Cyfra+ (ooops...nc+) HD
Moderator: LuxTeam
Cyfra+ (ooops...nc+) HD
Od jakiegoś czasu mam problemy z odbiorem programów w wersji HD. Dekoder jest zaktualizowany, poziom sygnału w parametrach technicznych dobry, a tymczasem przy odbiorze programów w HD pojawiają się zakłócenia, i/albo komunikat, że "słaby sygnał satelitarny i mogą wystąpić zakłócenia w odbiorze", albo w ogóle program w wersji HD nie odbiera...
Też tak macie? Czy to tylko mój problem?....a może ktoś tak miał i poradził sobie z tym jakoś? <bezradny>
Też tak macie? Czy to tylko mój problem?....a może ktoś tak miał i poradził sobie z tym jakoś? <bezradny>
-
ence plusik
tak znam to mam podobny problem od dłuższego czasu.nic nie poradziłem.choć ostatnio poprawiałem antenę.parametry zarówno sygnało jak i jakości mam naprawdę bardzo dobre a mimo to nic nie pomogło.
-
ence plusik
tak znam to mam podobny problem od dłuższego czasu.nic nie poradziłem.choć ostatnio poprawiałem antenę.parametry zarówno sygnało jak i jakości mam naprawdę bardzo dobre a mimo to nic nie pomogło.
Czyli w maju...?bamaza42 pisze:No ni, to jak sie pogoda poprawi
Przykro mi, zielonego pojęcia nie mam. Ale wiesz, to była naprawdę odrobinka, więc jak nie pomoże odrobinka na zachód, to spróbuj dwie odrobniki na południe.bamaza42 pisze:A pamietasz moze, czy ta odrobinke przesunales - bardziej na poludnie, czy bardziej na zachod?
Bamaza, wiem, ze nie jestes "blondynka", ale nie umialem sie powstrzymac przed nastepujacymi odpowiedziami :o, no wlasnie - dotyczy to wszystkich kanalow tvn-u... No ni, to jak sie pogoda poprawi, to sprobuje ruszyc antene, ale nie wiem, czy mi sie uda, bo od 8 lat, jak zainstalowalam nie byla ruszana...
1. pogoda ostatnio znacznie sie pogorszyla, co ma znaczenie przy odbiorze.
2. 8 lat temu nie mialas kanalow HD i mimo, ze sa one nadawane z tej samej satelity wymagaja nieco wiekszej precyzji ustawienia niz kanaly SD nadawane kiedys w cyfrze. Cos co kiedys dobrze dzialalo, dzialac przy HD juz nie musi, zwlaszcza jak jest sytuacja jak w pkt. 1
Reasumujac, zdziebko na prawo lub lewo, w gore lub w dol a na koncu odpowiedni obrot konwertera. Ile ? To pozostawiam Twojej intuicji, ale wiem na pewno, ze dasz rade
M.
Dzieki marcin, ale moje (jak sie okazuje nie tylko moje...) problemy nie pojawily sie z gorsza pogoda i dotycza wylacznie kanalow pochodzacych od jednego nadawcy - tvn... Tak wiec sprobuje oczywiscie ruszyc moja antena, majac nadzieje, ze po tych 8 latach sie nie "zapiekla" i da sie ruszyc - jak udalo mi sie na poczatku zlapac sygnal, to moze i teraz uda mi sie poprawic?... A o pogodzie pisalam w kontekscie tego, ze nie usmiecha mi sie stac w strugach deszczu na balkonie i manipulowac antena, wchodzac co chwila do domu, zeby sprawdzic co zrobilam....bo bedzie to mnie kosztowalo potem dodatkowo czyszczenie (nie malowanego) parkietu...
Masz podwójny konwerter - z dwoma kablami dochodzącymi do dekodera?
Jeśli masz dobry poziom sygnału na dekoderze to ruszanie anteną raczej nie ma sensu. Natomiast możesz próbować obrócić lekko konwerter - powinien być minimalnie odchylony od pionu - ok 5 stopni. W ten sposób łapiesz dodatkowy sygnał.
Jest nawet sposób aby to drugie pasmo (czy jak to się zwie) "zmierzyć" za pomocą dekodera. Niestety wymaga to zmieniania parametrów anteny i nie odwarzę się tu tego podać.
Udało mi się to nastawić jedynie na 3 i według pani z Cyfry to za mało - musi być przynajmniej 4 dla programów HD.
W efekcie mam podobny problem jak Ty i będę się bawił dalej jak znajdę więcej czasu.
Jeśli masz dobry poziom sygnału na dekoderze to ruszanie anteną raczej nie ma sensu. Natomiast możesz próbować obrócić lekko konwerter - powinien być minimalnie odchylony od pionu - ok 5 stopni. W ten sposób łapiesz dodatkowy sygnał.
Jest nawet sposób aby to drugie pasmo (czy jak to się zwie) "zmierzyć" za pomocą dekodera. Niestety wymaga to zmieniania parametrów anteny i nie odwarzę się tu tego podać.
Udało mi się to nastawić jedynie na 3 i według pani z Cyfry to za mało - musi być przynajmniej 4 dla programów HD.
W efekcie mam podobny problem jak Ty i będę się bawił dalej jak znajdę więcej czasu.
moze byc jeszcze inna przyczyna, wcale nie taka nieprawdopodobna
mogl Wam pasc konwerter. Mi sie to zdarzylo po 3 latach uzytkowania, przy czym pierwsze objawy polegaly na coraz slabszym odbiorze. Najpierw padaly kanaly HD a ja krecilem tylko antena Jak zaczely padac SD kupilem nowy i smiga do dzis...
ewentualnie stary konwerter jest za slaby.
mogl Wam pasc konwerter. Mi sie to zdarzylo po 3 latach uzytkowania, przy czym pierwsze objawy polegaly na coraz slabszym odbiorze. Najpierw padaly kanaly HD a ja krecilem tylko antena Jak zaczely padac SD kupilem nowy i smiga do dzis...
ewentualnie stary konwerter jest za slaby.
No nie wiem, jak to jest - wczoraj wieczorem TVN HD, TVN Style HD, TVP2 HD odbieraly bez zaklocen.... <bezradny>
Konwerter mam pojedynczy, ale talerz faktycznie taki z mniejszych. Juz jak wymienialam dekoder w zeszlym roku na taki HD, to czytalam o wymaganiach dotyczacych talerza, ale skoro wszystko odbieralo bez zarzutu - nie klopotalam sie tym, a to moze miec znaczenie, zgadza sie...
Konwerter mam pojedynczy, ale talerz faktycznie taki z mniejszych. Juz jak wymienialam dekoder w zeszlym roku na taki HD, to czytalam o wymaganiach dotyczacych talerza, ale skoro wszystko odbieralo bez zarzutu - nie klopotalam sie tym, a to moze miec znaczenie, zgadza sie...
A to jest jeszcze inna sprawa - wydaje mi się (z autopsji), że moc sygnału może być różna w zależności od pory dnia. Nie wiem, na czym dokładnie polega ta zależność, ale u mnie sygnał jest zwykle słabszy do południa, potem się poprawia.bamaza42 pisze:No nie wiem, jak to jest - wczoraj wieczorem TVN HD, TVN Style HD, TVP2 HD odbieraly bez zaklocen.... <bezradny
Więc to, że wieczorem odbierały dobrze, nie znaczy, że będzie ok przez całą dobę.