Interesuje mnie wylacznie znakomity dla win bordoskich rocznik 2005, przez oenologow z czterech stron swiata okrzykniety "rocznikiem wieku". Od razu lojalnie uprzedzam, ze tenze rocznik, z malymi wyjatkami, jeszcze sie nie nadaje do picia. Wino to potrzebuje zazyc co najmnie 2 lata chlodnej a ciemnej piwniczki. Wiekszosc z nich spokojnie wytrzyma 5 - 10 lat lezakowania, bez uszczerbku dla smaku i zapachow., co nie znaczy, az tyle lat ma dojrzewac. To sa swietne wina na wazne rodzine okazje, chrzcina, komunie, itp.
Dwie charakterstyczne cechy Bordeaux 2005:
- wyjatkowo ciemny kolor, prawie smolisty
- wyjatkowa gestosc w ustach i bardzo intensywne zapachy.
- ceny, niestety bezczelnie wysokie i jeszcze drozsze niz (drogi) rocznik 2004.
Dosyc gledzenia, czas przejsc do konkretow. Oto klka przez mnie"zdegustowanych"win z przedzialu cenowego 10 - 40€, ktore rekomenduje szanownym forumowiczkom i forumowiczom.
Zaczynam od dwoch, ktore najbardziej mi smakowaly.
Château d’Agassac 2005, Haut-Médoc, cru bourgeois, 16,50€
Bardzo intensywny zapach dojrzalych czarnych owocow, zrownowazone taniny i niezla « tlustosc ». To jest wino mocne, meskie, to jest zacisnieta piesc Bordeaux. Swietny potencjal, dwa do trzech lat chlodnnej piwniczki jescze je zaokragli i wyrasuje. Bedzie super.
Château Cambon la Pelouse 2005, Haut-Médoc, 12,25€
Ze wszystkich win (bordoskich) , ktore w Cactusie probowalem, te wlasnie ma najlepszy stosunek jakosci do ceny. Juz jest bardzo cacy, a naprawde swietne bedzie, jak sobie polezy latek ze dwa.
Château Haut-Marbuzet 2005, Saint-Estèphe, cru bourgeois, 33,90€
Eksplozja zapchow i nieco jeszcze "zamkniety" acz intesywny smak. W ustach daje objetosc katedry i miesistosc ....tunczyka na rowerze

ponadto polecic moge ponizsze:
Château Fourcas 2005, Listrac-Medoc, 11,25€
Château de la Dauphine, Fronsac, 12,75€
Château Citran 2005, Haut-Médoc, cru bourgeois, 12,98€
Château Le Gurgue 2005, Margaux, cru bourgeois, 17,50€
Château Grand-Corbin Despagne 2005, Saint-Emilion, 22,50€
Niektore z win sa proponowane w dwoch a nawet trzech rocznikach. Warto poprobowac i porownac.
pozdrawiam mile i zycze udanej degustacji. Czynne do 31-ego listopada.