połączenia z Luxu do Charleoroi

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Martysz19

połączenia z Luxu do Charleoroi

Post autor: Martysz19 »

Witam!
Pewnie gdzieś już ten temat padł na forum, ale ponieważ nie mogę znaleźć, to pytam - jak się najlepiej dostać z Luxu na lotnisko Charleoroi? Planuje pierwszą wyprawę do Polski na Święta i najbardziej pasują mi połączenia z Charleoroi. Są jakieś autobusy? Pociąg? Czy najlepiej jednak samochodem - ile trzeba liczyć w takim razie czasu w czw. wieczorem?

Dzięki z góry za pomoc i przepraszam za ignorancję - ale nie mieszkam jeszcze w Luxie;) i dopiero od kwietnia będę zgłębiać lokalne tajniki, już widzę, że z Waszą dużą pomocą;). Pozdawiam!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ja zawsze jechalem pociagiem - dwie i pol godzin. Zobacz sobie na www.cfl.lu.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
MaWi

Post autor: MaWi »

digilante pisze:Ja zawsze jechalem pociagiem - dwie i pol godzin
To jest niewatpliwie racja, ale to nie koniec podrozy! W Charleroi-Sud wysiada sie na dworcu, po czym nalezy sie udac w kierunku wschodniego wyjscia, by dojsc do przystanku (a w zasadzie calego dworca) autobusowo-tramwajowego. Tam z (bodajze) stanowiska 7 odjezdza audobus na lotnisko (czyli GOSSELIES Aéroport). Autobus ten ma jakis numer, i byc moze jest to numer 68, ale moge sie tez mylic. Najwazniejsze, ze ma narysowany samolocik, albo nazwe Aeroport Gosselies). Bilet kosztuje cos jakos 11 euro (straszna drozyzna, jak za kilkanascie kilometrow), autobus jest co okolo 30 minut i jedzie okolo 20 minut. Tak wiec w najgorszym razie, do czasu jazdy pociagiem musisz jeszcze doliczyc jakies 50 minut. Generalnie lot z Charleroi dla mieszkancow Luxa to jest raczej porazka w porownaniu z Hahn. Nie dosc, ze jedzie sie przynajmniej 1,5 godziny dluzej, to jeszcze z przesiadka, a na to wszystko bilety do tych samych miast na te same linie lotnicze w tym samym czasie kosztuja z Charleroi wiecej niz z Hahn (porownanie na podstawie chocby polaczen WizzAir z W-wa). No, ale zapewne sa takie miejsca, dokad mozna doleciec z Charleroi a nie da sie z Hahn. Wtedy – coz pozostaje – zacisnac zeby i wybrac sie na te Odyseje...

PS. Mala podpowiedz – na stronie CFL mozesz kupic online taniej niz w kasie bilet do dowolnego miejsca Belgii. W przypadku Charleroi roznica wynosi cos okolo 9 euro (w kasie placisz chyba 28 z czyms, a w "necie", karta platnicza, cos okolo 20)
misio

Post autor: misio »

Pociag jest ok, ale w Belgii czesto strajkuja. Chyba nie ma miesiaca bez strajku. ostatni byl chyba 20 lutego hi hi hi <roll>
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Tak, MaWi ma racje - ja tylko dalem minimalna odpowiedz :p Ten autobus ma numer "A". Idz na www.charleroi-airport.com, kliknij "Public Transportation" pod "Access & Car Parks" i tam sa informacje i nawet zdjecia przystanku.

Hmm, interesujace ze pisze: "You want to combine these two services when you arrive in the airport ? You can buy a "bulk" ticket at the Airport Disket desk in the Charleroi Airport. For 10,50 EUR oneway, you can use the public bus (Line A) and the train to reach any trainstation in Belgium."

Wiec to by znaczylo ze za te 10.50 to by mozna dojechac az do Arlon...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
glicynia

Post autor: glicynia »

Zgadza sie - bilet autobusowy na lotnisko kosztuje niecale 2 euro (w jedna strone, bilet mozna kupic u kierowcy), a autobus jedzie ok. 10 minut.
MaWi

Post autor: MaWi »

glicynia pisze:Zgadza sie - bilet autobusowy na lotnisko kosztuje niecale 2 euro (w jedna strone, bilet mozna kupic u kierowcy), a autobus jedzie ok. 10 minut
Dzieki za poprawke. Pomylilem 2 rzeczywistosci (ale na swoje usprawiedliwienie mam, ze pisalem "chyba" a nie na pewno ;) ). 11 euro kosztuje bilet na autobus z Brukseli do Charleroi, co i tak w moim przekonaniu jest zdzierstwem. Natomiast co do dlugosci jazdy z Charleroi Sud na lotnisko, to wg rozkladu jazdy powinien on jechac "tylko" 9 minut, mnie sie jednak zdarzylo, ze jechal blisko 20. Ale moze to jednorazowy przypadek byl...

Co do podpowiedzi digilante – bardzo slusznie. Koncepcja laczonego biletu za 10,50 wydaje sie byc bardzo atrakcyjna, szczegolnie dla osob posiadajacych bilet miesieczny na siec w Wielkim Ksiestwie, ktorzy od granicy po stronie Lux sa juz "chronieni", nawet w pociagu, wlasnie przez taki bilet. Niestety jest ona mozliwa wylacznie w drodze z Charleroi, bo bilet taki mozna kupic tylko na lotnisku w Charleroi (chyba, ze czego nie wiem?).

No i na koniec – nawet uwzgledniajac te wszystkie poprawki (za ktore bardzo dziekuje poprawiajacym!) podroz do Charleroi zajmie nam conajmniej 3 godziny wlaczajac w to targanie bagazu z peronu w Ch.-Sud na odlegly przystanek autobusowy. Tymczasem navetka do Hahn zabierze nas w 1 godz. 30 minut bez przesiadki, a jedyna niedogodnoscia bedzie targanie bagazu z przystanku autobusowego do terminala (za to bez koniecznosci wnoszenia tegoz po schodach, no i z mozliwoscia skorzystania z wozka bagazowego).

No, ale moze rzeczywistosc nie jest az tak pesymistyczna, tylko ja jestem malkontentem (szczegolnie, ze lot z Charleroi do W-wy bedzie mi sie juz zawsze kojarzyc z 20-godzinnym opoznieniem samolotu z powodu slynnego listopadowego tygodnia mgiel nad Europa <uoeee> )
Martysz19

Post autor: Martysz19 »

O rany...nie brzmi to wszystko zachęcająco, ale dzięki za odpowiedzi;). Ja znam Hahn "z drugiej strony", bo mieszkam teraz we Frankfurcie i jak wiadomo - Hahn to tanie lotnisko Frankfutru...Ale tam połączenia do W-wy są tylko 3 razy w tygodniu i to jeszcze w środku dnia. A z Charleoroi lata się codziennie i wieczorem... No cóż, tym razem pojadę więc samochodem, wiem, że to 200 km, ale cóż.. Trzeba spróbować. Zobaczymy ile zapłacę za kilka dni parkingu.. Pozdawiam Podróżników.
PS. Z tej przyczyny ciężko mi opuszczać Frankfurt - miejscowe lotnisko jest taakie wygodne i Lufthansa ma ciągle oferty do różnych miejsc Europy za niewiele ponad 100 euro.. Ale cóż, life is life.. Kiedy będą połączenia Luxair z Polską??!
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

Martysz19 pisze:Kiedy będą połączenia Luxair z Polską??!
Kiedyś były, ale Luxair nie wytrzymał konkurencji z tanimi liniami z Hahn i połączenie zawieszono bezterminowo...
ODPOWIEDZ