Cyfra+ (ooops...nc+) HD

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

Cyfra+ (ooops...nc+) HD

Post autor: bamaza42 »

Od jakiegoś czasu mam problemy z odbiorem programów w wersji HD. Dekoder jest zaktualizowany, poziom sygnału w parametrach technicznych dobry, a tymczasem przy odbiorze programów w HD pojawiają się zakłócenia, i/albo komunikat, że "słaby sygnał satelitarny i mogą wystąpić zakłócenia w odbiorze", albo w ogóle program w wersji HD nie odbiera...
Też tak macie? Czy to tylko mój problem?....a może ktoś tak miał i poradził sobie z tym jakoś? <bezradny>
jacekknh79

ence plusik

Post autor: jacekknh79 »

tak znam to mam podobny problem od dłuższego czasu.nic nie poradziłem.choć ostatnio poprawiałem antenę.parametry zarówno sygnało jak i jakości mam naprawdę bardzo dobre a mimo to nic nie pomogło.
jacekknh79

ence plusik

Post autor: jacekknh79 »

tak znam to mam podobny problem od dłuższego czasu.nic nie poradziłem.choć ostatnio poprawiałem antenę.parametry zarówno sygnało jak i jakości mam naprawdę bardzo dobre a mimo to nic nie pomogło.
zzz

Post autor: zzz »

Ja tak miałem kiedyś, ale tylko z kanałami tvn-u (style, tvn24 etc.). Przesunąłem odrobinkę antenę i pomogło.
Awatar użytkownika
bamaza42

o, no wlasnie - dotyczy to wszystkich kanalow tvn-u... No ni, to jak sie pogoda poprawi, to sprobuje ruszyc antene, ale nie wiem, czy mi sie uda, bo od 8 lat, jak zainstalowalam nie byla ruszana...
A pamietasz moze, czy ta odrobinke przesunales - bardziej na poludnie, czy bardziej na zachod? ;)
zzz

bamaza42 pisze:No ni, to jak sie pogoda poprawi
Czyli w maju...? :)
bamaza42 pisze:A pamietasz moze, czy ta odrobinke przesunales - bardziej na poludnie, czy bardziej na zachod?
Przykro mi, zielonego pojęcia nie mam. Ale wiesz, to była naprawdę odrobinka, więc jak nie pomoże odrobinka na zachód, to spróbuj dwie odrobniki na południe.
marcin

Post autor: marcin »

o, no wlasnie - dotyczy to wszystkich kanalow tvn-u... No ni, to jak sie pogoda poprawi, to sprobuje ruszyc antene, ale nie wiem, czy mi sie uda, bo od 8 lat, jak zainstalowalam nie byla ruszana...
Bamaza, wiem, ze nie jestes "blondynka", ale nie umialem sie powstrzymac przed nastepujacymi odpowiedziami ;) :

1. pogoda ostatnio znacznie sie pogorszyla, co ma znaczenie przy odbiorze.
2. 8 lat temu nie mialas kanalow HD i mimo, ze sa one nadawane z tej samej satelity wymagaja nieco wiekszej precyzji ustawienia niz kanaly SD nadawane kiedys w cyfrze. Cos co kiedys dobrze dzialalo, dzialac przy HD juz nie musi, zwlaszcza jak jest sytuacja jak w pkt. 1

Reasumujac, zdziebko na prawo lub lewo, w gore lub w dol a na koncu odpowiedni obrot konwertera. Ile ? To pozostawiam Twojej intuicji, ale wiem na pewno, ze dasz rade :D

M.
Awatar użytkownika
bamaza42

Dzieki marcin, ale moje (jak sie okazuje nie tylko moje...) problemy nie pojawily sie z gorsza pogoda i dotycza wylacznie kanalow pochodzacych od jednego nadawcy - tvn... Tak wiec sprobuje oczywiscie ruszyc moja antena, majac nadzieje, ze po tych 8 latach sie nie "zapiekla" i da sie ruszyc - jak udalo mi sie na poczatku zlapac sygnal, to moze i teraz uda mi sie poprawic?... A o pogodzie pisalam w kontekscie tego, ze nie usmiecha mi sie stac w strugach deszczu na balkonie i manipulowac antena, wchodzac co chwila do domu, zeby sprawdzic co zrobilam....bo bedzie to mnie kosztowalo potem dodatkowo czyszczenie (nie malowanego) parkietu... ;)
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

My ruszamy prawie codziennie, a większości kanałów HD jak nie było, tak nie ma. Zanikły ok tygodnia temu i nie nie chcą wrócić :(
Ola
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

Zapomniałam dodać, że nie dotyczy to tylko tvn-u
Ola
misio

Post autor: misio »

Do kanałów hd warto zaopatrzyć się w większy talerz - właśnie ze względu na czułość sygnału. No i ja żadnych problemów nie mam.
Trian

Post autor: Trian »

Masz podwójny konwerter - z dwoma kablami dochodzącymi do dekodera?
Jeśli masz dobry poziom sygnału na dekoderze to ruszanie anteną raczej nie ma sensu. Natomiast możesz próbować obrócić lekko konwerter - powinien być minimalnie odchylony od pionu - ok 5 stopni. W ten sposób łapiesz dodatkowy sygnał.
Jest nawet sposób aby to drugie pasmo (czy jak to się zwie) "zmierzyć" za pomocą dekodera. Niestety wymaga to zmieniania parametrów anteny i nie odwarzę się tu tego podać.
Udało mi się to nastawić jedynie na 3 i według pani z Cyfry to za mało - musi być przynajmniej 4 dla programów HD.
W efekcie mam podobny problem jak Ty i będę się bawił dalej jak znajdę więcej czasu.
marcin

Post autor: marcin »

moze byc jeszcze inna przyczyna, wcale nie taka nieprawdopodobna

mogl Wam pasc konwerter. Mi sie to zdarzylo po 3 latach uzytkowania, przy czym pierwsze objawy polegaly na coraz slabszym odbiorze. Najpierw padaly kanaly HD a ja krecilem tylko antena ;) Jak zaczely padac SD kupilem nowy i smiga do dzis...

ewentualnie stary konwerter jest za slaby.
Awatar użytkownika
bamaza42

No nie wiem, jak to jest - wczoraj wieczorem TVN HD, TVN Style HD, TVP2 HD odbieraly bez zaklocen.... <bezradny>

Konwerter mam pojedynczy, ale talerz faktycznie taki z mniejszych. Juz jak wymienialam dekoder w zeszlym roku na taki HD, to czytalam o wymaganiach dotyczacych talerza, ale skoro wszystko odbieralo bez zarzutu - nie klopotalam sie tym, a to moze miec znaczenie, zgadza sie...
zzz

bamaza42 pisze:No nie wiem, jak to jest - wczoraj wieczorem TVN HD, TVN Style HD, TVP2 HD odbieraly bez zaklocen.... <bezradny
A to jest jeszcze inna sprawa - wydaje mi się (z autopsji), że moc sygnału może być różna w zależności od pory dnia. Nie wiem, na czym dokładnie polega ta zależność, ale u mnie sygnał jest zwykle słabszy do południa, potem się poprawia.

Więc to, że wieczorem odbierały dobrze, nie znaczy, że będzie ok przez całą dobę.
ODPOWIEDZ