Acta

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

albano1947

Acta

Post autor: albano1947 »

Globalne porozumienie ?

CZY

Globalne nieporozumienie.........................?
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Zależy od sytuacji ....
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
albano1947

Post autor: albano1947 »

Ciekawy jestem czy jest wiecej tutaj specjalistow od sytuacji .....jak Ty :D
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ani jedno ani drugie. Prosta zmowa kilku ogromnych firm, multi-milionowe lapowy pod stolem dla Congress-u w Stanach, i potem od nich polityczna presja aby reszta swiata sie z tym chamstwem zgodzila bez szansy przeczytania lub nawet dyskusji.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Otóż to. Zgoda na totalną inwigilację i śmierć wolności słowa w sieci pod pozorami walki o prawa twórców.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

a te prawa tworcow dobrze podsumowal Żakowski w swoim felietonie w Polityce... w skrocie - od ksiazek wypozyczanych w bibliotece nikt nie placi tworcom tantiem za kazde wypozyczenie...z innymi utworami powinno byc podobnie chyba, nie?...
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Nie wiem czy książki to dobry przykład...biorąc pod uwagę to,że ludzie nie czytają książek (tak, tak są wyjątki, ale mówimy tu o statystyce), a w domu na półce mają w porywach jedynie encyklopedię z komunii i W pustyni i w puszczy.

Myślę,że we wszystkim trzeba zachować umiar....jak tak każdy skrupulatnie będzie tropił ochronę praw autorskich to okaże się,że powinniśmy się pozamykać w domach i najlepiej nie oddychać. Wiadomo,że jak ściągam na potęgę filmy, drukuje okładki i sprzedaje to na bazarku powinni mnie wsadzić....ale bez przesady, jeśli mam w domu 500 oryginalnych płyt i raz na jakiś czas ściągnę sobie muzykę bo np. jest na tyle niszowa,że nie ma jej w Empiku nie jest zbrodnią przeciwko ludzkości.

Swoją drogą to wszystko kwestia wygody i dostępności. Na PS jest od zeszłego roku taka nowa usługa dzięki której można oglądać za drobne kwoty (3-4 euro) filmy pojawiające się na festiwalach, kino nieamerykańskie etc. (często nie do zdobycia na dvd i nie do obejrzenia w lokalnym multipleksie - nawet kolekcja filmów Majewskiego jest!). Więc jestem skłonna zapłacić za ten film jeśli mam ochotę na coś ambitnego. Nie muszę wychodzić z domu, cena nie aż taka wysoka, a nie wszystko muszę mieć na DVD.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Żakowski bzdury pisze. Jeszcze do niedawna pisał coś zupełnie przeciwnego, a teraz mu się tak nagle pozmieniało? Zresztą Chopin ani Beethoven na nutach swoich nie zarabiali, tylko ich wydawcy. Gdyby ówcześni kompozytorzy mieli żyć tylko z muzyki, którą tworzyli, to zdechliby z głodu i to bardzo szybko, niestety. Żyli z koncertów, które dawali, i z lekcji gry na fortepianie, udzielanych panienkom z tzw. towarzystwa. Na nutach zarabiali ich wydawcy, a oni z tego grosze widzieli, o ile cokolwiek. On chyba w ogóle nie wie, o czym pisze. O prawach twórców niech się twórcy wypowiadają, a nie dyletanci. A nielegalne ściąganie muzyki czy filmów zbrodnią nie jest, ale kradzieżą i owszem. I nic mnie nie przekona, że jest inaczej. I nie ma to nic wspólnego z ACTA.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

irja28 pisze:Na PS jest od zeszłego roku taka nowa usługa dzięki której można oglądać za drobne kwoty (3-4 euro) filmy pojawiające się na festiwalach, kino nieamerykańskie etc. (często nie do zdobycia na dvd i nie do obejrzenia w lokalnym multipleksie - nawet kolekcja filmów Majewskiego jest!).
A co to jest PS? Podasz adres?
W ramach rozsądnej obrony praw autorskich :), może inni forumowicze też polecą różne portale, na których można legalnie oglądać filmy? Z polskich stron typu Ipla czy Iplex nie mogę tutaj korzystać.
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

PS to playstation :) wystarczy podłączyć do tv i internetu.

Swego czasu we Fr oglądałam do obiadu jakieś seriale na m6replay.fr ale w Lux nie wiem czy działa. Szkoda,że nie ma tu jakiegoś serwisu vod jak w Pl vod.onet z filmami dokumentalnymi.

Na dvd kiepski wybór bo masówka...w kinach w większości banały i tandeta....życie jest ciężki. Chyba po wprowadzeniu ACTA będziemy musieli wrócić do tradycyjnych zajęć...np darcie pierza i śpiewanie ludowych pieśni (a takie w większości mają anonimowych autorów i nie są chronione prawami autorskimi ;)
zzz

Post autor: zzz »

Ostatnio udało mi się odpalić tvnplayer (czary mary z proxy), ale jeśli chodzi o legalność, to sprawa jest trochę "mętna". A poza tym repertuar też nie jest porywający. Chyba że ktoś chciałby pooglądać seriale produkcji tvn, to jak najbardziej - da się. Mają też parę filmów dokumentalnych w ofercie.
IronBone

Post autor: IronBone »

Jeśli chodzi o seriale Polsatu to ipla chodzi bez kombinowania z proxy. To dla tych którzy lubią seriale Polsatu :)
ODPOWIEDZ