Nastepna nowa z zapytaniem;)

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Sana

Post autor: Sana »

Oczywiscie, pytalam o budzet odmowy dla rodziny 2+2, ale na ten budzet skladaja sie rowniez indywidualne zarobki domownikow, wiec wszystkie infromacje w szerokim pojeciu na ten temat uwazam za arcy pomocne :D Nie mam wygorowanych oczekiwan, chce sie tylko dostac do Europy, a padlo na Lux ze wzgledu na jezyk (albo jezyki), poniewaz moje dzieci pobieraja swoja edukacje po francusku. Uszanowanie.
Eehh....!
prof

Post autor: prof »

A daczego w takim razie nie padlo na Francje. Tam sa i uniwersytety, i nawet kina ( w calym panstwie Lux jest ich ze dwanascie) sklepy otwarte po godzinie 18, a czesto i w sobote i w niedziele.
Zerknij tez tutaj przed pdjeciem decyzji: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3104
Powodzenia.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

prof pisze:A daczego w takim razie nie padlo na Francje. Tam sa i uniwersytety, i nawet kina ( w calym panstwie Lux jest ich ze dwanascie) sklepy otwarte po godzinie 18, a czesto i w sobote i w niedziele.
Zerknij tez tutaj przed pdjeciem decyzji: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3104
Powodzenia.
ale też i zarobki odpowiedni niższe w porównaniu z tym co oferują w Lux; podobniez w belgii
Ludzie by nie jeźzili codziennie w tę i z powrotem jeśliby mieli zarabiać tyle samo ile na miejscu, nie :>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Sana

Nie padlo na Francje, panie 'prof', z bardzo prostej przyczyny. Otoz Polacy nie maja pozwolenia na zarobkowanie tak jak w Luxie (pomijajac ich wysokosc, jak wspomniala pani Kaja..). Poza tym nie chce mi sie im udawadniac, (zebrzac o carte de sejour)ze bedziemy wartosciowymi bywatelami skladajac im tym samym w ofierze nasze wyksztalcenie, doswiadczenie, konto bankowe i nasze dzieci, ktore przeciez sa przyszloscia narodu. A tak poza tym to nie mam nic do Francji, jesli ta nie ma nic przeciwko mnie 8).
Eehh....!
Sana

A co do linku, ktory sobie przeczytalam, to ja to mam juz za soba. Za dlugo jestem poza Polska, aby sie mazac <beczy> Nie mam po prostu na to czasu, a gdybym nawet miala to tego typu tesknoty tylko przysparzaja wrzodow na zoladku, na ktore ja sobie pozwolic nie moge. Trza brac zycie jakie jest i starac sie zyc z tym jak najlepiej. Dla mnie odleglosci europejskie pomiedzy krajami, po dlugoletnim pobycie na kontynencie poln.-amerykanskim, nie stanowia zupelnie zadnego problemu. Bedac w Lux. za pewne bede sie czula jedna noga w Polsce <rotfl>
Eehh....!
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

Ja przyjechalem z Ottawy i tak w pierwszym przyblizniu to mozesz zalozyc ze ceny w sklepach beda numerycznie te same tak CAD tu EURO . W Ottawie byl oczywiscie GST+ procincial. Tak przynajmniej bylo jak przyjechalem 3 lata temu
Sana

Znam Ottawe (ode mnie do niej 2 godz.)!.....i co gdzie sie lepiej czujesz?.....
Eehh....!
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

annika pisze:Nie wiem jesli chodzi o rodzine 2+2, natomiast jesli chodzi o rodzine 1+1 to moim zdaniem dobrze miec choc 3,500 - 4,000 euro netto.
Pewnie masz lepsze pojecie ile nalezy dodac na dzieci, wiec moze da Ci to jakies wyobrazenie.

Ludzie! ...puknijcie sie w glowe <glupi2>

rodzina 2+2 spokojnie moze godnie wyzyc za 2000€ mies.
Podstawa to znalezienie mieszkania w rozsadnej cenie,jesli to mozliwe to szukajcie mieszkan w Francji lub Belgii przy granicy z Luxembourgiem.Standard ten sam a mieszkanie duzo tansze.Szukajcie w ogłoszeniach prywatnych (np. link u dolu) bo agencja zdziera skore.

...oczywiscie mozna tez wynajac mieszkanko w Walferdange za 1800€ mies.,grac nowobogackiego i siac herezje o tym jak to "dobrze miec choc 3,500-4,000euro netto"
...tylko po co??...smiesza mnie tacy ludzie ale co tam <mrgreen>

http://rtl.lu/search/luxbazar/
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

Sana pisze:Znam Ottawe (ode mnie do niej 2 godz.)!.....i co gdzie sie lepiej czujesz?.....
Rozumiem: Hubs jeszcze sa 2 punkty przed Sens.

