Postanowilam przetestowac trase przez Poznan (tak, wiem, ze S5 nawet jeszcze nie jest w budowie, poza malym odcinkiem...), bo nie znosze trasy Szczecin-Gdansk, i mam kilka pytan. Moze ktos jezdzil niedawno tamtedy i moglby mi cos podpowiedziec?...
1. po pierwsze - stacja benzynowa - wiem juz, ze na odcinku autostrady od granicy do Poznania nie ma zadnej stacji, ale czy jest jakas na odcinku od Berlinerring do granicy? czy trzeba tankowac wczesniej? Ja normalnie dojezdzam do Kolbaskowa i tankuje juz w Polsce, ale tu chyba sie musze wczesniej zabezpieczyc?...
2. po drugie - widze, ze od Poznania jest juz odcinek ekspresowki do Gniezna - ale jak wygladaja drogi dalej?....kierowac sie od Gniezna na Bydgoszcz-Swiecie-Grudziadz do A1, czy moze lepsza droga jest od Gniezna na Strzelno-Inowroclaw-Torun,do A1?...
3. no i ostatnie - przetestowal ktos moze jakis bezpieczny (z bezpiecznym parkingiem), godny polecenia hotel na tej trasie, tzn. miedzy Berlinem a granica, albo moze tuz za granica w PL?
do Gdanska przez Poznan
Moderator: LuxTeam
stacja benzynowa
Witam!
1. Ja jeżdżę mniej więcej raz w miesiącu do Poznania i dalej nową autostradą i wiem że pierwsza stacja paliw ORLEN jest jakieś 5 km od Granicy w Świecku w stronę Poznania, następna za jakieś 60 km... stacje są po obu stronach więc zatankować można zarówno wjeżdżając do Polski jak i z niej wyjeżdżając...
2. Proponuję z autopsji:
jechać płatną autostradą od Granicy w Świecku do Wrześni później we Wrześni zjechać i jechać do Lubicza k. Torunia normalną krajową drogą a później w Lubiczu wjechać na płatną autostradę - tam jest nowa autostrada do Gdańska.
3. nie pomogę:)
jeśli masz więcej pytań zapraszam na priva
pozdr. Piotr
1. Ja jeżdżę mniej więcej raz w miesiącu do Poznania i dalej nową autostradą i wiem że pierwsza stacja paliw ORLEN jest jakieś 5 km od Granicy w Świecku w stronę Poznania, następna za jakieś 60 km... stacje są po obu stronach więc zatankować można zarówno wjeżdżając do Polski jak i z niej wyjeżdżając...

2. Proponuję z autopsji:
jechać płatną autostradą od Granicy w Świecku do Wrześni później we Wrześni zjechać i jechać do Lubicza k. Torunia normalną krajową drogą a później w Lubiczu wjechać na płatną autostradę - tam jest nowa autostrada do Gdańska.
3. nie pomogę:)
jeśli masz więcej pytań zapraszam na priva
pozdr. Piotr
Re: do Gdanska przez Poznan
od ringu do granicy masz conajmniej kilka stacjibamaza42 pisze: 1. po pierwsze - stacja benzynowa - wiem juz, ze na odcinku autostrady od granicy do Poznania nie ma zadnej stacji, ale czy jest jakas na odcinku od Berlinerring do granicy? czy trzeba tankowac wczesniej? Ja normalnie dojezdzam do Kolbaskowa i tankuje juz w Polsce, ale tu chyba sie musze wczesniej zabezpieczyc?...
zaraz po przekroczeniu granicy z DE/PL na pierwszym zjezdzie (1km) kierujesz sie w lewo lub w prawo - ok 700 m od zjazdu sa stacje,
pozniej moze jechac do zjazdu wrzesnia lub nastepnego i przebijac sie do A1 (tak jak opis powyzej na Lubicz)
z hotelu nie korzystalem