lat historią i różnymi "interpretacjami" - a prawdę przyniesie dopiero nie-subiektywne przekazanie suchych faktów... nie mam zamiaru rozwijać głębiej tematu Hitlera, Holocaustu czy innych nie przyjemnych spraw... ale mogę Ci Bamazo przypomnieć temat "wypraw krzyżowych" jako najbardziej krwawych wydarzeń Europy... - wiem że będziemy się zawsze wybielać, ale w naszej historii istnieje wiele fragmentów które są niechlubne...bamaza42 pisze:gabrys, prosze, skoncz to, bo to Ty zielonego pojecia nie masz co mowisz....sorki, ale za mlody jestes, by pewne rzeczy zrozumiec....najwyrazniej....gabrjel pisze:Nie będę pisał wprost bo na pewno odezwą się głosy ludzi nie mających zielonego pojęcia, a bazują na tym co słyszy się dookoła...
...ale tu znowu wchodzimy na off-topic.... <palcem> <milczek>
[Zresztą już kiedyś przy okazji dyskusji z Adamem/Albano poruszałem ten temat: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=4499 ]
A wiek nie ma nic do tego... powiedz mi jak bardzo możemy mieć różne zdania na temat wypraw krzyżowych ? no chyba że Bamazo byłaś w tamtych czasach ... ale to musiałabyś być starsza niż węgiel
Ostatnio zmieniony 16-02-2009, 01:13 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
ale..ale...ja sie nie wypowiadam i nie mam zamiaru na temat wypraw krzyzowych....gabrys, popisujesz sie?....gadasz nie na temat - zeby odwrocic uwage, czy jak?.... Ja tylko wypowiedzialam swoja opinie na temat dosc niewybrednego dowcipu (autor -PiS sie juz z tego wytlumaczyl i przeprosil...), ktory zreszta bisia juz usunela, a Ty wyciagasz jakies Holocausty i wyprawy krzyzowe... Co ma piernik do wiatraka?!.... <bezradny>
Jezeli tak bardzo sie historia interesujesz, to sobie doczytaj co sie dzialo przed/w czasie wojny w Gdansku (w innych rejonach, zaleznych od Rzeszy zreszta tez...) i czy ktos kogos pytal, czy chce isc do wojska, czy nie?....
no i no ffence of kors <mrgreen>
Jezeli tak bardzo sie historia interesujesz, to sobie doczytaj co sie dzialo przed/w czasie wojny w Gdansku (w innych rejonach, zaleznych od Rzeszy zreszta tez...) i czy ktos kogos pytal, czy chce isc do wojska, czy nie?....
no i no ffence of kors <mrgreen>
troche glupia dyskusja o dziadku i hola, hola
wklejone zdjecie papieza to nieladna manipulacja. Reka podniesiona do gory to gest z mszy swietej, gdy obie rece sa podnoszone do blogoslawienstwa ale ktos tak chcial zeby pokazana byla tylko jedna reka bo ma to na celu skojarzenia ze zdjeciem ponizej z czasow niechlubnej przeszlosci Ratzingera. Skoro gabrijelu piszesz o prawdzie itp, itd to warto unikac takich prowokacyjnych tresci bo one do prawdy nie prowadza.
a jesli chodzi o dziadkow, to rzeczywistosci slaskiej, kaszubskiej i mazurskiej Polacy dobrze nie znaja. W mojej rodzinie jeden dziadek walczyl przeciwsko drugiemu, jeden mial zdjecie slubne w mundurze Wermachtu, drugi ma ordery z Wojska Polskiego. Obaj czuli sie i byli Polakami. Ja jednak kandydowac na prezydenta szans juz nie mam
wklejone zdjecie papieza to nieladna manipulacja. Reka podniesiona do gory to gest z mszy swietej, gdy obie rece sa podnoszone do blogoslawienstwa ale ktos tak chcial zeby pokazana byla tylko jedna reka bo ma to na celu skojarzenia ze zdjeciem ponizej z czasow niechlubnej przeszlosci Ratzingera. Skoro gabrijelu piszesz o prawdzie itp, itd to warto unikac takich prowokacyjnych tresci bo one do prawdy nie prowadza.
a jesli chodzi o dziadkow, to rzeczywistosci slaskiej, kaszubskiej i mazurskiej Polacy dobrze nie znaja. W mojej rodzinie jeden dziadek walczyl przeciwsko drugiemu, jeden mial zdjecie slubne w mundurze Wermachtu, drugi ma ordery z Wojska Polskiego. Obaj czuli sie i byli Polakami. Ja jednak kandydowac na prezydenta szans juz nie mam
Moi Drodzy,
last call w sprawie wątku humorystycznego. Takie wtręty jak powyższy po prostu zwyczajnie rozwalają ten wątek. Myślę, wiec że sami musicie podjąć decyzję czy:
a) idziemy na całość – forum to forum; każdy ma prawo se pisać co se chce
b) trzymamy dyscyplinę – jak tylko coś nie przypomina kawału o lekarzu co przyszedł do baby w Wąchocku to won
c) zamykamy ten wątek, bo już jest wystarczająco śmieszny, śmieszniejszy już nie będzie, i lepiej niech w glorii odejdzie do historii.
