Mieszkanie na północy

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Veetex

Mieszkanie na północy

Post autor: Veetex »

Moi drodzy

od 1 grudnia przeprowadzam się do Lux'a, żona dołączy w Marcu. Mam pytanie które przewinęło się już pare razy na forum. Gdzie wybrać mieszkanie/dom? Czytając Wasze rozważania wstępnie zdecydowaliśmy się na kierunek północy max Ettelbruck.

Mamy samochód a praca będzie w okolicach Kirchberg'u, lubimy ciszę spokój, ładny widok na las za oknem. Miasto jako takie nas nie kręci. Firma która mnie zatrudni w dużej mierze partycypuje w kosztach wynajmu więc na cenę tak bardzo nie patrzymy.

Prośba zatem dość prosta: czy na podstawie powyższych danych rekomendujecie północ czy inne rejony Lux'a?

Z góry dziękuje

Veetex
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Jeśli firma partycypuje (zależny jeszcze ile)
to moje typy:
Bridel, Kopstal (i okolice)
później
Sandweiller, Hesperange (i okolice)

A jeśli praca na Kirchberg to
Munsbach, Schutrange (i okolice)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Veetex

Hej Gabrjel

dzięki za odpowiedź, firma partycypuje w 90% kosztów wynajmu.

Podpytam jeszcze dlaczego te typy? :) Mógłbyś rozwinąć myśl.

BTW we wcześniejszych dyskusjach (o ile dobrze pamiętam) przewijał się wątek mieszkania koło lotniska i tego że samoloty hałasują. Munsbach, Schutrange (i okolice) wydają się być na podejściu do lądowania, mieszkałeś tam kiedyś?

Jeszcze raz wielkie dzięki i przepraszam za dopytywanie mam ok 3 m-cy na znalezienie ale im szybciej tym lepiej.

Dzięki

V.
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

Jak firma placi, to raczej Bridel niz Kopstal ;-) Poza tym, na Kirchberg latwiej jednak dojechac od polnocnego zachodu lub zachodu... W kierunek polnocny (np. Ettelbruck), dopoki autostrada nie jest skonczona, ja bym sie nie pakowal.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Veetex pisze:Hej Gabrjel

dzięki za odpowiedź, firma partycypuje w 90% kosztów wynajmu.

Podpytam jeszcze dlaczego te typy? :) Mógłbyś rozwinąć myśl.

BTW we wcześniejszych dyskusjach (o ile dobrze pamiętam) przewijał się wątek mieszkania koło lotniska i tego że samoloty hałasują. Munsbach, Schutrange (i okolice) wydają się być na podejściu do lądowania, mieszkałeś tam kiedyś?

Jeszcze raz wielkie dzięki i przepraszam za dopytywanie mam ok 3 m-cy na znalezienie ale im szybciej tym lepiej.

Dzięki

V.
Mieszkam 15km od Kirchbergu (w lini prostej 12), a te samoloty to już urosły do rangi legendy...
Jakby Luksemburg miał wszędzie okienka jak południowej Francji to pewnie byłby to dużo problem, wiem o co najmniej jednej osobie mieszkającej w Szutranże która może powiedzieć jak to jest.
Na początku działalności Polskie Radio było prawie na wlocie lotniska :) nie wiem czy im to przeszkadzało....

Ale jak pisał poprzednik Bridel/ 90% partycypacji to szukaj po cenie i odległości od pracy :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

W Munsbach i Schuttrange słychać bardziej samochody i pociągi niż samoloty. Podejście do lądowania jest bliżej linii autostrady, ja mieszkam kilka km dalej i słyszę najwyżej awionetki ze szkoły pilotażu, czyli lekki szmerek.
Hałas samolotów jest problematyczny w dzielnicach Cents, Hamm i Bonnevoie - a i to zależy od miejsca i od indywidualnej wrażliwości na decybele.
Veetex

Bardzo Wam dziekuje :)
ODPOWIEDZ