Strona 5 z 5
: 02-10-2013, 19:39
autor: bamaza42
ogrodniczka pisze:wieczorem:
- kostka drożdży
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szkl. mleka
- 4 całe jajka
Zrobić zaczyn z drożdży z odrobiną cukru i letniego mleka, jak się drożdże rozpuszczą dodać resztę cukru i mleka a na końcu jajka.
Ja przepraszam, wlasnie chcialam sie zabrac do zrobienia ciasta, ale czegos tu nie rozumiem...
biala, robisz zaczyn bez maki?...tylko drozdze z mlekiem i cukrem...i do tego jajka?... I bez maki? I to jest zaczyn, i rosnie?...A te jajka to z mlekiem sie miesza/miksuje?
: 03-10-2013, 08:23
autor: Biała
Tak, bez mąki. To jest przepis mojej mamy, który robię od wielu lat. Tak jak podałam - jak drożdże się rozpuszczą dodaję resztę letniego mleka, resztę cukru i jajka. Mieszam to drewnianą łyżką , ale nie miksuję - składniki nie muszą być idealnie połączone. Przykrywam talerzem, zostawiam łyżkę, zeby nie było ściśle przykryte i był dostęp powietrza. Po ok. 8 godz. zaczyn zmienia swoja objętość i ma bąbelki - widać, że pracował. Resztę jak pisałam robię mikserem - najpierw mąkę, potem roztopioną margarynę/masło. Ciasto to robię też w formie na babkę.
: 03-10-2013, 08:26
autor: bamaza42
No musze sprobowac, bo dosc oryginalny ten przepis - ale jak "dziala", to czemu nie?
Sie zdziwilam, bo nigdy nie widzialam przepisu na drozdzowy zaczyn bez maki....
A jeszcze zapytam - z tej proporcji otrzymujesz duza blache? i wysokie wyrasta?... Bo ja zamierzam ze sliweczkami, oczywiscie, a wole jak ciasto nie jest za grube - to moze powinnam wziac 1/2 porcji?...
: 03-10-2013, 14:13
autor: Biała
Ja piekę w dużej blaszce i jest dość wysokie, najczęściej robię z jabłkami i na wierzchu z kruszonką. Jak nie za dużo śliwek, to może rzeczywiście z połowy porcji spróbuj zrobić. Ja wolałam zawsze robić grubsze, bo rodzina liczna i łatwiej ich nakarmić <lunch>