Panny z Wilka

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
digilante

Panny z Wilka

Post autor: digilante »

Choc uwielbiam polska literature, przyznam ze juz po raz trzeci zaczynam "Panny z Wilka" i jakos nie moge przebrnac przez pierwsze strony. Tyle slow o kwiatach w wazonie ze az mi sie rzygac chce. Czy jest to ksiazka warta przeczytania, czy naprawde jest to literatura typu "5 stron o durnuch kwiatach na stole" ad nauseam?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
Iv.

Post autor: Iv. »

Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś z własnej i nieprzymuszonej woli czytał Panny z Wilka. To ja bym polecała z tamtych czasów Żeromskiego i Rodziewiczównę (bardzo w Polsce niedocenianą).
Awatar użytkownika
kozula

Post autor: kozula »

czytalam z wlasnej i nieprzymuszonej woli i uwazam, ze wrato przejsc przez ten poczatek. Aczkolwiek Iwaszkiewicz ma swoj charaktrystyczny styl i nie jest to styl np. Stiga Larssona :-)
A Zeromski i Rodziewiczowna to jest wczesniejsza literatura.
Awatar użytkownika
Iv.

Post autor: Iv. »

A Zeromski i Rodziewiczowna to jest wczesniejsza literatura.
W zasadzie tak, ale lata międzywojenne to czas, gdy tworzyła jeszcze cała trójka.
Panny z Wilka powstały w 1932, Żeromski Przedwiośnie wydał w 1924, a moje ukochane Lato leśnych ludzi jest z 1920 roku.
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
ODPOWIEDZ