Niestety mam dostęp tylko do papierowej wersji. Trzeba przyznać że napisali Sklodowska (Curie po zamążpójściu), ale nie mieściło się w tytule postu. Nie zmienia to faktu, że to bardzo smutne.
Powinni napsac, ze francuska polskieog pochodzenia, bo obywatelstwo miala tez francuskie.
W zeszlym roku byla pewna wystawa w Luxie - nie pamietam z jakiej okazji - ale Maria Sklodowska-Curie tam "wisiala" i podpis brzmial "uczona polskiego pochodzenia".
Chyba we wczorajszym programie telewizyjnym widzialam zapowiedz programu dokumentalnego o panstwie Curie - na niemieckim programie - i stalo napisane: Marie Sklodowska-Curie, polska studentka fizyki. Bo znanym fizykiem to pewnie stala sie po zamazpojsciu...
Szkoda, że Maria Skłodowska za Luksemburczyka nie wyszła Niestety, Francuzy tak mają, że uważają, że najchętniej piszą o niej Curie i że Francuzka. Dobrze, że nie twierdzą, iż niejaki Chopin francuskim kompozytorem był <lol>
Z Chopinem sytuacja trochę bardziej zawiła, bo matka Polka, a ojciez Francuz, ale ale o korzeniach polskich (!), więc Chopin był w większej części Polakiem niż Francuzem, to tak tylko od strony antropologicznej, już pomijając jego silną tożsamość polską
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]