Strona 4 z 5
: 10-09-2013, 10:38
autor: anwi
Kefir też się świetnie sprawdza
: 11-09-2013, 08:25
autor: ogrodniczka
drożdzowe ciasto Bialej w piekarniku...no ciekawa jestem...
zuzyłam kolejne śliwki (drosophile zdechną z głodu ha!)
Jak teraz mi nie wyjdzie to robię jeszcze ciasto od Anwi i składam broń .
czekam... <mysli>
: 11-09-2013, 09:49
autor: ogrodniczka
czyzby victoria?
połowiczna.
w smaku super! ale samo ciasto wyglada jakby nie wyroslo. za malo kuleczek powietrza w srodku.
narawde zrobilam wszystko jak w przepisie. zanim wlozylam do piekarnika (180 st) dalam mu rosnac jeszcze przez godzine razem z polozonymi sliwkami. czy to za krotko?
o co chodzi?
na dole widze malutki zakalec. czego to wina? pieklam rowno godzine i jeszcze lekko uchylilam piekarnik by nie bylo szoku termicznego.
moj czarny palec kulinarny znow wzial gore, ale w smaku ciasto jest naprawde smaczne. wlasnie jej jem. mniam.a moze to wina mojego piekarnika, ktory pamieta jeszcze Goeringa?
: 11-09-2013, 09:54
autor: MaWi
Jak widac na pierwszym zdjeciu - ciasto zawieszone pod sufitem nie wypada z formy - to chyba victoria <roll>
: 11-09-2013, 10:01
autor: ogrodniczka
siła grawitacji, to i wypada:)
ale wiecie co? to naprawdę super ciasto. dzieki Biala!
: 11-09-2013, 11:12
autor: anwi
Ciasto wygląda bardzo smacznie
I nie martw się, ja z ciastem drożdżowym jestem na bakier od zawsze, nigdy mi nie wyszło. Od tego jest Mawi, jest tak zaprzyjaźniony z drożdżami, że nie potrafią mu odmówić
: 11-09-2013, 16:19
autor: ogrodniczka
może muzykalne to go słuchają
przedyskutowałam z Białą co mogło pójść nie tak.
Może śliwki za cięzkie, może dlatego, że ich nie wetknęłam wgłąb, może to ze powinnam piec na dolnej półce piekarnika, albo za szybko wyjęłam z piekarnika...
albo Goering, czyli mój piekarnik.
I tak zjemy.
: 11-09-2013, 17:16
autor: xtheo7
ogrodniczka pisze:może muzykalne to go słuchają
przedyskutowałam z Białą co mogło pójść nie tak.
Może śliwki za cięzkie, może dlatego, że ich nie wetknęłam wgłąb, może to ze powinnam piec na dolnej półce piekarnika, albo za szybko wyjęłam z piekarnika...
albo Goering, czyli mój piekarnik.
I tak zjemy.
A jestes pewna, ze w ogole piekarnik wlaczylas, bo w przepisie to nie bylo jasno powiedziane ...
: 12-09-2013, 06:09
autor: ogrodniczka
O! Dowcipniś wylazł z nory!
To już trzeba placki zacząć piec by Cię zobaczyć na forum?
Czekamy na Twój kolejny lingwistyczny wypiek!
: 12-09-2013, 17:07
autor: danka44
Wy tak ciagle o tych ciastach, że dzisiaj nie wytrzymałam i znowu zrobiłam. Tym razem uwieczniłam efekt końcowy, żeby ogrodniczka sprawdziła, czy wyszło jej to samo. Choć pod tą moją kruszonką niewiele widać...
: 12-09-2013, 19:33
autor: xtheo7
Wyglada mi na zalaec, niestety !
.............
Jak sie z podobna brytfanna nie pojawisz na najblizszm brydzu (No kiedy, wreszcie zagramy, qrde ???), to ci nie uwierze, ze mimo wszysko bylo dobre
: 13-09-2013, 09:52
autor: danka44
Ożeż, to się poważnie przestraszyłam. Kiedy ten najbliższy brydż? A ciasto może robić za partnera?
: 20-09-2013, 19:40
autor: ogrodniczka
Ha! no i się udało!
Dziś, kiedy rany ostatnich porażek się zagoiły dałam szansę ostatniemu z przepisów sliwkowych czyli ciasto kefirowe Anwi.
I proszę , ani gram zakalca.
Oczywiscie pijane ze szczęścia leży na boku, ale co tam.
Recenzja dzieci: dobre i grube (widać na co dzień przyzwyczajone są do zakalca).
Smakowo zdecydowanie najlepsze jest ciasto drożdżowe Białej, ale ciasto kefirowe to jedyne które mi mi wyszło - łatwizna. Jemy.
: 20-09-2013, 21:21
autor: inesitka
a mnie kefirowe wyszło słabe. jak dla mnie za suche i słabo wyrosło.
jedyne, co zmieniłam, to zamiast białej użyłam mąki półrazowej, ale tak robię z wszystkimi ciastami i nie wpływa to na smak
nie było chyba jednak takie złe, bo szybko zniknęło
: 26-09-2013, 22:37
autor: bamaza42
Wszyscy sie tu chwala wypiekami, to i ja w koncu tez "wysmazylam" jakis placek... Wczoraj sie polska.lu popsulo, wiec nie moglam skorzystac z przepisow kolezanek, ale znalazlam cos w necie - tez z maslanka. Oczywiscie po swojemu zmodyfikowalam - posypalam platkami migdalow, a potem pokropilam lukrem...i jest pyszne!
A jak uda mi sie zalaczyc fotke, to pokaze jak wyglada...