Miesięczne utrzymanie rodziny

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Domi30

Miesięczne utrzymanie rodziny

Post autor: Domi30 »

Ile według was "moi drodzy" trzeba zarobić w Lux by utrzymać mieszkanie i powiedzmy 4-osobową rodzinę? ( myślimy o przyjezdzie, stąd takie pytanie) <roll>
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

4-5 tys euro minimum
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kajapapaja pisze:4-5 tys euro minimum
O, a to ciekawe.... <bezradny>
Domi30

Trochę mnie to przeraziło :( Czytałam różne wypowiedzi i różne są odpowiedzi ale 4 czy 5 tys Euro to chyba dużo. Tyle mają chyba ci co pracują w instytucjach i urzędach!
Borys

Post autor: Borys »

Domi30 pisze:Trochę mnie to przeraziło :( Czytałam różne wypowiedzi i różne są odpowiedzi ale 4 czy 5 tys Euro to chyba dużo. Tyle mają chyba ci co pracują w instytucjach i urzędach!
Tak 4-5 tysiecy to duzo i tyle zarabiaja eurourzednicy ale wcale nie wszyscy.

W sektorze prywatnym zarabia sie duzo mniej ( mowie o robotnikach a nawet sales managerach ;( )

Wedlug mnie ( patrzac na co sie wydaje pieniadze, bez rorzutnosci, wynajmujac mieszkanie za okolo 1100 euro z chargami maximum ) do przezycia minimalny przychod netto na rodzine 4 osobowa to 2000 EUR , wraz zapomogami na dzieci da sie przezyc, pytanie pozostaje tylko co to za zycie ?

Nie nalezy liczyc takze na te zapomogi bo moga ulec zmianie w dobie kryzysu ktory dotyka Luksemburga z opoznieniem czyli wlasnie teraz.

Wszystko zalezy do jakiego stylu/poziomu zycia jestescie przyzwczajeni. Nie da sie odpowiedziec na Twoje pytanie jednoznacznie.

Musialabys okreslic jaki bedzie Wasz przewidywany przychod i jakiego zycia smakowaliscie i smakujecie na chwile obecna.

Anyway - powodzenia !
Ura Bura Szef Podwóra
Domi30

Nie zarabiamy dużo, powiedzmy 2,5 do 3 tys miesięcznie(w Polsce) Da się żyć ale wiadomo nie ma rozkoszy!
Borys

Post autor: Borys »

A macie juz prace tu nagrana ze myslicie o przyjezdzie ? Jesli tak to jakiego przychodu na rodzine w EUR sie spodziewacie ?
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
eustachy

Post autor: eustachy »

I ja dodam swoje "trzy grosze". ;-)
Na temat kwestii finansowych w Lu nie będę pisał bo Borys sprawnie to ujął.
Jest jeszcze inne zagadnienie, które moim zdaniem może Was silnie dotyczyć.
Mam na myśli kwestie aklimatyzacji w tutejszych warunkach, asymilacji i zwyczajnej tęsknoty za ojczyzna.

To są sprawy niewymierne finansowo, ale mogą negatywnie wpłynąć na Waszą rodzinę.
Na początek radzę wysłać tu tzw. "Satelite", niech rozezna sie w nowym terenie.
Lepeij nie palić za sobą wszystkich mostów.

Życzę powodzenia!
EU...
Domi30

Mąż ma pracę za ok. 2 tyś euro, ja natomiast narazie nie mam nic!!! Niewiem czy dalibyśmy radę? Do tego doszedł by jakiś zasiłek na dzieci, może by się udało ;)
MaWi

Post autor: MaWi »

Domi30 pisze:Nie zarabiamy dużo, powiedzmy 2,5 do 3 tys miesięcznie(w Polsce) Da się żyć ale wiadomo nie ma rozkoszy!
No, to bedziecie tu mieli mniej wiecej tak samo. W pewnych zagadnieniach w Luxie znacznie ulatwia stosowanie dosyc uproszczonego przelicznika w odniesieniu do polskich realiow – co w Polsce mozna za 1 zl to tu mozna za 1 euro. Oczywiscie nie w kazdej dziedzinie zycia to sie sprawdzi (w pewnych zakresach Luksemburga jest nawet tanszy niz Polska w przeliczeniu po kursie NBP), ale przelicznik 1 do 1 jest wcale nie tak daleki od rzeczywistosci, a przy tym jakze sugestywny ;)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Borys, porownywaj jablka z jablkami, jak to po EN mowimy.

Robotnicy raczej nie pracuja w instytucjach, wiec porownywanie tak to malo daje. Wyksztalceni ludzie lub ci z wiekszym doswiadczeniem pracujacy w dobrej prywatnej firmie moga zarobic o wiele wiecej niz w instytucjach. Reguly raczej nie ma, ani w jedna ani w druga strone.

Zgodze sie raczej z kajapapaja, 4-5k na miesiac to minimum aby zaczac troche "zyc". Nie zapomnijmy ze dwoje pracujacych za normalna minimalna stawke juz prawie to osiagna, wiec nie jest tak zle.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Domi30

Dziękuję wszystkim za pomocne rady :) Mamy teraz dużo do myślenia ;)
ODPOWIEDZ