Kanada byla przyjaniejsza - kazdy bylv imigrantem. To w Ottawie, znajomi w Qc City maja troche trudniej.
pros: edukacja lepsza w szkole europejskiej - dlqprqcownikoz unijnych; blizej do PL w przypqdku emergency; latanie tansze:lux jest bardziej miedzynarodowy nia Toronto <40% expats>
cons: natura daleko; do nart min 5 godzin; zimy nie ma; wszystko dziala wolniej i na papier; worh ethics wsrod rzemieslikow (no nie wszystkich) nizsza

To jest to co mi przychodzi do glowy.

Dzieci ciagle tesknia - w wakacje jedziemy
misio

Post autor: misio »

prof pisze:A daczego w takim razie nie padlo na Francje. Tam sa i uniwersytety, i nawet kina ( w calym panstwie Lux jest ich ze dwanascie) sklepy otwarte po godzinie 18, a czesto i w sobote i w niedziele.
Powodzenia.
Gdzie we Francji sa otwarte sklepy w niedziele - nie pisz mi o dyzurnych sklepach z bagietkami, ani o muzulmanskich sklepikach z Paryza.

Poza tym to w Luxie tez sa otwarte niektore sklepy w niedziele.
Sana

Dzieki J23 za refleksje, no coz jakos sie przywyknie, szczegolnie do tej powolnosci we wszystkim (choc bedzie na pewno ciut ciezko).....no i dzieci tez z pewnoscia jakos przywykna do nowego... :? Bez zimy obejdzie sie, szczegolnie ze tegoroczna nadal trwa :/

Prott3 to bardzo dobry pomysl, aby mieszkac za granica w poblizu Luxu, przynajmniej na poczatku; myslelismy o takim rozwiazaniu tylko wydawal sie za zwariowany, ale skoro i ty o tym wspomniales, to kto wie...p.s. dzieki za link :D .
Eehh....!
MaWi

Post autor: MaWi »

prott3 pisze:Ludzie! ...puknijcie sie w glowe <glupi2>

rodzina 2+2 spokojnie moze godnie wyzyc za 2000€ mies.
Mysle, ze idac tym tokiem myslenia, moglbym udowodnic, ze rodzina 2+2 moze przezyc w Luxie nawet za 1000 euro. Pytanie tylko czy o to w ogole chodzilo?

Docieramy tu do najwazniejszej kwestii – o co wlasciwie pyta autorka tego postu? Jakie sa jej oczekiwania? Nie wiemy tego, a przeciez od tego wlasnie zalezy jaki bedzie dla niej akceptowalny pulap wydatkow tymi potrzebami wyznaczony. Kazdy ma przeciez inne oczekiwania! Jesli ktos np. nie chce mieszkac we Francji lub Belgii i spedzac 2 godziny dziennie w drodze do i z pracy, to czy to jest godne potepienia? A reszta potrzeb? Sa ludzie, ktorym wystarczy, ze moga napelnic lodowke i oplacic oplaty. Sa tacy, dla ktorych zycie nabiera wartosci dopiero, gdy wydaja 200-300 euro miesiecznie na "fun" – nie chca i nie maja zamiaru odmawiac sobie teatru czy filharmonii, a swoim dzieciom kina czy dyskoteki. Chca moc choc raz w tygodniu pojsc do pubu czy restauracji a w ferie szkolne (ktorych tu jest calkiem sporo) moc pozwiedzac troche najblizsza okolice, czyli... Europe. To juz jest przejaw rozpusty, czy jeszcze to zaakceptujesz?

A moze ktos chcialby nie tylko przezyc od pierwszego do pierwszego, ale moc tez cos odlozyc? Planuje zakup nieruchomosci, samochodu, innych nieco drozszych dobr? Czy to takze nalezy napietnowac, jako burzujstwo i "nowobogactwo"? Moze dla jednych tak, ale dla innych to sie bedzie wliczac wlasnie w podstawowy model zycia.

Innym slowiem – dla jednych luksus to zjesc bulke z szynka. Dla innych wlasny jacht na Karaibach. Pomiedzy tymi dwoma modelami jest jeszcze jakis milion innych opcji – a kazda z nich dla kogos bedzie wlasnie tym minimum.

Stad uwazam, ze w ogole zadawanie pytan "czy mozna wyzyc za...?", "ile potrzeba by dozyc do pierwszego w Luxie?", to chyba w ogole pytanie nietrafione. Za duzo niewiadomych w tym rownaniu!

PS. Mieszkalem w Walfer. Za duzo mniej niz w/w 1800. Nie wiem czemu, ale nie czulem sie ani nowobogackim, ani nawet "lepszym rodzajem czlowieka". Czulem sie za to szczesliwy, a chyba najbardziej w zyciu chodzi o to, jak czlowiek sam sie ze soba czuje, a nie co o nim sadza inni?
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

MaWi ma racje . Nie wiemy co Sana uważa za "dobre życie".
Może lepiej podać jej koszty i niech sama wyliczy co ją będzie zadowalać.

