Dziś rocznica urodzin Marie Curie - francuskiej chemiczki...

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Eneko

Dziś rocznica urodzin Marie Curie - francuskiej chemiczki...

Post autor: Eneko »

...podaje dzisiejszy Le Quotidien. Może Redakcja interweniuje u kolegów po fachu?
misio

Post autor: misio »

Tym to raczej sie Ambasada powinna zajac.

A mozesz wkleic link do tego artykulu?
Eneko

Niestety mam dostęp tylko do papierowej wersji. Trzeba przyznać że napisali Sklodowska (Curie po zamążpójściu), ale nie mieściło się w tytule postu. Nie zmienia to faktu, że to bardzo smutne.
misio

Powinni napsac, ze francuska polskieog pochodzenia, bo obywatelstwo miala tez francuskie.

W zeszlym roku byla pewna wystawa w Luxie - nie pamietam z jakiej okazji - ale Maria Sklodowska-Curie tam "wisiala" i podpis brzmial "uczona polskiego pochodzenia".
Agata

Post autor: Agata »

Chyba we wczorajszym programie telewizyjnym widzialam zapowiedz programu dokumentalnego o panstwie Curie - na niemieckim programie - i stalo napisane: Marie Sklodowska-Curie, polska studentka fizyki. Bo znanym fizykiem to pewnie stala sie po zamazpojsciu...
Agata
Eneko

No tak, kobiety ogólnie sporo zyskują po zamążpójściu, nie tylko nowe nazwisko ;)
Agata

Post autor: Agata »

Eneko pisze:No tak, kobiety ogólnie sporo zyskują po zamążpójściu, nie tylko nowe nazwisko ;)
A to bardzo smiala teza, mozesz mi powiedziec co jeszcze? i czy przy tym maz cos traci? ;-)
Agata
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Szkoda, że Maria Skłodowska za Luksemburczyka nie wyszła :D Niestety, Francuzy tak mają, że uważają, że najchętniej piszą o niej Curie i że Francuzka. Dobrze, że nie twierdzą, iż niejaki Chopin francuskim kompozytorem był <lol>
misio

anwi pisze:Dobrze, że nie twierdzą, iż niejaki Chopin francuskim kompozytorem był <lol>
To zalezy z kim sie rozmawia. Zaloze sie ze 9/10 powie ze byl Francuzem.

Sytuacja podobna do "naszego" Mickiewicza.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Z Chopinem sytuacja trochę bardziej zawiła, bo matka Polka, a ojciez Francuz, ale ale o korzeniach polskich (!), więc Chopin był w większej części Polakiem niż Francuzem, to tak tylko od strony antropologicznej, już pomijając jego silną tożsamość polską
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
misio

To nie powinno podlegac dyskusji :)
ODPOWIEDZ