pytanie do użytkowników Kindle / e-readerów

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

pytanie do użytkowników Kindle / e-readerów

Post autor: bamaza42 »

Zamierzam zakupić Kindle w Amazonie, jako prezent. Sama nigdy nie używałam tego typu urządzeń (wole czytać papierową książkę), a to, co ze strony Amazon wyczytuję (zwłaszcza, że DE), pozostawia mi pewne wątpliwości.
Otóż chciałabym wiedzieć, jak można downloadować książki - czy tylko z Amazona, czy jest możliwość np. wpisania czegoś z USB-sticka, skądś tam ściągniętego, albo z sieci? No i czy w kupowanym zestawie jest wszystko - znaczy bateria i ładowarka, bo na stronie Amazona proponują dodatkowy zakup ładowarek przy zakupie Kindle - więc się zastanawiam, czy to konieczne, bo jeżeli jest w zestawie, to może nie? No i czy te urządzenia "amazonowe" dobrze dzialają?...bo cenowo są dość atrakcyjne, zwłaszcza w porównaniu z bardzo ubogą ofertą Saturna w Lux...
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Ja mam i moge ci wszystko wyjasnic.
Do czytania latwo sie przyzwyczaic, bo jakosc ekranu jest lepsza niz w zwyklym komputerze.
W zestawie masz ladowarke usb, ale ona nie daje rady ladowac kiedy uzywasz kindla, a i tak trwa to kilkanascie godzin. Warto wiec od razu dokupic ladowarke amazona odpowiednia do modelu. Laduje ok. 4 godz. i w trakcie mozna cos robic.

Jest jeden minus amazonowego kindla. Musisz miec, ze wzgledu na miejsce zamieszkania, konto na niemieckim amazonie. Co gorsza nie mozna na niego sciagac muzyki, filmow i niektorych aplikacji. Sa jakies glupie przepisy.
Z kupowaniem ksiazek jest prosta sprawa i szybko masz automatycznie na kindlu.

Mozesz kupowac tez polskie wydania mobi. Ja np. korzystam z ksiegarni publio.pl i gandalfa.

Pisze to wlasnie z kindla, czyli jak widzisz, sa jeszcze mozliwosci korzystania z poczty, web, przegladania zdjec, odczytywania plikow, sluchania muzyki, ogladania filmow. Ja mam w domu dwa rodzaje: paperwhite tylko do czytania, za to bateria dlugo wytrzymuje i kindle fire do czytania, ale nie tylko.

Jak bedziesz chciala wiedziec cos wiecej to dzwon.
Danka
IronBone

Post autor: IronBone »

danka44 pisze:Ja mam i moge ci wszystko wyjasnic.
W zestawie masz ladowarke usb, ale ona nie daje rady ladowac kiedy uzywasz kindla, a i tak trwa to kilkanascie godzin. Warto wiec od razu dokupic ladowarke amazona odpowiednia do modelu. Laduje ok. 4 godz. i w trakcie mozna cos robic.
Dotyczy Kindle Fire - a ten jest bardziej tabletem niż czytnikiem. Raczej nie polecam do czytania gdyż psuje tak samo wzrok jak monitor laptopa.
Ze zwykłym czytnikiem nie dostaje się zasilacza. Jedynie kabel USB by ładować z komputera lub ładowarki USB. Idzie to szybko, robi się to raz na 3 tygodnie.
danka44 pisze: Jest jeden minus amazonowego kindla. Musisz miec, ze wzgledu na miejsce zamieszkania, konto na niemieckim amazonie. Co gorsza nie mozna na niego sciagac muzyki, filmow i niektorych aplikacji. Sa jakies glupie przepisy.
Nie do końca prawda. Z naszym adresem można sie przypisać do dowolnego Amazon-Kraju. W razie potrzeby (jesli w jakims kraju nie ma książki) można się na chwilę przerejestrować. Jedynym problemem z takim przerejestrowaniem jest prenumerata prasy gdyż przejście do nowego kraju kasuje twoje archiwum. To co masz ściągnięte na urządzeniu nadal możesz używać (automatycznie jest to ok 5 wydań), oczywiscie wcześniej można też ściągnąć archiwalne numery na czytnik.
danka44 pisze: Mozesz kupowac tez polskie wydania mobi. Ja np. korzystam z ksiegarni publio.pl i gandalfa.
Oczywiscie najlepiej kupować książki w formacie mobi. Nie ma problemu z innymi formatami. Wystarczy zainstalować darmowy program http://calibre-ebook.com/ i konwertowac do woli. Kindle rozumie też pdf i html.

