pytanie do użytkowników Kindle / e-readerów
Moderator: LuxTeam
pytanie do użytkowników Kindle / e-readerów
Zamierzam zakupić Kindle w Amazonie, jako prezent. Sama nigdy nie używałam tego typu urządzeń (wole czytać papierową książkę), a to, co ze strony Amazon wyczytuję (zwłaszcza, że DE), pozostawia mi pewne wątpliwości.
Otóż chciałabym wiedzieć, jak można downloadować książki - czy tylko z Amazona, czy jest możliwość np. wpisania czegoś z USB-sticka, skądś tam ściągniętego, albo z sieci? No i czy w kupowanym zestawie jest wszystko - znaczy bateria i ładowarka, bo na stronie Amazona proponują dodatkowy zakup ładowarek przy zakupie Kindle - więc się zastanawiam, czy to konieczne, bo jeżeli jest w zestawie, to może nie? No i czy te urządzenia "amazonowe" dobrze dzialają?...bo cenowo są dość atrakcyjne, zwłaszcza w porównaniu z bardzo ubogą ofertą Saturna w Lux...
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Otóż chciałabym wiedzieć, jak można downloadować książki - czy tylko z Amazona, czy jest możliwość np. wpisania czegoś z USB-sticka, skądś tam ściągniętego, albo z sieci? No i czy w kupowanym zestawie jest wszystko - znaczy bateria i ładowarka, bo na stronie Amazona proponują dodatkowy zakup ładowarek przy zakupie Kindle - więc się zastanawiam, czy to konieczne, bo jeżeli jest w zestawie, to może nie? No i czy te urządzenia "amazonowe" dobrze dzialają?...bo cenowo są dość atrakcyjne, zwłaszcza w porównaniu z bardzo ubogą ofertą Saturna w Lux...
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Ja mam i moge ci wszystko wyjasnic.
Do czytania latwo sie przyzwyczaic, bo jakosc ekranu jest lepsza niz w zwyklym komputerze.
W zestawie masz ladowarke usb, ale ona nie daje rady ladowac kiedy uzywasz kindla, a i tak trwa to kilkanascie godzin. Warto wiec od razu dokupic ladowarke amazona odpowiednia do modelu. Laduje ok. 4 godz. i w trakcie mozna cos robic.
Jest jeden minus amazonowego kindla. Musisz miec, ze wzgledu na miejsce zamieszkania, konto na niemieckim amazonie. Co gorsza nie mozna na niego sciagac muzyki, filmow i niektorych aplikacji. Sa jakies glupie przepisy.
Z kupowaniem ksiazek jest prosta sprawa i szybko masz automatycznie na kindlu.
Mozesz kupowac tez polskie wydania mobi. Ja np. korzystam z ksiegarni publio.pl i gandalfa.
Pisze to wlasnie z kindla, czyli jak widzisz, sa jeszcze mozliwosci korzystania z poczty, web, przegladania zdjec, odczytywania plikow, sluchania muzyki, ogladania filmow. Ja mam w domu dwa rodzaje: paperwhite tylko do czytania, za to bateria dlugo wytrzymuje i kindle fire do czytania, ale nie tylko.
Jak bedziesz chciala wiedziec cos wiecej to dzwon.
Do czytania latwo sie przyzwyczaic, bo jakosc ekranu jest lepsza niz w zwyklym komputerze.
W zestawie masz ladowarke usb, ale ona nie daje rady ladowac kiedy uzywasz kindla, a i tak trwa to kilkanascie godzin. Warto wiec od razu dokupic ladowarke amazona odpowiednia do modelu. Laduje ok. 4 godz. i w trakcie mozna cos robic.
Jest jeden minus amazonowego kindla. Musisz miec, ze wzgledu na miejsce zamieszkania, konto na niemieckim amazonie. Co gorsza nie mozna na niego sciagac muzyki, filmow i niektorych aplikacji. Sa jakies glupie przepisy.
Z kupowaniem ksiazek jest prosta sprawa i szybko masz automatycznie na kindlu.
Mozesz kupowac tez polskie wydania mobi. Ja np. korzystam z ksiegarni publio.pl i gandalfa.
