Schengen przed swietami :)
Moderator: LuxTeam
To ja bym sie przez Niemcy,Zgorzelec-Jedrzychowice i Wroclaw wybrala. Zypytaj tych co jechali o odcinek pomiedzy Limburgiem a Giesen, poniewaz to nie autostrada, a reszta to juz bulka z maslem, no moze z wyjatkiem 50km miedzy granica a autostrada w Polsce-ale nie jest az tak zle.Wez tylko po uwage, ze na Gornym Slasku i dalej do Krakowa jest zawsze 2-3 stopnie mniej jak u nas. Wczoraj w Lux bylo kolo 10st a w Katowicach snieg (bylam i widzialam). 

eeee tam bzdety jakies
To daleka podroz i oczywistym jest, ze meczaca, zwlaszcza jesli sie musi samej cala droge prowadzic. Do tego okres przedswiateczny no i zima.
Tak na marginesie.
Mysle, ze my kobiety troszke inaczej przygotowujemy sie do takiej trasy i mimo wszystko jedziemy troszke ostrozniej. Wiec uszy do gory i w droge.

To daleka podroz i oczywistym jest, ze meczaca, zwlaszcza jesli sie musi samej cala droge prowadzic. Do tego okres przedswiateczny no i zima.
Tak na marginesie.
Mysle, ze my kobiety troszke inaczej przygotowujemy sie do takiej trasy i mimo wszystko jedziemy troszke ostrozniej. Wiec uszy do gory i w droge.

No to ci zle pokazuje, bo:MaWi pisze:Kurcze, to ten viamichelin jest rzeczywiscie do dupy, bo mnie powiedzial, ze przez Wrocek do BB bedzie 1173 km, a przez Prage 1418, czyli z tych 40 km robi sie jakies 245 km roznicy... Mnie sie tez wydawalo, ze jest troche wieksza roznica w km, bo zdarzalo sie mi jezdzic na Slask przez Prage. No, ale moze sie jednak myle... w koncu dawno tamtedy nie jechalem, wiec moze sie ta trasa troche skurczyla w miedzyczasiemisio pisze:Trasa przez Czechy np do Bielska-Bialej jest dluzsza o okolo 30-40km
luxembourg-Saarlouis-Kaiserslautern-Ludwigshaven-Heilsbron-Norymberga-Pilno-Praga-Brno-Olomunc-frydek-Mistek-Cieszyn.
Do Warszawy ta trasa (dokladnie na Kabaty) jest 1650 - dokladnie z licznikiem, sprawdzone na 3 roznych samochodach wiec blad licznika w jednym calkowicie odpada.
A teraz konkret - do sprawdzenia samemu:
Trasa przez Wroclaw = 1177km (do BB oczywiscie);
Trasa przez Czechy = 1191km
Roznica = 14km i TAK JEST.
Sprawdz:
Lux-Pilzno-Praga-Brno-BB.
Pa!

znajomy mowil mi, ze wedlug Konwencji Wiedenskiej, jezeli turystycznie przejezdzamy przez terytorium jakiegos kraju, to nie musimy miec wyposazenia obowiazujacego w danym kraju. Mowa byla wprawdzie o zimowych oponach, ktore od niedawna sa w niemczech obowiazkowe od pierwszych opadow sniegu, ale moze ten zapis(jezeli w ogole taki jest) dotyczy tez innych elementow wyposazenia.bamaza42 pisze:moje pytanie brzmialo "gdzie to wszystko mozna sprawdzic" - tzn. gdzie znalezc jakies informacje na temat tego, czego Czesi tak dokladnie wymagaja...
Dla mnie osobiscie takie rozumowanie jest logiczne, bo przejezdzajac przez kilka krajow europy mogloby sie okazac, ze trzeba zabrac przyczepke na samo wyposazenie

A jesli o trase chodzi, to jechalismy raz przez Czechy i jakos nie bylismy zachwyceni wiec jezdzimy do Krakowa przez Jedrzychowice. Nasze odczucie jest takie, ze jest mniej meczaca. W Czechach chcielismy po drodze cos zjesc, kilka razy sie zatrzymywalismy i albo drogo, albo nic konkretnego nie maja, albo nie mozna zaplacic karta, albo cos tam jeszcze.
Maly powrot do tematu, z serii fantastyczna autostrada A4 w Polsce...
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 03901.html
A ze szczyt komunikacyjny sie zbliza oraz opady snigu itp, to takich newsow bedzie tylko wiecej...
Ciekawe, ze A2 jakos nie ma takiego czarnego PRu.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 03901.html
A ze szczyt komunikacyjny sie zbliza oraz opady snigu itp, to takich newsow bedzie tylko wiecej...
Ciekawe, ze A2 jakos nie ma takiego czarnego PRu.