Jakie radio?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

IronBone

Jakie radio?

Post autor: IronBone »

Szukam stacji radiowej dla mnie. Wychowałem się na Programie Trzecim i czegoś takiego bym tutaj szukał. Muzyka: "nieplastikowa", informacje o tym co się dzieje w Luksemburgu, trochę słowa. Język, właściwie każdy poza portugalskim.

Może macie jakieś własne typy - podzielcie się.

PS. Co mnie zastanowiło to to, że chyba nie ma luksemburskiej stacji nadającej po francusku.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

francuskie lub belgijskie nadają francusku

a jeśli muzyka z złotych lat to polecam rtl po niemiecku

http://www.rtlradio.lu/Home.1-3.html

z komunikatami drogowymi tez na Luksemburg auf deutsch natuerlich !!
MaWi

Post autor: MaWi »

a znasz to: www.100komma7.lu ?

Nadaja po luksembursku (czyli nie po portugalsku ;) ). Jak dla mnie bardzo udana mieszanka polskiej Trojki z Dwojka. Dla kazdego cos fajnego. No, moze brakuje w ich repertuarze popu, ale ja jakos nie tesknie <mrgreen>
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

oprocz 100.7 mozna jeszcze wspomniec radioara - radio wielokolorowe - wielokulturowe.
IronBone

Post autor: IronBone »

stary pisze:francuskie lub belgijskie nadają francusku
Te mają dwa minusy - brak informacji luksemburskich no i im dalej na wschód od stolicy tym gorsza słyszalność. Ze względu na muzykę słucham w samochodzie Classic 21 - i z tego powodu znam dość dokładnie sytuację na drogach wokół Brukseli :)
stary pisze: a jeśli muzyka z złotych lat to polecam rtl po niemiecku

http://www.rtlradio.lu/Home.1-3.html

z komunikatami drogowymi tez na Luksemburg auf deutsch natuerlich !!
Tej słuchałem przez jakiś czas ale strasznie zaczęło mnie denerwować jak ciagle mnie przekonywali ze następny utwór to "super extra mega hicior wszech czasów". Całkiem jednak od tego radia nie ucieknę bo przypadło do gustu mojemu synowi i zawsze mi w samochodzie przestawia :)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

IronBone pisze:Całkiem jednak od tego radia nie ucieknę bo przypadło do gustu mojemu synowi i zawsze mi w samochodzie przestawia
U nas dokładnie tak samo. My słuchamy 100,7, a dziecię i tak wymusza RTL... ;)
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Polecam Radioara

http://www.ara.lu/

Przed południem głównie po angielsku - zwięzłe informacje lokalne. Muzyka zróżnicowana.
JJ
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

IronBone pisze:słucham w samochodzie Classic 21
Ja tez wychowana na "trojce" i mnie rowniez (muzycznie) najblizsza Classic 21 - slucham i w samochodzie, i w kuchni... :)

A radio Ara mnie budzi - po przebudzeniu wole jezyk bardziej dla mnie komunikatywny ;)
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

Ja slucham Trojki :)
http://www.polskieradio.pl/Player/Stacja/3,Trojka

Niestety tylko przez internet, ale dziala ;)
Awatar użytkownika
jespere

ludzie, rlt.lu przypoina mi raczej rmf - duzo halasu, malo kultury.
a classic 21, jak sama nazwa wskazuje - zlote przeboje - srednia wieku utworow wieksza niz srednia wieku sluchajacych :)
Awatar użytkownika
bamaza42

jespere pisze:a classic 21, jak sama nazwa wskazuje - zlote przeboje - srednia wieku utworow wieksza niz srednia wieku sluchajacych
Hmmm...mlodziaku, mow za siebie.... :p Bo wiesz...przy wiekszosci puszczanych tam zlotych przebojow, to ja sie bawilam na prywatkach....a Ciebie jeszcze w planach nie bylo ;) .....wiec Classic 21 baaardzo mi odpowiada i jak wspomnialam, kojarzy mi sie z "trojka" (tyle, ze mniej niz w 3 publicystyki chyba), na ktorej sie wychowalam....
Awatar użytkownika
jespere

Przepraszam, chodzilo mi o jakosc radia, nie tylko muzyke, ale takze swietne audycje.
W 3 mozesz uslyszec dobry wybor muzyki, ktora ma swoje lata, ale tez nie stronia od nowinek.
I tu jest ta roznica. Takie radia jak classic 21, czy polskie zlote przeboje puszczaja tylko taka muzyke za ktora juz nikt nie pobiera tantiemow, a wykonawcy juz najczesciej nie zyja. Tez mozna, ale troche nudne.
Awatar użytkownika
bamaza42

eeee...nie jest tak do konca jak mowisz....nie jest prawda, jakoby w tym radiu (classic 21) nie grali nowszej muzyki....pewnie, ze punk rocka, hard rocka, heavymetalu, techno, czy tym podobnych wynalazkow to tam za wiele nie uslyszysz....ale ja nie tesknie za taka muzyka, bo jak dla mnie (subiektywnie!) muzyka ma byc przede wszystkim przyjemna dla ucha - a wymienione powyzej gatunki dla mojego ucha nie sa....
Awatar użytkownika
jespere

ok, tylko zdaje sie ze watek dotyczy radia ambitnego, z nieplastikowa muza i odrobina slowa.
classic 21 moze sie fajnie sluchac, jak lubisz beatelsow itp, ale nie ma radia bardziej plastikowego. sorry.
Awatar użytkownika
bamaza42

ok, o gustach sie nie dyskutuje.... ;) Owszem, lubie beatlesow, Queen, i wielu, ktorych wymienic nie potrafie....Jak dla mnie muzyka ma byc przyjemna dla ucha, a czy ona jest plastikowa?....niech Ci i tak bedzie... :p
ODPOWIEDZ