To jak?
last call w sprawie wątku humorystycznego. Takie wtręty jak powyższy po prostu zwyczajnie rozwalają ten wątek. Myślę, wiec że sami musicie podjąć decyzję czy:
a) idziemy na całość – forum to forum; każdy ma prawo se pisać co se chce
b) trzymamy dyscyplinę – jak tylko coś nie przypomina kawału o lekarzu co przyszedł do baby w Wąchocku to won
c) zamykamy ten wątek, bo już jest wystarczająco śmieszny, śmieszniejszy już nie będzie, i lepiej niech w glorii odejdzie do historii.
To jak?
LuxTeam
Basiu należy czytać ze zrozumieniem tzw dygresja... Jeśli chcesz czegoś bliższego to np wypędzanie Ślązaków w XIX z terenów górnego i dolnego Śląska po II wojnie światowej...bamaza42 pisze:ale..ale...ja sie nie wypowiadam i nie mam zamiaru na temat wypraw krzyzowych....
Basiu nie popisuję, ale udowadniam iż Europa w swojej ponad 20 wiecznej historii miała wyniosłe i złe wątki historii... należy wyciągnąć wnioski, przemilczanie historii jej nie zmieni...bamaza42 pisze: gabrys, popisujesz sie?....gadasz nie na temat - zeby odwrocic uwage, czy jak?
Zabiera głos w kontrowersyjnej dyskusji, która wraca przy okazji zaprzysiężenia nowego władcy, zwierzchnika, prezydenta czy premiera... Czy przy okazji wyciagnięcia nowej teczki z IPN'u. Abstrahując polecam serial EKIPA wyświetlany na Polsacie w zeszłym roku - chciałbym aby takie wydarzenia w Polsce miały miejsce.. nie wszystkie, ale sposób prowadzenia państwa jest co najmniej bardzo obiecujący.bamaza42 pisze:.... Ja tylko wypowiedzialam swoja opinie na temat dosc niewybrednego dowcipu (autor -PiS sie juz z tego wytlumaczyl i przeprosil...), ktory zreszta bisia juz usunela, a Ty wyciagasz jakies Holocausty i wyprawy krzyzowe...
Basiu raz jeszcze proszę o czytanie ze zrozumieniem.bamaza42 pisze:Co ma piernik do wiatraka?!.... <bezradny>
Basiu akurat tu trafiłaś w mój słaby punkt bo nie interesowały mnie fragmenty historii w konkretnych miastach Polski... chociaż pewnie czegoś ciekawego moglibyśmy się dowiedzieć nawzajem od siebiebamaza42 pisze: Jezeli tak bardzo sie historia interesujesz, to sobie doczytaj co sie dzialo przed/w czasie wojny w Gdansku (w innych rejonach, zaleznych od Rzeszy zreszta tez...)
Ta sytuacja nie była szczególna dla Gdańska ale dla wszystkich okupowanych miast, regionów, państw, a wręcz kontynentówbamaza42 pisze:i czy ktos kogos pytal, czy chce isc do wojska, czy nie?....
jes of kors, no offencebamaza42 pisze: no i no ffence of kors <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 16-02-2009, 01:50 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech będzie że pierwsze zdjęcie do manipulacja, a drugie w mundurze Hitlerjugend to też manipulacja ? A może mundur Luftwaffenhelfer albo Reichsarbeitsdienst albo Wehrmachtu Cię przekona ?marcin pisze:troche glupia dyskusja o dziadku i hola, hola
wklejone zdjecie papieza to nieladna manipulacja.
Marcinie tutaj nie powinieneś pisać o manipulacji ale o tym że tak jak "u nas" w komunie na pochodzie 1'szo majowym trzeba było być, tak w Hitlerowskich Niemczech wcielano/zmuszano do Hitlerjugend...ponad 90% niemieckich chłopców było członkiem Hitlerjugend, a po 1939 przynależność była w praktyce obowiązkowa
Z pewnością gdyby przebywanie w Hitlerjugend/NSDAP nie było przymuszone ale dobrowolne obecny Papież byłby dalej Kardynałem.
Poza tym nie wiem czy wiesz że ociec Papierza mimo iż był w policji to był zaciekłym przeciwnikiem nazimu,
Nie wiem czy wiesz że Hitlerjugend nie powstało w 1939 ale w 1922.
Papież urodził się w 1927 roku a wcielano od wieku lat 10 - czyli w 1937 roku.
Papierz został wcielony do HJ w 1941 roku. HJ była organizacją prawie że paramilitarną, ale także na początku "dobroczynną" (akcje zimą, zbiórki zboża).
Więc reasumując, brak Ci elementarnej wiedzy na temat wojny i Papierza Benedykta XVI czy Joseph Alois Razinger
Polecam przeczytać:
http://www.jugendzeit-ostpreussen.de/ - także po polsku
Poza tym jak masz pytania do Papierza zawsze możesz mu wysłać majla:
Benedictxvi@vatican.va