placek ze sliwkami - kto ma sprawdzony przepis?

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
anwi
Posty: 965
Rejestracja: 26-09-2006, 08:37
Lokalizacja: Gdzie psy ...szczekają

Post autor: anwi »

Kefir też się świetnie sprawdza :)
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

drożdzowe ciasto Bialej w piekarniku...no ciekawa jestem...
zuzyłam kolejne śliwki (drosophile zdechną z głodu ha!)
Jak teraz mi nie wyjdzie to robię jeszcze ciasto od Anwi i składam broń .
czekam... <mysli>
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

czyzby victoria?
połowiczna.
w smaku super! ale samo ciasto wyglada jakby nie wyroslo. za malo kuleczek powietrza w srodku.
narawde zrobilam wszystko jak w przepisie. zanim wlozylam do piekarnika (180 st) dalam mu rosnac jeszcze przez godzine razem z polozonymi sliwkami. czy to za krotko?
o co chodzi?
na dole widze malutki zakalec. czego to wina? pieklam rowno godzine i jeszcze lekko uchylilam piekarnik by nie bylo szoku termicznego.
moj czarny palec kulinarny znow wzial gore, ale w smaku ciasto jest naprawde smaczne. wlasnie jej jem. mniam.a moze to wina mojego piekarnika, ktory pamieta jeszcze Goeringa?
Załączniki
zdjęcie.JPG
zdjęcie.JPG
Ostatnio zmieniony 11-09-2013, 10:00 przez ogrodniczka, łącznie zmieniany 2 razy.
MaWi
Posty: 3662
Rejestracja: 18-09-2006, 16:41

Post autor: MaWi »

Jak widac na pierwszym zdjeciu - ciasto zawieszone pod sufitem nie wypada z formy - to chyba victoria <roll>
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

siła grawitacji, to i wypada:)
ale wiecie co? to naprawdę super ciasto. dzieki Biala!
Awatar użytkownika
anwi
Posty: 965
Rejestracja: 26-09-2006, 08:37
Lokalizacja: Gdzie psy ...szczekają

Post autor: anwi »

Ciasto wygląda bardzo smacznie :) I nie martw się, ja z ciastem drożdżowym jestem na bakier od zawsze, nigdy mi nie wyszło. Od tego jest Mawi, jest tak zaprzyjaźniony z drożdżami, że nie potrafią mu odmówić ;)
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

może muzykalne to go słuchają :)
przedyskutowałam z Białą co mogło pójść nie tak.
Może śliwki za cięzkie, może dlatego, że ich nie wetknęłam wgłąb, może to ze powinnam piec na dolnej półce piekarnika, albo za szybko wyjęłam z piekarnika...

albo Goering, czyli mój piekarnik.
I tak zjemy.
Awatar użytkownika
xtheo7
Posty: 929
Rejestracja: 26-09-2006, 19:48
Lokalizacja: ettelbruck / waw

Post autor: xtheo7 »

ogrodniczka pisze:może muzykalne to go słuchają :)
przedyskutowałam z Białą co mogło pójść nie tak.
Może śliwki za cięzkie, może dlatego, że ich nie wetknęłam wgłąb, może to ze powinnam piec na dolnej półce piekarnika, albo za szybko wyjęłam z piekarnika...

albo Goering, czyli mój piekarnik.
I tak zjemy.
A jestes pewna, ze w ogole piekarnik wlaczylas, bo w przepisie to nie bylo jasno powiedziane ... :D
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

O! Dowcipniś wylazł z nory!
To już trzeba placki zacząć piec by Cię zobaczyć na forum? :)
Czekamy na Twój kolejny lingwistyczny wypiek! ;)
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

Wy tak ciagle o tych ciastach, że dzisiaj nie wytrzymałam i znowu zrobiłam. Tym razem uwieczniłam efekt końcowy, żeby ogrodniczka sprawdziła, czy wyszło jej to samo. Choć pod tą moją kruszonką niewiele widać...
Załączniki
DSC02247.JPG
DSC02248.JPG
Danka
Awatar użytkownika
xtheo7
Posty: 929
Rejestracja: 26-09-2006, 19:48
Lokalizacja: ettelbruck / waw

Post autor: xtheo7 »

Wyglada mi na zalaec, niestety !
.............
Jak sie z podobna brytfanna nie pojawisz na najblizszm brydzu (No kiedy, wreszcie zagramy, qrde ???), to ci nie uwierze, ze mimo wszysko bylo dobre :)
Awatar użytkownika
danka44
Posty: 968
Rejestracja: 26-09-2006, 08:53
Lokalizacja: Junglinster

Post autor: danka44 »

Ożeż, to się poważnie przestraszyłam. Kiedy ten najbliższy brydż? A ciasto może robić za partnera?
Danka
Awatar użytkownika
ogrodniczka
Posty: 857
Rejestracja: 10-08-2007, 15:49
Lokalizacja: Kraków/Bridel

Post autor: ogrodniczka »

Ha! no i się udało!
Dziś, kiedy rany ostatnich porażek się zagoiły dałam szansę ostatniemu z przepisów sliwkowych czyli ciasto kefirowe Anwi.
I proszę , ani gram zakalca.
Oczywiscie pijane ze szczęścia leży na boku, ale co tam.
Recenzja dzieci: dobre i grube (widać na co dzień przyzwyczajone są do zakalca).
Smakowo zdecydowanie najlepsze jest ciasto drożdżowe Białej, ale ciasto kefirowe to jedyne które mi mi wyszło - łatwizna. Jemy.
Załączniki
zdjęcie.JPG
zdjęcie.JPG
Awatar użytkownika
inesitka
Posty: 335
Rejestracja: 25-01-2007, 21:33
Lokalizacja: Łódź-Warszawa-Schuttrange

Post autor: inesitka »

a mnie kefirowe wyszło słabe. jak dla mnie za suche i słabo wyrosło.
jedyne, co zmieniłam, to zamiast białej użyłam mąki półrazowej, ale tak robię z wszystkimi ciastami i nie wpływa to na smak
nie było chyba jednak takie złe, bo szybko zniknęło ;)
Awatar użytkownika
bamaza42
Posty: 4441
Rejestracja: 26-09-2006, 15:57
Lokalizacja: Gdansk/Luxembourg

Post autor: bamaza42 »

Wszyscy sie tu chwala wypiekami, to i ja w koncu tez "wysmazylam" jakis placek... Wczoraj sie polska.lu popsulo, wiec nie moglam skorzystac z przepisow kolezanek, ale znalazlam cos w necie - tez z maslanka. Oczywiscie po swojemu zmodyfikowalam - posypalam platkami migdalow, a potem pokropilam lukrem...i jest pyszne! :)
A jak uda mi sie zalaczyc fotke, to pokaze jak wyglada...
Załączniki
o, tak wlasnie :)
o, tak wlasnie :)
IMG_9479.JPG
ODPOWIEDZ