Grzyby juz sa

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
xtheo7

Grzyby juz sa

Post autor: xtheo7 »

Przedpoludniowe 1,5h grzybobranie w lasach miedzy Schieren a Stegen.
98 prawdziwkow (na ogol malych) i ponad kilkogram kolczakow.
Załączniki
grzyby.JPG
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

ojej...nie zalamuj... ;)
Awatar użytkownika
Ireneusz Wypych

Post autor: Ireneusz Wypych »

a ja bylem dwa dni temu i nic,jutro lece z rana polatac po lesie
Awatar użytkownika
bamaza42

Xtheo, po wczorajszym Twoim poscie wybralam sie w Tobie i sobie znajome miejsce, duzo przy tym ryzykujac przeczesujac skarpe nad droga z moim mocno nadwyrezonym kolanem... Zalozylam nawet okulary, bo sobie pomyslalam, ze moze moj slabnacy wzrok byl pzryczyna tego, ze przez ostatnie 2-3 lata nic tam nie znalazlam ...ale chyba nie - prawdziwki najwyrazniej sie stamtad wyprowadzily :( W dodatku przebiegala tamtedy najwyrazniej trasa jakiegos rajdu rowerowego i kilka razy malo nie zostalam przejechana przez pedzacych z gory na pazury "szalencow" na rowerach (extreme, byles tam?... ;) ). Moj dzisiejszy "urobek" po ok. 45-minutowym "czesaniu" tego kawalka lasu w zalaczeniu....żałosne...
Załączniki
IMG_9482.JPG
Ryjek

Post autor: Ryjek »

Piękne grzybobranie :)
W moich stronach grzybów także sporo - na zdjęciu efekt 30-minutowego spaceru po lesie.
Bamazo, czy Twoje czubajki, to nie aby czubajki czerwieniejące?
Pozdrawiam wszystkich zapalonych grzybiarzy i życzę udanego sezonu!!! :)
Załączniki
grzybobranie_resize.JPG
Awatar użytkownika
bamaza42

Ryjek pisze:to nie aby czubajki czerwieniejące
no teraz to mnie przestraszyles....bo juz je zjadlam...co znaczy "czerwieniejace"?....zawsze takie kanie zbieramy tu, rozpoznajac je po pustym trzonku i luznym kolnierzyku... cos z nimi nie tak?...
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

bamaza42 pisze:
no teraz to mnie przestraszyles....bo juz je zjadlam...co znaczy "czerwieniejace"?....zawsze takie kanie zbieramy tu, rozpoznajac je po pustym trzonku i luznym kolnierzyku... cos z nimi nie tak?...
Mozesz spac spokojnie, czubajke czerwieniejaca mozna rowniez zbierac, jest jej sporo tutaj. Ma inny uklad lusek na kapeluszu niz czubajka kania i trzon gladki, bez zygzakowych spekan. Miazsz po uszkodzeniu przebarwia sie na pomaranczowo. Niektorzy maja na nia uczulenie i reaguja drobnymi zaburzeniami jelitowymi.
Awatar użytkownika
bamaza42

dzieki mary, to mnie uspokoilas...prawde mowiac, nie wiedzialam, ze sa inne gatunki kanii (czubajki) zawsze bylam pewna, ze to co zbieram tu, to kanie - nie majac pojecia, jak mozna ja pomylic ze sromotnikiem, na przyklad, biorac pod uwage typowy dla kanii kolor/łuski na kapeluszu/pusty trzonek/luźny "kołnierzyk"....te moje troche przebarwily sie na czerwono/pomaranczowo, jak je oczysciłam i przekroiłam...najwyraźniej nie jestem uczulona - były pyszne! ;)
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Tez kiedys myslalam, ze wszystko co wyglada jak parasol, to kania <lol> A tymczasem czubajka ma bardzo wiele odmian. Czubajki kani jeszcze w Lux nie udalo mi sie znalezc, u nas w Leudelange zbieramy czubajki gwiazdziste http://pl.wikipedia.org/wiki/Czubajka_gwia%C5%BAdzista , tez smaczne, wczoraj robilismy panierowane <mniam> A te twoje ''kanie'' to najprawdopodobniej to http://pl.wikipedia.org/wiki/Kumulatka_obszarpana
Awatar użytkownika
bamaza42

No patrz - człowiek uczy się całe życie! Bo ja wiem?..."obszarpane" to one nie były...i smakowały jak kanie...a może ja nigdy w życiu kanii nie jadłam, tylko te różne odmiany?...
marcin

Post autor: marcin »

xtheo, ales bracie naharatal tych prawdziwkow !!!

my znalezlismy tylko 6, dosc mlode, ale wiekszosc robaczywych :( sezon na grzyby w tym roku nieco pozniej i chyba wszelkie robactwo sie na nie rzucilo ...

na oslode caly koszyk malych podgrzybkow a swieze maslaczki byly wysmienite...

jedynym minusem wypadu do lasu, to 5 kleszczy ...
Awatar użytkownika
bamaza42

marcin pisze: to 5 kleszczy
lomatko....i jeszcze to?!...to one nie poszly juz spac na zime?...
Ryjek

bamaza42 pisze:
Po zjedzeniu czubajki czerwieniejącej nic nie powinno się wydarzyć, ale rzekomo coraz częściej rośnie w lasach odmiana ogrodowa czubajki czerwieniejącej, która przywędrowała tam wraz ze śmieciami wyrzucanymi przez ludzi w lasach. Takowa odmiana może już być trująca.
http://www.garnek.pl/kroton5/12933576/c ... i-czubajka
Ryjek

mary_81 pisze: Czubajki kani jeszcze w Lux nie udalo mi sie znalezc
Są w LU miejsca, gdzie kanie rosną w dużych ilościach. Zajadujemy się nimi z żoną od jakiegoś tygodnia :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Ryjek pisze:Po zjedzeniu czubajki czerwieniejącej nic nie powinno się wydarzyć, ale rzekomo coraz częściej rośnie w lasach odmiana ogrodowa czubajki czerwieniejącej, która przywędrowała tam wraz ze śmieciami wyrzucanymi przez ludzi w lasach. Takowa odmiana może już być trująca.
http://www.garnek.pl/krot...ania-i-czubajka
No a jak myslisz - wczorajszy wieczor spedzilam na czytaniu takich artykulow w necie ;) ....i im wiecej czytalam, tym bardziej mialam wrazenie, ze brzuch mnie boli, glowa, ze mnie mdli...itp... ;)
Ale grzybkow bylo tylko kilka i zdaje sie nie wszystkie byly z tych czerwieniejacych, ale wszystkie rownie pyszne....i czuje sie swietnie! :) z tym, ze teraz bede moze bardziej ostroznie je zbierac - bo dla mnie zawsxze kania to byla kania, bezblednie (mi sie wydawalo) potrafie odroznic od innych muchomorow - a tu masz! - i tu jest wiecej gatunkow i nie wszystkie takie "pyszne"...
ODPOWIEDZ