Rzetelny kandydat na prezydenta
Moderator: LuxTeam
Rzetelny kandydat na prezydenta
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
-
Moim zdaniem to jest dowod na to jak bardzo myla sie ci, ktorzy uwazaja, ze Polska to kraj homogeniczny pod wzgledem etnicznym. Co z tego, ze zdecydowana wiekszosc Polakow mowi jednym jezykiem (pomijam przy tym kwestie gwar i dialektow)? Mentalnie, takie grupy spoleczne jak Poleszuki czy Zabuzanie, sa dla przecietnego Polaka-szaraka nie do ogarniecia ani nie do sklasyfikowania. Wcale bym sie nie zdziwil, gdyby sie okazalo, ze z goscia smieje sie cala Polska... za wyjatkiem obszaru dorzecza Bugu i Wieprza. I nie zdziwilbym sie, gdyby sie okazalo, ze facet zostanie tym prezydentem Bialegostoku.dslonce pisze:Sprawdzony, gostek jest na liście wyborczej ;-) Poprostu jaja jak berety
A przy okazji – czy ktos z Was widzial film "U Pana Boga za piecem"? Moim zdaniem kultowa pozycja z punktu widzenia etnosocjologii

- kajapapaja
Zabuzan wroclawskich i lubuskich na mysli nie mialem. Na dzien dzisiejszy to jest zupelnie inna sprawa – Pawlaki z Kargulami to pokolenie, ktore w co najmniej 80% u sw. Piotra Godzinki odprawia, a ich dzieci i wnuki na Ziemiach Odzyskanych utworzyly zupelnie inny gatunek etnicznej mentalnosci, wchalaniajac to co zastaly na miejscu. Gatunek znacznie bardziej zblizony do tego, co moglibysmy nazwac "standardem" (ale bynajmniej bez klasyfikowania, ze to jest lepiej czy gorzej!).kajapapaja pisze:nooo mawi.... <evil>
ale Zabużan to ja sobie wypraszam <bije>
I sorki, za ten mentorski ton powyzszej wypowiedzi, ale akurat mowie tu m.in. o mojej wlasnej repatrianckiej rodzinie, wiec jesli Ciebie ta sprawa tez dotyczy, to moge jedynie powiedziec – witamy w klubie

Ten gosc to jest po prostu Gigant ! Co za elokwencja, coz za logika i ten gniew, i ten zar bijacy z piersi - to po prostu Ostatni Obronca Prawa - to Katon z Polesia !
I az mi przykro, ze sie z niego wszyscy podsmiewacie, a nagorsza byla wypowiedz kolegi Mawiego, traktujacego go imieniem " niedorzecznego wieprza znad Buga".
(Sorry Mawi,
, cytat technika à la Nasz Dziennik ....)
I az mi przykro, ze sie z niego wszyscy podsmiewacie, a nagorsza byla wypowiedz kolegi Mawiego, traktujacego go imieniem " niedorzecznego wieprza znad Buga".
(Sorry Mawi,