Ja ( 2+2) wydaje w sklepach ok . 600-1000euro, na spożywkę, uzupełnianie codziennej garderoby i małe rozrywki ( drobne zabawki, kawa , przekąski podczas wyjść z domu).
Duże zakupy ubraniowe ( garnitur , płaszcz, meble czy sprzęt to osobne wydatki ) i to każdy ma inne , bo rożnie ludzie się noszą.
Mieszkanie w zasięgu Lux -ville ( salon +3 sypialnie +garaż ) to około 1300-1500 za wynajem + 150-300 koszty. Mniejsze ( 2 syp) można mieć za ok. 1000 + koszty.
Samochód kosztuje każego inaczej , bo rożnie ludzie jeżdżą i mają różne auta.

Nikt nie pisze o szkole.
Sana, bezpłatne jest szkolnictwo państwowe , ale jezyk podstawowy to luksemburski.
Od 1 podst. uczą niemieckiego, od chyba 3 klasy - franc.
Dzieciaki dadzą sobie radę, ale muszą nadrobić.
Ang. i franc. wystarczą chyba w szkołach prywatnych, ale te są płatne.
Była o tym mowa na forum.
Nie mam czasu teraz szukać, ale może ktoś ci podeśle linki o szlonictwie.
JJ
prof

Post autor: prof »

misio pisze:
Powodzenia.
Gdzie we Francji sa otwarte sklepy w niedziele - nie pisz mi o dyzurnych sklepach z bagietkami, ani o muzulmanskich sklepikach z Paryza.

Poza tym to w Luxie tez sa otwarte niektore sklepy w niedziele.
Np tutaj: http://www.linternaute.com/paris/shoppi ... -dimanche/

Podalem przyklad Francji ze wzgledu na dzieci, a zwlaszcza mlodziez, ktora mimo wszystko lubi identyfikowac sie z miejscem, krajem i jego zwyczajami. Lubi tez miec przyjaciol, ktorzy za rok lub dwa nie podaza za rodzicami na kolejna placowke czy misje w nastepnym banku.
Dzieci luxembourskie mowia po luxemboursku, nauke w szkole zaczynaja po niemiecku, potem po francusku:

Éducation précoce ( enfants de 3 ans) : Une importance particulière est accordée à l'apprentissage du luxembourgeois qui est la langue de communication à l’éducation précoce.

Éducation préscolaire (enfants de 4-5 ans) : Une importance particulière est accordée à l'apprentissage du luxembourgeois qui est la langue de communication à l’éducation préscolaire.

Enseignement primaire (enfants de 6-12 ans ; 1e à 6e année d’études primaires): En 1re année d’études, l’alphabétisation se fait en allemand. L’allemand est la langue véhiculaire de toutes les branches à l’enseignement primaire (à l’exception du français). L’apprentissage du français commence au 2e trimestre de la deuxième année d’études.

Enseignement secondaire général (à partir de l’âge de 12 ans ; classes de VIIe à Ire):Jusqu’en classe de Ve (3e année de l’enseignement secondaire), la langue véhiculaire est l’allemand pour toutes les branches, sauf pour le français et les mathématiques. L’anglais est enseigné à partir de la VIe (enseignement moderne), respectivement Ve (enseignement classique, section latine. A partir de la classe de IVe (4e année de l’enseignement secondaire), toutes les branches sont enseignées en français, sauf le cours d’allemand et le cours d’anglais où la langue cible est utilisée. A partir de la classe de IIIe (5e année du secondaire), les élèves peuvent ajouter une 4e langue moderne, en l’occurrence l’italien, l’espagnol ou le portugais.

Enseignement secondaire technique (à partir de l’âge de 12 ans ; classes de 7e à 13e):Dans les classes inférieures, la langue véhiculaire est l’allemand. Il existe des classes à régime linguistique spécifique, où la langue véhiculaire est le français. L’anglais est enseigné à partir de la classe de 8e.

Poza tym to panstwo decyduje na podstawie punktow gromadzonych przez caly cykl edukacji czy dziecko pojdzie do tzw. ogolniaka, zawodowki czy technikum. Pozostaja wiec szkoly prywatne - dla francuskojezycznych http://www.vauban.lu/index.php. i szkola europejska.
A potem szkoly wyzsze blizej lub dalej. Ale nie w Luxembourgu. Pominmy tez ksztalcenie muzyczne, sportowe czy artystyczne.
W pewnym wiec momencie dzieci z Luxembourga wyjada. Jest to chyba jedyne miasto uniwersyteckie, w ktorym na ulicach nie widac sudentow.
annika

Post autor: annika »

MaWi, dzieki wielkie. Bardzo ladnie zawarles w swoim poscie, wszystko, co sama chcialabym powiedziec.
ODPOWIEDZ