Choroba

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

bamaza42 pisze: ale na "zdrowy rozum" (o dziwo!) najprawdopodobniej jest tak, jak w instytucjach
niestety zdrowy rozum tu zawodzi i na pewno jest tak jak napisałam... system jest chory...
dag
gabrjel

Post autor: gabrjel »

dslonce pisze:
gabrjel pisze:Czyli de facto mogę pracować 1 dzień w tygodniu ? (środę!)
Na to wygląda ;) Ale bólu głowy i pleców ci współczuję ;)
A nie rozwolnienia czy tam biegunki ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

gabrjel pisze:
dslonce pisze:
gabrjel pisze:Czyli de facto mogę pracować 1 dzień w tygodniu ? (środę!)
Na to wygląda ;) Ale bólu głowy i pleców ci współczuję ;)
A nie rozwolnienia czy tam biegunki ?
Cokolwiek ci sie przydazy ;)

Ale przede wszstkim zycze Zdrowych Swiat :)
dag
Dorotkamaria

Post autor: Dorotkamaria »

zdaje sie, ze jednak limity sa.. a w kazdym razie u mnie kadry ponoc takie znalazly.
z tego co slyszalam to mozna wziac do 2 dni w miesiacu bez zwolnienia lekarskiego. co ciekawsze, nie wolno tego dnia wziac po zwolnieniu lekarskim - czyli jesli ktos mial zwolnienie na tydzien od lekarza i po tym okresie czuje sie wciaz kiepsko, musi do lekarza wrocic.
Szabadabada

Post autor: Szabadabada »

Witam,

Faktycznie statystyki pokazują, że bardziej chorowici są tak zwani non-residants czyli mieszkańcy państw ościennych. Wiąże się to m.in. z tym, że CNS rzadziej sprawdza mieszkańców odległych terenów.

A co do chorobowego bez zwolnienia lekarskiego, to tak jak napisaliście można wziąć do 2 dni pod rząd. Pracodawca może jednak zarządać zwolnienia lekarskiego już od pierwszego dnia nieobecności. Musi powiadomić pracownika listem poleconym z tego co się orientuję. Słyszałam że pracodawcy korzystają z tego właśnie wobec osób które często źle się czują w piątki i poniedziałki. Warto wiedzieć, że minimalizacja dni chorobowych jest bardzo na rękę zakładom pracy. Nie tylko mają oni pracowników gotowych do pracy ale także płacą składki na ubezpieczenie zdrowotne zależne od % dni chorobowych w poprzednim roku np. <0,65% nieobecności =0,48% składki, a już przy >2,5% nieobecności składka 2,74% płac.
http://www.guichet.public.lu/fr/entrepr ... index.html
zzz

Post autor: zzz »

Szabadabada pisze:Nie tylko mają oni pracowników gotowych do pracy ale także płacą składki na ubezpieczenie zdrowotne zależne od % dni chorobowych w poprzednim roku np. <0,65% nieobecności =0,48% składki, a już przy >2,5% nieobecności składka 2,74% płac.
A tak z ciekawości - tylko składka pracodawcy jest od tego uzależniona, czy składka płacona z pensji pracownika również?
Szabadabada

Post autor: Szabadabada »

Tylko składka pracodawcy.
zzz

Post autor: zzz »

Szkoda, może gdyby pracownicy też mieli uzależnioną składkę od ich indywidualnej "chorobliwości", rzadziej by chorowali.
ODPOWIEDZ