Nastepna nowa z zapytaniem;)

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Sana

Post autor: Sana »

Przede wszystkim dziekuje, prof, Joanna, Mawi ... za wszystkie wyczerpujace informacje. Rzeczywiscie nie myslalam, ze wlasnie szkolnictwo moze z lekka pokrzyzowac nam plany. Co to w ogole za jezyk 'luksemburski'?! Obilo mi sie kiedys o uszy, ze to zlepek niemieckiego, francuskiego i moze czegos jeszcze....znajde to sobie. 'Mawi' ma racje, ze dla kazdego 'godziwie przezyc' znaczy co innego, ale dla mnie w tej chwili chodzi jak niektorzy tutaj opisywali po prostu zycie gdzie bedzie starczalo na mieszkanie, oplaty, szkole dla dzieci (niestety prywatna), spozywcze (bulka z dobrym serkiem) i jezdzacy samochod, nie musi byc nowy a i meble na poczatek moga byc z Ikei. Szacuje +- 3 tys.na miesiac jezeli obydwoje bedziemy pracowac, lub moja druga polowa tylko znajdzie super zatrudnienie(?). Moj maz jest biochemikiem (dyplom z Niemiec) i rowniez nauczycielem, nie wiem czy jest zapotrzebowanie na nauczycieli lub tych drugich?! Ja jestem przedszkolanka (mam rowniez Montessori) Niestety nie jestesmy bankowcami....No coz nikt nie powiedzial, ze ma byc latwo, zreszta jestesmy juz z lekka zaprawieni w tych bojach....Pozdr.
Eehh....!
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Moj maz jest biochemikiem (dyplom z Niemiec) i rowniez nauczycielem, nie wiem czy jest zapotrzebowanie na nauczycieli lub tych drugich?! Ja jestem przedszkolanka (mam rowniez Montessori)
i to jest wlasnie to na co mozecie postawic! w lux jest bardzo duze zapotrzebowanie na przedzkola, panstwowe nie sa w stanie obsluzyc rosnacej ilosci dzieci, a prywatne ciesza sie co raz wieksza popularnoscia.

Z moich obserwacji: dyrektorka przedszkola do ktorego 1,5 roku temu zaczal chodzic moj syn w tzw. miedzyczasie zmienila siedzibe na wieksza, otworzyla druga filie tylko dla mniejszych dzieci (do 2 roku zycia) i po zakresie inwestycji sadzac radzi sobie znakomicie! Planuje tez otworzyc oddzial szkolny - ecole maternelle. Kobitka jest Włoszka a zatrudnia przedszkolanki roznej narodowosci zeby zaspokoic potrzeby jezykowe roznych dzieci: wloskich, francuskich, portugalskich, luksemburskich. Tak wiec trzeba tylko sprawdzic czego oczekuje ministerstwo szkolnictwa przed wydaniem pozwolenia i do DZIELA!
dag
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

znajoma pracuje tu w prywatnym przedszkolu międzynarodowym za pensję minimalną, mimo że ma wykształcenie kierunkowe i kilkuletnie doświadczenie :-(

Na "przedszkolnym" boomie zarabiają więc najlepiej właściciele takich placówek.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

dslonce pisze:Tak wiec trzeba tylko sprawdzic czego oczekuje ministerstwo szkolnictwa przed wydaniem pozwolenia i do DZIELA!
W placówkach państwowych wymagana jest bezwzględnie znajomość luksemburskiego. To na początek <mrgreen>
Sana pisze:Co to w ogole za jezyk 'luksemburski'?! Obilo mi sie kiedys o uszy, ze to zlepek niemieckiego, francuskiego i moze czegos jeszcze....
Nie radziłabym w ten sposób mówić przy Luksemburczykach o ich języku <lol>
A dyskusja na ten temat i to dosyć emocjonująca miała miejsce na tym forum. :D
Sana

Post autor: Sana »

Przepraszam, jesli moj ton o jezyku luksemburskim wydal sie ciut lekcewazacy....ale w koncu skoro sie z nim obnosza to dlaczego wszystko o Luxie i w Luxie pisane jest po francusku lub niemiecku (tylko moje spostrzezenie). Jest jezyk bez slowa pisanego, czy jak? Jednak jak trzeba bedzie to oczywiscie i luksemburskiego sie naucze.... Kolezanki i koledzy forumowicze poruszaja wazne dla mnie tematy i sporo juz sie dowiedzialam. Nie wiedziala ze w Luxie tacy mili ludzie :)
Eehh....!
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

sytuacja jest skomplikowana...język luksemburski jest rzeczywiście głównie mówiony, sami Luksemburczycy mają problemy z jego podobno trudną pisownią. Za to w mowie dominuje, oczywiście gdy wyjdzie się poza mury instytucji UE i międzynarodowych banków.

