Co odpowiadacie na pytanie "skąd jesteście"?
Moderator: LuxTeam
Co odpowiadacie na pytanie "skąd jesteście"?
Witam wszystkich,
W trakcie ostatniego wyjazdu urlopowego (poza Polskę) na pytanie skąd jestem odpowiedziałem że z Luksemburga. Później zastanawiałem się czy odpowiedź ta była właściwa.
A jak Wy odpowiadacie na takie pytanie i dlaczego? Czy odpowiedź byłaby inna, jeśli to pytanie padłoby w trakcie pobytu w Polsce?
W trakcie ostatniego wyjazdu urlopowego (poza Polskę) na pytanie skąd jestem odpowiedziałem że z Luksemburga. Później zastanawiałem się czy odpowiedź ta była właściwa.
A jak Wy odpowiadacie na takie pytanie i dlaczego? Czy odpowiedź byłaby inna, jeśli to pytanie padłoby w trakcie pobytu w Polsce?
Ja tez mam zawsze ten problem, jakos odruchowo tez mowie, ze jestem Polka...ale zawsze mam watpliwosci, jak mnie pytaja, np. w hotelu, czy przy wynajmie auta - "skad przyjechalam", czy "skad pochodze"...odpowiedz nie jest taka jednoznaczna....zwykle jednak mowie, chyba zgodnie z prawda, ze jestem Polka, a przyjechalam z Lux...
-
Halo dziwne ale i interesujące jak się w tej Europie znaleźć ..
Jeżeli ktoś jest w Luksemburgu na określonym pobycie z uwagi na czasowy kontrakt pracy to zrozumiale jest ze jego stałym miejscem pobytu jest Polska.
W moim wypadku jest zrozumiale ze mam dom w Luksemburgu i to chyba zrozumiale ze jestem z Luksemburga.
Moim zdaniem niema wogole problemu gdzie żyjemy.. Jak się dobrze czujemy to chętnie z tym miejscem identyfikujemy..
Pozdr.
Jeżeli ktoś jest w Luksemburgu na określonym pobycie z uwagi na czasowy kontrakt pracy to zrozumiale jest ze jego stałym miejscem pobytu jest Polska.
W moim wypadku jest zrozumiale ze mam dom w Luksemburgu i to chyba zrozumiale ze jestem z Luksemburga.
Moim zdaniem niema wogole problemu gdzie żyjemy.. Jak się dobrze czujemy to chętnie z tym miejscem identyfikujemy..
Pozdr.
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
w Luxie - jestem Polakiem
w Polsce - jestem z Warszawy i czasem dodaję ... ale urodziłem się w Kaliszu
we wszystkich innych miejscach - jestem Polakiem zamieszkałym w Luksemburgu (często takie pytanie, o to skąd jestem, zadawane jest w muzeach etc. ... dla statystyk, ... ciekaw jestem co wtedy wpisują w moim przypadku, ale myślę, że "Polska")
w Polsce - jestem z Warszawy i czasem dodaję ... ale urodziłem się w Kaliszu
we wszystkich innych miejscach - jestem Polakiem zamieszkałym w Luksemburgu (często takie pytanie, o to skąd jestem, zadawane jest w muzeach etc. ... dla statystyk, ... ciekaw jestem co wtedy wpisują w moim przypadku, ale myślę, że "Polska")