Strona 1 z 1

Bialy osad na naszych "krysztalach" - co to?

: 04-09-2007, 14:08
autor: digilante
Witam. Myjemy wszystko w kuchni recznie i suszymy naturalnie. Widzimy ze porobily sie biale osady na szkle. Czy to wapno? Czy ktos wie czym mozna szklo z tego oczyscic? Czy wode z kranu mozna pic?

: 04-09-2007, 14:17
autor: kajapapaja
moze byc zbytnie zwapnienie wody.. nie wiem jak wy - ale ja bym tego nie pila, a przynajmniej nie przefiltrowane

: 04-09-2007, 14:31
autor: anwi
Twarda woda nie szkodzi zdrowiu, chociaż oczywiście może podrażniać wrażliwą skórę.

: 04-09-2007, 14:59
autor: panda
W Sandweiler zauważyliśmy często zbierający się biały osad w czajniku, i raz po raz wlewamy odkamieniacz, który krótkotrwale poprawia stan czajnika, poza tym nie stwierdza się osadów na "kryształach" tudzież innych powierzchniach.

Digilante czy Ty się już przeprowadziłeś ?

: 04-09-2007, 15:15
autor: digilante
Panda - Nie, jeszcze w starym mieszkaniu. Narazie jeszcze szukamy, no i graty z RPA dopiero beda za miesiac.

Odkamieniacz - jak to by sie nazywalo po Auchansku? Wygooglowalem ze mozna szkla zostawic w dobrze cieplym bialym occie i osady powinny byc rozpuszczone.

Te osady na szkle to juz dosyc duze... no a ze ja mam zaburzenia obsesyjno-kompulsywne to niestety szklanki musza byc czyste bo inaczej bede musial sie rzucic z najblizszego mostu albo kogos za to zatluc. Jak to mozna ulubiona Laphroaig nalewac do takich szklanek... :p

: 04-09-2007, 15:30
autor: xtheo7
Proponuje periodyczne plukanie szklanek w roztworze proszku uzywanego do "odkamieniania" wysokocisnieniowych ekspresow do kawy. Po auchansku nazywa sie to detartrant pour les cafetières firmy Melita lub innej. Znajdziesz go w postaci plynnej (dzial plynow do czyszcenia, itp) lub w proszku (czesto kolo ekspresow). Czysci w oka mgnieniu i nie trzeba plukac do upadlego jak po traktowaniu goracym octem...

A w ogole, to ten osad (po czesci weglan wapnia) jest dosc zdrowy, ze wzgledu na duza zawartosc wapnia..

Co do Laphroaig, to faktycznie szkoda pic z nieprzezroczystej szklanki.

: 04-09-2007, 20:30
autor: dslonce
A ja już myślałam, że te kryształy świeżo przyjechały z RPA ;) Wtedy jednak proponowałabym "ostrożniej" obchodzić się z białym proszkiem ;)