Książki możesz kupować w amazonie (lądują automatycznie na czytniku), możesz wgrywać na komputerze. Można też (co często używam) wysłać kupioną gdzie indziej książkę (przekonwertowaną do formatu mobi) na swój indywidualny email powiązany z twoim kontem w amazonie. Wtedy masz tez na zawsze te książki na twoim amazonowym dysku.
danka44 pisze: Pisze to wlasnie z kindla, czyli jak widzisz, sa jeszcze mozliwosci korzystania z poczty, web, przegladania zdjec, odczytywania plikow, sluchania muzyki, ogladania filmow. Ja mam w domu dwa rodzaje: paperwhite tylko do czytania, za to bateria dlugo wytrzymuje i kindle fire do czytania, ale nie tylko.
To raczej na Kindle Fire. Na zwykłym czytniku jest (czarno-biała) przeglądarka, więc na upartego też pocztę można sprawdzić. No ale jak nazwa wskazuje czytnik jest do czytania.
ag14

Post autor: ag14 »

Ja od kilku tygodni też użytkuję Kindle. Nie jest to żaden najnowszy model, ale spoko... gorąco polecam. Bardzo wygodny wynalazek dla lubiących czytać. :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Bardzo wszystkim dziekuję - już zakupiłam i Kindle (ten najprostszy), i ładowarkę amazonową ;)

Mam nadzieję, że obdarowana będzie zadowolona :)
Maat

Post autor: Maat »

bamaza42 pisze:Bardzo wszystkim dziekuję - już zakupiłam i Kindle (ten najprostszy), i ładowarkę amazonową ;)

Mam nadzieję, że obdarowana będzie zadowolona :)

Bamaza, jak to ma byc prezent, wazne, zebys zaznaczyla przy zakupie, ze to ma byc prezent, poniewaz w innym przypadku automatycznie beda dante Twego konta amazon na kindle 'pre-installed', tzn. przy zakupie dodatkowych mediow bedzie kindle zawsze probowal sie z Twoim kontem laczyc.
Awatar użytkownika
bamaza42

Dzieki Maat. Zauwazylam taka opcje na stronie zamowienia i zaznaczylam.
zzz

Post autor: zzz »

Maat pisze:beda dante Twego konta amazon na kindle 'pre-installed'
A da się jakoś zmienić "po fakcie" dane użytkownika, żeby się łączyło z innym kontem?
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Książki na Kindle można bez problemu czytać podczas ładowania.
IronBone

Post autor: IronBone »

zzz pisze:
Maat pisze:beda dante Twego konta amazon na kindle 'pre-installed'
A da się jakoś zmienić "po fakcie" dane użytkownika, żeby się łączyło z innym kontem?
Menu -> Settings -> Registration
Najpierw się wyrejestrujesz z jednego konta a potem zarejestrujesz do drugiego. Sam nigdy tego nie robiłem ale powinno pójść bez problemów.
Maat

Post autor: Maat »

Tak, jak IronBone pisal, da sie zmienic bez problemu. Tylko jak sie pierwszy raz go wlacza, wita sie z uzytkownikiem osobowo, czyli cos typu "witaj Bamaza", co w razie prezentu nie jest moze optymalne, ale tez nie jest zadna katastrofa.
ODPOWIEDZ