Pisze to wlasnie z kindla, czyli jak widzisz, sa jeszcze mozliwosci korzystania z poczty, web, przegladania zdjec, odczytywania plikow, sluchania muzyki, ogladania filmow. Ja mam w domu dwa rodzaje: paperwhite tylko do czytania, za to bateria dlugo wytrzymuje i kindle fire do czytania, ale nie tylko.
Jak bedziesz chciala wiedziec cos wiecej to dzwon.
Danka
Dotyczy Kindle Fire - a ten jest bardziej tabletem niż czytnikiem. Raczej nie polecam do czytania gdyż psuje tak samo wzrok jak monitor laptopa.danka44 pisze:Ja mam i moge ci wszystko wyjasnic.
Ze zwykłym czytnikiem nie dostaje się zasilacza. Jedynie kabel USB by ładować z komputera lub ładowarki USB. Idzie to szybko, robi się to raz na 3 tygodnie.
Nie do końca prawda. Z naszym adresem można sie przypisać do dowolnego Amazon-Kraju. W razie potrzeby (jesli w jakims kraju nie ma książki) można się na chwilę przerejestrować. Jedynym problemem z takim przerejestrowaniem jest prenumerata prasy gdyż przejście do nowego kraju kasuje twoje archiwum. To co masz ściągnięte na urządzeniu nadal możesz używać (automatycznie jest to ok 5 wydań), oczywiscie wcześniej można też ściągnąć archiwalne numery na czytnik.danka44 pisze: Jest jeden minus amazonowego kindla. Musisz miec, ze wzgledu na miejsce zamieszkania, konto na niemieckim amazonie. Co gorsza nie mozna na niego sciagac muzyki, filmow i niektorych aplikacji. Sa jakies glupie przepisy.
Oczywiscie najlepiej kupować książki w formacie mobi. Nie ma problemu z innymi formatami. Wystarczy zainstalować darmowy program http://calibre-ebook.com/ i konwertowac do woli. Kindle rozumie też pdf i html.danka44 pisze: Mozesz kupowac tez polskie wydania mobi. Ja np. korzystam z ksiegarni publio.pl i gandalfa.
Książki możesz kupować w amazonie (lądują automatycznie na czytniku), możesz wgrywać na komputerze. Można też (co często używam) wysłać kupioną gdzie indziej książkę (przekonwertowaną do formatu mobi) na swój indywidualny email powiązany z twoim kontem w amazonie. Wtedy masz tez na zawsze te książki na twoim amazonowym dysku.
To raczej na Kindle Fire. Na zwykłym czytniku jest (czarno-biała) przeglądarka, więc na upartego też pocztę można sprawdzić. No ale jak nazwa wskazuje czytnik jest do czytania.danka44 pisze: Pisze to wlasnie z kindla, czyli jak widzisz, sa jeszcze mozliwosci korzystania z poczty, web, przegladania zdjec, odczytywania plikow, sluchania muzyki, ogladania filmow. Ja mam w domu dwa rodzaje: paperwhite tylko do czytania, za to bateria dlugo wytrzymuje i kindle fire do czytania, ale nie tylko.
bamaza42 pisze:Bardzo wszystkim dziekuję - już zakupiłam i Kindle (ten najprostszy), i ładowarkę amazonową
Mam nadzieję, że obdarowana będzie zadowolona
Bamaza, jak to ma byc prezent, wazne, zebys zaznaczyla przy zakupie, ze to ma byc prezent, poniewaz w innym przypadku automatycznie beda dante Twego konta amazon na kindle 'pre-installed', tzn. przy zakupie dodatkowych mediow bedzie kindle zawsze probowal sie z Twoim kontem laczyc.
Menu -> Settings -> Registrationzzz pisze:A da się jakoś zmienić "po fakcie" dane użytkownika, żeby się łączyło z innym kontem?Maat pisze:beda dante Twego konta amazon na kindle 'pre-installed'
Najpierw się wyrejestrujesz z jednego konta a potem zarejestrujesz do drugiego. Sam nigdy tego nie robiłem ale powinno pójść bez problemów.