Odpowiem na te pytania, na ktore odpowiedz znam....pracuje w instytucjach europejskich, wiec sprawy ubezpieczen luksemburskich nie sa mi znane (mamy swoja kase chorych), a dziecko mam juz grubo po wieku przedszkolnym, wiec w sprawachh przedszkoli tez "leze"...

Na pierwsze pytanie mozesz sobie chyba sam odpowiedziec?...masz wszystkie dane...
bartekj pisze:Czy w słowie "nieumeblowane" mieści się również brak takich rzeczy jak: lodówka, pralka, zmywarka, wanna???
W Lux mieszkanie, nawet, jak wynajmowane jako nieumeblowane, w zasadzie standardowo ma wyposazona kuchnie, zwykle wlaczajac w to zmywarke, czasem pralke. Jak nie w kuchni, pralka zwykle jest dostepna - jak nie w kuchni albo lazience, to w pralni (zwykle w piwnicy).
bartekj pisze: Jak dokładnie wygląda opieka medyczna? Tzn jaki system tam panuje?
Jak wyzej wspomnialam - dokladnie nie powiem...Placi sie (jakas) skladke, idzie sie do lekarza/apteki, uiszcza oplate, a potem dostaje sie zwrot (bodaj 90%) z kasy chorych. Niech mnie poprawi ktos, kto korzysta z luksemburskiej kasy, bo moge sie mylic...
Poza tym zauwazylam, ze w aptece luksemburczycy nic nie placa, albo placa symbolicznie, bo apteki rozliczaja sie bezposrednio z kasa chorych....ale i tu moge sie mylic...bo ja za wszystko place i potem wystepuje do mojej, EU kasy o zwrot.
Wizyta u GP kosztuje okolo 30 eur.
bartekj pisze:W jakim wieku dziecko idzie do szkoly podstawowej? Czy dzieci od pierwszej klasy ucza sie tylko luksemburskiego czy rowniez innych jezykow? Jakich?
Jak chodzi o szkole, to dzieci juz w wieku 4 lat objete sa systemem - 4-5 latki - ecole maternelle, czyli taka jakby nasza zerowka, a 6-scio latki rozpoczynaja edukacje w szkole podstawowej. Ecole maternelle w jezyku luksemburskim, w podstawowce rozpoczynaja edukacje od nauki jezyka niemieckiego i bodaj w tym jezyku ucza sie wszystkich przedmiotow....w bodaj 3 klasie dochodzi francuski, a na dalszym etapie edukacji - angielski. luksemburski oczywiscie caly czas, rownolegle. Sa natomiast tez szkoly francuskie, angielskie...oczywiscie platne....slono...
Z przedszkolami niestety nie pomoge - nie mam pojecia...Wiem, ze sa odplatne, chyba w tych granicach, o jakich wspominasz w Irlandii, ale sa rozne systemy doplat, mysle, ze ktos, kto male dzieci tu pomoze.
bartekj pisze:Czy jechaliscie kiedys autem z lotniska w Frankfurt-Hahn? Jak dlugo sie jedzie?
Czy jest stamtad polaczenie kolejowe/busowe? Jesli tak to jak duzo czasu zajmuje taka podroz i ile kosztuje mniej wiecej?
Dosc regularnie latam z Hahn, do Gdanska. Autem na lotnisko - ok. 1,20 - 1,30 godz.
Jezdzi tez bus, bilety w cenie od 5 do 17 eur - zalezy, kiedy kupisz (w necie).
Mam nadzieje, ze conieco pomoglam