Nasz dylemat czyli przeprowadzka do Luksemburga
Moderator: LuxTeam
Hej,
to ja bede prostowal:
Jesli zlobek ma umowe z ministerstwem na cheque de service to tez jest tak samo tani.
Luksemburska kasa chorych zwraca 90, a nie 85% kwoty (85% to dla pracownikow UE).
Co do szukania mieszkania, to polecam na athome.lu w wyszukiwarke wpisac Walferdange, Bereldange, Luxembourg-Beggen, Luxembourg-Dommeldange.
Mieszkanie umeblowane to z reguly kuchnia czesto ze zmywarka (z reguly model 10 letni), lazienka raczej bez pralki.
Pozdrawiam
K.
to ja bede prostowal:
Jesli zlobek ma umowe z ministerstwem na cheque de service to tez jest tak samo tani.
Luksemburska kasa chorych zwraca 90, a nie 85% kwoty (85% to dla pracownikow UE).
Co do szukania mieszkania, to polecam na athome.lu w wyszukiwarke wpisac Walferdange, Bereldange, Luxembourg-Beggen, Luxembourg-Dommeldange.
Mieszkanie umeblowane to z reguly kuchnia czesto ze zmywarka (z reguly model 10 letni), lazienka raczej bez pralki.
Pozdrawiam
K.
Halo, w tym kraju obowiązują 3 języki!!Na poczcie w banku etc muszą mówić po francusku;) Nie ma zmiłuj, więc w czym problem? Rozumiem, że większość z Was mówi bielge w 3 językach urzędowych plus polski i angielskimisio pisze:Kolezanka mieszka w Fiels i mowi tylko po francusku? Ciekawe, ciekawe, bo w okolicy predzej dogadasz sie po:
1. Niemiecku;
2. Angielsku.
Francuski to taki jezyk odleglego miasta Lux-Ville.
Bzdury piszesz i tyle.

W Larochette mieszkają prawie sami Portugalczycy, a większość z nich (chyba, że pokolenie , które już się tu urodziło i chodziło do szkoły i zna dobrze francuski, niemiecki i luksemburski) nie mówi po niemiecku.
Bamaza, moja pralka wypadła z ciężarówki....jest wesoło, dziś przywożą drugą, mam nadzieje, że się nie wywalą na schodach

Hej Bartek !bartekj pisze:Hej Kochani!
Po dłuższej nieobecności powracam.
Nie zauważyłem ostatnio, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie odnośnie pensji netto.
Nawet nie zauwazylem ze zniknales

Z 3000 brutto dostaniesz tak na oko 2500 neto. Jak widzisz , dupy nie urywa totez walcz jak lew <bije>
Ura Bura Szef Podwóra
Do bartkaj.
Pod tym linkiem http://calcsal.bdo.lu/BDOSalaires/fr/si ... jsp?type=M masz dokładne wyliczenie. Z 3000 EUR brutto wychodzi jakieś 2560 EUR netto.
Pzdr.
Pod tym linkiem http://calcsal.bdo.lu/BDOSalaires/fr/si ... jsp?type=M masz dokładne wyliczenie. Z 3000 EUR brutto wychodzi jakieś 2560 EUR netto.
Pzdr.
Jak sam zauwazyles jest kryzysik i tną koszty gdzie mogą. Obecnie na twoim stanowisku rozsądna kwota brutto to 45k. 50k można było krzyczeć 3-4 lata temu. Ci co piszą o tej kwocie chyba nie widza co się dzieje wokoło albo znaleźli prace własnie te 3-4 lata temu. Jak powiesz 45 to może prace dostaniesz, rynek tutaj jest teraz nasycony bo kilka banków czy firm miało plany socjalne. Ludzie łapią co się da, nawet na kontrakty czasowe.
Witam,
Podobnie jak w temacie przeprowadzka z Irlandii do Lux model 2+2.
Prosilbym o porade w doborze lokalizacji ( blisko przedszkola, sklepy, place zabaw ).
Firma jest ulokowana w Clausen ale bede potrzebowal samochod by dojezdzac do kilentow od czas do czasu wiec na poczatek cos w centrum zanim poznamy blizej Lux.
Z naszych typow to Merl, Belair, Kirchberg czy Gasperich ze wzgledu na bliskosc autostrady.
Prosilbym o porady w wyborze lokaizacji z uwzglednieniem bliskiej lokaliazcji przedszkola czy miejsc gdzie zona moze wyjsc z dzieciakami na spacer.
Pozdrawiam !!
Podobnie jak w temacie przeprowadzka z Irlandii do Lux model 2+2.
Prosilbym o porade w doborze lokalizacji ( blisko przedszkola, sklepy, place zabaw ).
Firma jest ulokowana w Clausen ale bede potrzebowal samochod by dojezdzac do kilentow od czas do czasu wiec na poczatek cos w centrum zanim poznamy blizej Lux.
Z naszych typow to Merl, Belair, Kirchberg czy Gasperich ze wzgledu na bliskosc autostrady.
Prosilbym o porady w wyborze lokaizacji z uwzglednieniem bliskiej lokaliazcji przedszkola czy miejsc gdzie zona moze wyjsc z dzieciakami na spacer.
Pozdrawiam !!
Powiem tak – Luksemburg jest naprawdę małym miastem, więc w zasadzie z każdego miejsca, jako też i przedmieść, blisko jest do autostrady, sklepów i placów zabaw. W każdej dzielnicy wiele jest też przedszkoli. Najbardziej znany park w mieście to Park Merl, w dzielnicy o tej samej nazwie, blisko dzielnicy Belair. Aczkolwiek tutaj wszędzie są jakieś tereny zielone do wyprowadzania dzieci.
Anwi zapomniala jeszcze natomiast o Montereju - parku, gdzie na srodku trawnika zacumowala calkiem spora drewniana fregata i gdzie od strony Av. Monterey mozna wyprowadzac dzieci, natomiast w drugiej jego czesci, za av. Reuter, a nawet blizej av. Pescatore notorycznie, a czasem wrecz bezwstydnie
wyprowadzaja sie dorosli - a to z butelka wina, a to z paczka fajek, a to z kocem, na ktorym mozna usiasc, pogadac i rozne takie