Internet bez reklam - konfiguracja przeglądarki

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Tr0n

Internet bez reklam - konfiguracja przeglądarki

Post autor: Tr0n »

Często dostaję pytania czy można coś zrobić z reklamami które przewijają się podczas oglądania stron WWW. Tak naprawdę osobiście zapomniałem, że coś takiego jak reklama w internecie istnieje <mrgreen>

Oto szybki przepis na WWW bez reklam

Na początek przeglądarka - osobiście polecam Firefoxa w wersji 3
http://download.mozilla.org/?product=fi ... in&lang=pl
Po zainstalowaniu firefoxa konieczne jest doinstalowanie dwóch dodatków do niego
Adblock Plus - który odpowiada za filtrowanie reklam
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... +tb+sm.xpi
Adblock Filterset.G Updater - który pobiera gotowe filtry na pojawiające się reklamy
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... +mz+sm.xpi

Po zainstalowaniu tych dwóch dodatków trzeba zrestartować przeglądarkę.
Po zrestartowaniu pokaże nam się okienko z wyborem jednej z dostępnych list filtrów. Wybieramy dowolną i ponownie restartujemy przeglądarkę. Pojawi się okienko informujące o pobraniu filtrów poprzez Adblock Filterset.G Updater.

Teraz możemy już przeglądać WWW bez 99,99% reklam
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
oley11

Post autor: oley11 »

fakt, reklamy potrafia zdenerwowac, ale wylaczanie ich jest troche krzywdzace dla wlascicieli stron, z ktorych korzystamy. czyz nie?
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Tak, to maly problemacik etyczny, ale oley11 - czy zawsze ogladasz wszystkie reklamy w TV, czy wyskakujesz do kibla lub po nowe zimne piwko? Ja NIE ZNOSZE reklam, i raczej wolalbym placic jakas minimalna cene aby ogladac strony bez nich, wiec raczej biore strone Tr0na. Zona tez nie znosi reklam, i tak jest ze nie mamy TV.

Co mnie zawsze zaskakuje to to ze badania naukowe pokazuja ze reklamy na stronach internetowych sa absolutnie nie efektywne - sa to wyzucone pieniadze, a jednak reklamy sa. Do tego badania trasy jaka nasze oczy podrozoja w czasie ogladania strony internetwowej pokazuje ze mysmy sie bardzo udanie nauczyli unikac nawet patrzenia na nie. Automatycznie i bezprzytomnie omijamy reklamy na stronach. Wiec czy reklama jest czy nie, to raczej nie robi nam az takiej roznicy. (Ale i tak ich nie znosze).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
xartous

Blokowanie reklam w przegladarkach

Post autor: xartous »

Witam,

W Operze (www.opera.com, najnowsza stabilna wersja 9.50) mozna to zrobic jeszcze latwiej:
Klik prawym klawiszem myszy w obrebie strony WWW zawierajacej reklame i wybieramy "Block contents" i wowczas klikamy na reklamy, ktore maja byc zablokowane i na koncu "Done". Tak pozbedziemy sie irytujacych reklam we flashu lub roznych animowanych GIFow.

Pop-upy sa automatycznie blokowane, chyba, ze user sam kliknie na link, ktory otwiera nowa strone w nowym okienku. To jest domyslne zachowanie i mozna je latwo zmienic: klawisz F12 i tam mamy opcje, czy chcemy blokowac wszystkie pop-upy, czy moze zadne lub otwierac pop-upy ale w tle.
best regards, Mariusz
Awatar użytkownika
Tr0n

Co do samej obecności reklam - reklama która przewija mi się wraz z tekstem i nie mogę przeczytać nic pod nią przyprawia mnie o szał. Jeżeli jest to po prostu banner to mi nie przeszkadza, a nawet zdarza mi się skorzystać, bo nie pamiętam adresu strony ale pamiętam baner. Ponadto reklama ma za zadanie manipulować mną, a ja nie lubię jak się mna manipuluje <evil>

Opera - tak wiem że podobne możliwości są w Operze i wiedziałem, że zaraz ktoś się odezwie, że w Operze też się da, na dobrą sprawę umiem też odfiltrować reklamy w IE.
Opisałem jak zrobić to raz a dobrze i dla wszystkich stron, a nie na każdej nowej stronie klikać co ma być zablokowane. Na dobrą sprawę w Operze udało mi się raz odfiltrować cały syf jak użyłem dodatków z Firefoxa. I na koniec MOIM ZDANIEM Firefox 3 jest lepszy od Opery.
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

