Do użytkowników VW

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

Do użytkowników VW

Post autor: bamaza42 »

Do szczęśliwych użytkowników volkswagenów - jakie są Wasze doświadczenia z luksemburskimi salonami / "garażami" ? Któryś szczególnie polecacie / odradzacie?...
Sportfescher

Post autor: Sportfescher »

Ten w Berel jest ok jeśli chodzi o serwis, w Hesperange zaliczyli swego czasu sporą wpadkę na poziomie naprawy. Obsługa sprzedażowa nie była tam zła, ale to był konkretny sprzedawca, który już odszedł, trudno rzec. Generalnie obsługa w tutejszych salonach, wiadomo, żałosna.
Awatar użytkownika
bamaza42

hej, mógłbyś sprecyzować - obsługa sprzedażowa byla ok w Berel czy Hesper?...
misio

Post autor: misio »

Doprecyzuj, czemu żałosna? Czego oczekujesz? Kawy, ciastka a może loda?

Czekaj, Konz w BMW często robi śniadania w niedziele rano. W Mercedesie zawsze dają kawę i cokolwiek chcesz do picia.
Awatar użytkownika
bamaza42

misio, parafrazujesz, oczywiscie?...czy tylko udajesz, że nie rozumiesz, na czym może polegać obsługa sprzedażowa ok, albo kiepska?... Nadmienię, że ostatnio odwiedziłam wspomniane przez Ciebie salony - i ani w bmw nie zaproszono mnie na śniadanie (choć "negocjuję" już chwilę), ani w Mercedesie nie zaproponowano mi choćby szklanki wody....widać nie wyglądam na poważnego klienta?.... <bezradny> ale nawet jeśli, to dobrze nie świadczy o sprzedawcach...
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Polecam salon w Junglinster. Możesz mnie przy okazji odwiedzić :D
Danka
Awatar użytkownika
bamaza42

ok, bardzo chętnie Cię odwiedzę, ale czy masz jakieś doświadczenia z tym salonem?... :)
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Importerem wstystkich aut grupy VW jest Losch. Kiedys potrzebowalem kupic auto z 'placu', nie mogelm czekac, wszystkie garaze proponowaly mi ten sam samochod, ktory stal w Bereldange.
Generalnie jest monopol i tyle. Wszystkie garaze w GDL zaleza od importera i daja te same znizki. Kawa i lody mnie nie interesuja, wiec zadnych roznic nie zauwazylem.
Pare razy zastanawialem sie nad sprawdzeniem ofert za granica, ale w sumie tego nigdy nie zrobilem. Warto?
Awatar użytkownika
bamaza42

No właśnie też się zastanawiam nad "zagranicą" - kupując tam kupuje się bez vatu (?), bo na eksport do Lux.... a jak tu potem wygląda procedura?...
IronBone

Post autor: IronBone »

A czy czasem urzędnicy nie mogą sobie czasem kupić samochodu bez Vat ?
Awatar użytkownika
bamaza42

owszem, w Lux...a za granicą, na zasadzie eksportu, chyba też...tylko nie wiem jak to wygląda po imporcie do Lux...?
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Bama, jak chcesz kupić VW w Luksemburgu, to wybór salonu możesz uzależnić np. od bliskości od domu. Jak napisał jespere ceny nie będą się różnić, bo to wszystko jedna klika. Czas oczekiwania również będzie taki sam. Możesz wziąć też pod uwagę, czy dadzą ci korzystną cenę za stary samochód, oczywiście o ile się chcesz go pozbyć.

A swoją drogą ciekawe co z Vat-em na sprowadzony samochód? Też się chętnie dowiem.
Danka
Sportfescher

Post autor: Sportfescher »

Wszystkim, którzy zachwyceni są jakością obsługi w tutejszych salonach polecam poniższy artykuł, z którym w pełni się zgadzam:

http://www.wort.lu/en/community/comment ... 870806df1d

Można by długo opowiadać 'ciekawe' historie.
misio

Post autor: misio »

A czego sie spodziewać? Customer service leży w GDL po całości. Nie ma sie co dziwić skoro zajmują sie nim debile z Thionville żyjący wg maksymy ze jak mi sie znudzi to pójdę gdzie indziej?

Co do salonów, te żyją głownie z... Firm leasingowych. Oni tu do dzis nie maja porzadnej oferty finansowej itp.

Z osobistych doświadczeń. W autopolis jest 2 ok gości: 1 w volvo a 2 w alfie. Alfa w Junglinster jest ok. Mercedes w Diekirch jest ok. Audi w Junglinster tez - w VW mnie zlali ;) a niby ta sama firma. Znajomi mówili ze BMW Muzzolini jest ok - tzn to czego Konz zrobić nie chciał oni zrobili.
siba2000

Post autor: siba2000 »

Vat zapłacisz w Luksemburgu. Przy zakupie auta za granicą musisz zgłosić się do Duanes. Za nowe auto ( wg definicji nowe auto to nie starsze niż 6 m-cy z przebiegiem do 6 tyś km) naliczą Ci Vat wg stawek luksemburskich na podstawie zagranicznej faktury z zerowym Vat. Po zapłaceniu wydadzą odpowiednią winietę. Bez tego nie zarejestrujesz auta.
ODPOWIEDZ