Nie ma się jednak czym stresować, bo każdy Luksemburczyk zna przynajmniej w stopniu dobrym francuski albo niemiecki, a wielu z nich mówi w obu tych językach. Całkiem sporo dogaduje się też po angielsku.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

anwi pisze:
dslonce pisze:Tak wiec trzeba tylko sprawdzic czego oczekuje ministerstwo szkolnictwa przed wydaniem pozwolenia i do DZIELA!
W placówkach państwowych wymagana jest bezwzględnie znajomość luksemburskiego. To na początek <mrgreen>
Moj caly post mial li tylko na celu zachecenie kolezanki do otwarcia swojej placowki edukacyjnej :) a tu raczej luksemburski, tudziez brak jego znajomosci, nie powinien byc przeszkoda.
dag
MaWi

Post autor: MaWi »

Oczywiscie wszystkie odpowiedzi na dalsze pytania takze znajduja sie gdzies w zasobach polska.lu, trzeba je tylko umiec znalezc <mrgreen>

I tak – informacja o tym, w jakich okolicznosciach wymagana jest znajomosc jezyka luksemburskiego (wraz ze stosowna podstawa prawna) znajdziesz tu: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2916

Ta dluga i niestety nie do konca merytoryczna dyskusja nt. jezyka luksemburskiego odbyla sie tu: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2495

Natomiast jesli chcesz sie uczyc luksemburskiego online. to zacznij od tego: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2532 , tego http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=792 wzglednie tego: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=180 a dla rozrywki mozesz tez zapoznac sie z tym: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2538 .

Powodzenia!
misio

Post autor: misio »

Wiesz, w Marsyli tez kilka jest otwartych...

Generalnie we Francji w niedziele sa pozamykani i kropka.
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

misio pisze:

PRAWDA! <mrgreen>
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

MaWi pisze:
prott3 pisze:Ludzie! ...puknijcie sie w glowe <glupi2>

rodzina 2+2 spokojnie moze godnie wyzyc za 2000€ mies.
Jesli ktos np. nie chce mieszkac we Francji lub Belgii i spedzac 2 godziny dziennie w drodze do i z pracy, to czy to jest godne potepienia?
...widac ze kolega nie ma pojecia o czym pisze.Od 7 lat mieszkam w Luxembourgu.
Mieszkalem juz w Esch,Walfer,Bascharage... od 2 lat mieszkam w Athus,500 metrow od granicy z Luxembourgiem (okolice Petange)
Poranny dojazd do Strassen zajmuje mi 20/25min do Dummeldange 30min.,dojazd do autostrady A6 (zjazd przy IKEA) 10min.,A13 5min.,centrum handlowe Auchan 10min.
Okolica czysta i spokojna,blisko las i trasy rowerowe.
Mieszkanie 110m2, salon,2 sypialnie,2 tarasy,piwnica,wlasne miejsce parkingowe...czynsz 550€ mies.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
MaWi

Post autor: MaWi »

prott3 pisze:Od 7 lat mieszkam w Luxembourgu.
A nie, no jak kolega z takim stazem, to ja sie nie bede wychylal... Ja tu przeciez nowy jestem <roll>
prof

Post autor: prof »

prott3 pisze:
misio pisze:

PRAWDA! <mrgreen>
Na gorze: Luxembourg szkola LTC i baraki ze szkola Waldorf
Na dole: Marsylia
Dla skali dzwigi ( w Marsylii czerwony)
Zdjecia dzieli kilka dni (poczatek zeszlego roku)
Obrazek
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

MaWi pisze:A nie, no jak kolega z takim stazem, to ja sie nie bede wychylal... Ja tu przeciez nowy jestem <roll>
Nie trać okazji, żeby siedzieć cicho, burżuju jeden...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

prof pisze:
prott3 pisze:
misio pisze: Wiesz, w Marsyli tez kilka jest otwartych...

PRAWDA! <mrgreen>
Na gorze: Luxembourg szkola LTC i baraki ze szkola Waldorf
Na dole: Marsylia
Dla skali dzwigi ( w Marsylii czerwony)
Zdjecia dzieli kilka dni (poczatek zeszlego roku)
Obrazek

...aaaale o co chodzi z tymi zdjeciami?.... <bezradny>
ODPOWIEDZ