Jak z pracą dla stomatologa?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

smietnik2000

Post autor: smietnik2000 »

asiunia,
Witaj,
dziękuję za rzetelną odpowiedź. Widzę, że pewnie też jesteś w zawodzie. Czy mogłabyś podpowiedzieć mi jak to wygląda jeśli chodzi o szukanie pracy. Z mężem zastanawiamy się nad przeprowadzką. Problem polega na tym, że nie są to złote góry w stosunku co mąż już teraz zarabia. A ja miałam roczną przerwę. Pytania:
- czy myślisz, że łatwo znajdę pracę (30km na północ od Lux) znając tylko angielski i niemiecki (poziom podstawowy)
- do tej pory zajmowałam się tylko stomatologią ogólną, nie ma specjalizacji, czy to w czymś będzie mocno przeszkadzać?
- czy można zrobić w Lux specjalizację
- jakie są realne poziomy zarobków brutto / netto
- jak szukać najlepiej pracy
- czy można znaleźć pracę na kilka godzin / niepełny tydzień (chodzi o dzieciaki, którymi się pewnie trzeba zająć mocno na początku)
- ile kosztuje OC lekarza
- czy często zdarzają się konfliktowi pacjenci
- czy z sumy której podałaś płaci się jeszcze ubezpieczenie i podatki?
Sorry, dużo tych pytań, ale Headhunterzy męża jak zawsze wszystko ładnie sprzedają, a potem może się różnie okazać :)
Dziękuję i Pozdrawiam
Sabina

PS Z tymi tematami jak możesz proszę pisz na priva :)
asiunia

Post autor: asiunia »

-czy myślisz, że łatwo znajdę pracę (30km na północ od Lux) znając tylko angielski i niemiecki (poziom podstawowy)

Moim zdaniem z takimi jezykami nie najlepiej to wyglada.

- do tej pory zajmowałam się tylko stomatologią ogólną, nie ma specjalizacji, czy to w czymś będzie mocno przeszkadzać?

Większość stomatologów nie mają specjalizacji. Bo specjalizacje nie istnieja,
z wyjątkiem ortodoncji i chirurgii szczękowo-twarzowej. Wszystkie inne sa to tak zwane "Tytul" np. "Implantolog", "Paradontolog" "Endodonog", "Bio-stomatolog", itp. To nie sa specjalizacje i nie sa jako takie uznawane.
Ale sa w modzie, to prawda, na niektorych pacjentach robi to wrazenie. LOL

- czy można zrobić w Lux specjalizację

Nie.

- jakie są realne poziomy zarobków brutto / netto

Zalezy od zarobkow. Podatek maksymalnie okolo 22% po odliczeniu ubezpieczenia społecznego.

Powiedzmy, ze zarabiasz 4000, po odliczeniu kasy chorych i podatkow zostaje jakies 2500. Ale nie jestem pewna czy procent opodatkowania nie jest mnijszy przy malych zarobkach.

- jak szukać najlepiej pracy

Najlepiej w Les Corps Médical, jest to gazetka ammd.lu, wydawana raz w miesiacu.
Na koncu sa zawsze jakies ogloszenia. Popatrz sobie tu na przykladowe oferty: http://www.ammd.lu/corps-medical

- czy można znaleźć pracę na kilka godzin / niepełny tydzień (chodzi o dzieciaki, którymi się pewnie trzeba zająć mocno na początku)

Mozna, czasami widuje oferty dla dentystow na jeden lub dwa dni w tygodniu, czasmi na soboty, lub zastepstwo.

- ile kosztuje OC lekarza

OC to ubezpieczenie spoleczne? Jesli tak, to normalnie tak około 19% dochodów do pewnego pulapu, który angażuje się w 5-krotność płacy minimalnej.

- czy często zdarzają się konfliktowi pacjenci

Czasmi.

- czy z sumy której podałaś płaci się jeszcze ubezpieczenie i podatki?

jak wyzej.

Pzdr.
Ps. Nie, nie jestem w tym zawodzie tylko moj chlop:)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

asiunia pisze: ile kosztuje OC lekarza

OC to ubezpieczenie spoleczne?
Nie, to ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (np. w razie złego wykonania zabiegu itp. ubezpieczalnia płaci pacjentowi).
asiunia

Aaa, ok. Nie pamietam. Zapytam sie meza i napisze. Wiem, ze na implanty jest osobne ubezpieczenie i kosztuje ok 2000 rocznie. Potwierdze wkrotce.

Pozdrawiam anwi:)
asiunia

Dowiedzialam sie. OC kosztuje ok 700 rocznie. Nie ma w tym implantow. Wszystko razem do kupy +/- 2500.
smietnik2000

Post autor: smietnik2000 »

Dziękuję serdecznie za pomoc w obydwu tematach. Pozdrawiamy
ODPOWIEDZ