MOIM ZDANIEM tez ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Każdy ma swoje widzimisie :)
ja czekam na finalną wersję FF.
a teraz używam najnowszej dwójki
z
AdBlockPlus - antyreklamy
NoScript (upierdliwy na początku podczas uczenia)
FlashGot - do zasysania
PdfDownload

wcześniej jeszcze FasterFox - ale nie polecam bo nie za bardzo współpracuje z większością stron - bo strony nie lubią prefetchingu (wstępnego buforowania)

no i związku z tym ze mam MSDN'a IE - ale wersji 8 w opcji emulacji IE7 - bo śmiga szybciej z większością stron niż IE7
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
Tr0n

gabrjel pisze:Każdy ma swoje widzimisie :)
ja czekam na finalną wersję FF.
a teraz używam najnowszej dwójki
No to ściągaj finalną wersje 3 - już jest od 17 czerwca, najszybsza przeglądarka i najlepiej zarządza pamięcią
Pozdrawiam
Tr0n
gabrjel

no patrz przegapiłem :)

ale widać różnicę :)
zamiast 100Mb 20Mb na dzień dobry i szarżuje prędkością otwierania ... :P
rygoj

z oficjalnej strony firefoxa sciagnieto go juz ponad 23 mio

Post autor: rygoj »

Oficjalna strona Firefoxa 3

mimo 23 milionow sciagniec proponuje jeszcze wstrzymac sie z instalacja ff ver3

co chwile pojawiaja sie informacje o znalezieniu kolejnych dziur w przeglarce

Dziura w ff ver3
gabrjel

Jest takie powiedzenie:
"nie ma oprogramowania bez błędów, jest oprogramowanie w którym jeszcze nie znaleziono błędów"

A przed internetem nie ochroni Cię nic (oprócz odłączanej wtyczki RJ45), możesz stosować prewencyjnie dużo zabezpieczeń, ale prawda jest taka że najlepszym zabezpieczeniem jest myślenie, a nie bezsensowne klikanie YES, YES, install itd...
rygoj

Post autor: rygoj »

zgadzam sie z tym co piszesz

nie jestem wprawdzie informatykiem ale mam troche pojecia w tym temacie
ciagle spotykam sie z podanymi przez Ciebie przykladami - "chcialem miec najnowsza wersje i klikalem yes, yes, yes - tak jak kazali"
pozniej ratuj takiego zasypanego kompa...
Awatar użytkownika
Tr0n

Re: z oficjalnej strony firefoxa sciagnieto go juz ponad 23

rygoj pisze:co chwile pojawiaja sie informacje o znalezieniu kolejnych dziur w przeglarce
Dotyczy tez wersji 2 FF, a jest tez sporo niezałatanych błędów w IE, obecnie bardziej niebezpieczne od samej przeglądarki są np wtyczki flash do nich, i w tym momencie nie ma już znaczenia jaka przeglądarka
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

o matko...zebym ja rozumiala o czym mowicie....dawno myslalam o zamianie IE na FF (ale sie wyrazam!!! <lol> ), ale nie mam pojecia jak to zrobic....w gole mam ochote na zrobienie porzadku w moim kompie, bo wydaje mi sie niezle zasmiecony (nastoletni wspol-uzytkownik...), ale tez boje sie, ze usune za duzo (juz mi sie to kiedys zdarzylo na poprzednim kompie), ze nie wspomne, ze mam jakies programy/urzadzenia, ktorych nie mam pojecia, jak uzywac.... moze powinnam sie podlaczyc do posta kolezanki pt. "informatyk potrzebny"... ? ;)
Awatar użytkownika
Tr0n

bamaza42 pisze:o matko...zebym ja rozumiala o czym mowicie....dawno myslalam o zamianie IE na FF (ale sie wyrazam!!! <lol> ), ale nie mam pojecia jak to zrobic....w gole mam ochote na zrobienie porzadku w moim kompie, bo wydaje mi sie niezle zasmiecony (nastoletni wspol-uzytkownik...), ale tez boje sie, ze usune za duzo (juz mi sie to kiedys zdarzylo na poprzednim kompie), ze nie wspomne, ze mam jakies programy/urzadzenia, ktorych nie mam pojecia, jak uzywac.... moze powinnam sie podlaczyc do posta kolezanki pt. "informatyk potrzebny"... ? ;)
Instalujesz FF - link w pierwszym poście, potem już z FF dwa pozostałe linki, a jak potrzebujesz szerszej fachowej porady to służę pomocą
Pozdrawiam
Tr0n
ODPOWIEDZ