Schengen przed swietami :)

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Tr0n

Schengen przed swietami :)

Post autor: Tr0n »

Unijni ministrowie spraw wewnętrznych zdecydowali o rozszerzeniu strefy Schengen o dziewięć nowych krajów UE, w tym o Polskę. Kontrole na granicach lądowych mają zniknąć w nocy z 20 na 21 grudnia br.

http://wiadomosci.onet.pl/1637686,12,item.html
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Tr0n pisze:Kontrole na granicach lądowych
i morskich
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

kajapapaja pisze:i morskich
a powietrznych to trąbka? <roll>
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

tak mi sie cos ciemno przypomina, ze na lotniskach ze wzgledow technicznych (przebudowa korytarzy, by nie mieszac szengenowcow z nie-szengenowcami) nastapi to znacznie pozniej
magda.costam

Post autor: magda.costam »

Lotniska - w marcu przyszlego roku
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

dokładnie - granice powietrzne od 30 marca 2008 :>

więc ci co jadą i płyną na święta do Polski - już bez paszportów, a ci co lecą - jeszcze paszporty <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kajapapaja pisze:już bez paszportów
moze ja sie myle...ale wydaje mi sie, ze wejscie do grupy Schengen nie zwalnia z posiadania przy sobie w podrozy paszportu, czy (jak juz od jakiegos czasu) conajmniej dowodu osobistego...?
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

bamaza42 pisze:moze ja sie myle...ale wydaje mi sie, ze wejscie do grupy Schengen nie zwalnia z posiadania przy sobie w podrozy paszportu, czy (jak juz od jakiegos czasu) conajmniej dowodu osobistego...?
Posiadanie dokumentu tożsamości jest konieczne - nawet jeśli jedziesz tylko do pracy na Kirchberg. W Luksemburgu brak takiego dokumentu może nas kosztować 49 euro (oczywiście w razie kontroli) :D
Awatar użytkownika
bamaza42

Powaznie?...Ja raczej myslalam np. o dzieciach, dla ktorych jedynym dokumentem jest paszport - bo legitymacja szkolna czy jumbo karta to moze ewentualnie tu zostac uznana...ale juz za ktorakolwiek z granic moze nie?... Bo my to jezdzimy samochodem i komplet dokumentow to i tak zwykle mamy chyba ze soba... Ale pisaliscie kiedys na forum o jakis kontrolach np. na granicy francuskiej.... jak jedziemy np. do decathlonu, to zawsze sie po drodze zastanawiam, jak w razie kontroli udowodnie ze moje dziecko, to moje dziecko...? (zeby choc podobne do mnie bylo.... ;) )
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

bamaza42 pisze: jak jedziemy np. do decathlonu, to zawsze sie po drodze zastanawiam, jak w razie kontroli udowodnie ze moje dziecko, to moje dziecko...? (zeby choc podobne do mnie bylo.... ;) )
Dla dziecka to tylko paszport. Dla dzieci epsa (innych nie wiem od 15. lat jest tire de legitimation. poza tym mozna w polsce dowod zrobic: od 13 bez problemu a dla mlodszych z podaniem z uzasadnieniem.

W szkole na wycieczki za granice wymagaja paszportu.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

anwi - na jakiej podstawie piszesz o tym mandacie?
moze chodzi o kierowanie pojazdem?
osobiscie nie wierze, ze w luksemburgu musisz zawsze miec przy sobie dokument tozsamosci.
przekraczanie granic to juz co innego oczywiscie.
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:anwi - na jakiej podstawie piszesz o tym mandacie?
Podejrzewam, ze na tej podstawie: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=6598#6598

Oczywiscie pytanie, czy AraCity jest wiarygodnym zrodlem, na ktore mozna sie powolywac w kwestiach obowiazujacych przepisow? I drugie pytanie – czy jest tutaj smialek, ktoremu bedzie sie chcialo przepis, na ktory powoluje sie AraCity odnalezc w przepastnych zaosbach www.legilux.lu ? ;)
Awatar użytkownika
jespere

MaWi pisze:I drugie pytanie – czy jest tutaj smialek, ktoremu bedzie sie chcialo przepis, na ktory powoluje sie AraCity odnalezc w przepastnych zaosbach www.legilux.lu ? ;)
powodzenia :)
Awatar użytkownika
jespere

proonuje konkurs:

kto z najwieksza predkoscia pokona polska granice.
wynikow ponizej 160km/h prosimy nie zglaszac do rankingu ;)
Awatar użytkownika
bamaza42

Ja bede jechac 22/12....zobaczymy co da sie zrobic... :)
ODPOWIEDZ