prosze o porad kilka ;-)
Moderator: LuxTeam
Wielkie dzieki za wasze sugestie!
Mniej wiecej juz teraz sie orientujemy gdzie szukac :-)
Mam jeszcze pytanko odnosnie netu bo bardzo nam zalezy na Internecie z Numericable (nie bardzo chcielibysmy uzywac Cyfry itd - bo jak wspomniala dslonce to niezbyt legalne). Z tego co patrzylam to Numericable nie pokrywa wogole czesci Luxa w kierunku Arlon. Czy jest moze inny dostawca internetu ktory oferuje swoje uslugi w tym rejonie (TV + Net)? Czy Numericable jest dostepny w calym Lux-Ville (np. Belair, Merl, Limpertsberg)?
Bede pracowac w okolicach avenue Charles de Gaulle wiec moze blizej mojej pracy jeszcze cos mozecie polecic?
Mniej wiecej juz teraz sie orientujemy gdzie szukac :-)
Mam jeszcze pytanko odnosnie netu bo bardzo nam zalezy na Internecie z Numericable (nie bardzo chcielibysmy uzywac Cyfry itd - bo jak wspomniala dslonce to niezbyt legalne). Z tego co patrzylam to Numericable nie pokrywa wogole czesci Luxa w kierunku Arlon. Czy jest moze inny dostawca internetu ktory oferuje swoje uslugi w tym rejonie (TV + Net)? Czy Numericable jest dostepny w calym Lux-Ville (np. Belair, Merl, Limpertsberg)?
Bede pracowac w okolicach avenue Charles de Gaulle wiec moze blizej mojej pracy jeszcze cos mozecie polecic?
A to juz prawie Centre jest a nie GareNikelbak pisze:avenue Charles de Gaulle
Nikt jeszcze nie polecil polnocnych peryferiow stolicy, wiec ja sie poczuje w obowiazku. Jest jeszcze cos takiego jak Walferdange (lub okolice). Do Gare jedzie sie pociagiem 15 minut, autobusem niewiele dluzej. Bliskosc wszelkiego rodzaju sklepow – zachecajaca. Dobra infrastruktura jesli chodzi o rekreacje i sport (takze z dziecmi). W miare spokojna okolica, bliskosc lasow i sciezek rowerowych. Skrot na Kirchberg, a wiec na zakupy do Auchana i do kina – raptem 10 minut. Samoloty – raczej nie zagrazaja. Zreszta co tam wiecej pisac...
Aha – i jeszcze odnosnie bankow, to generalnie trendy sa nastepujace:
Dexia – wszyscy przeklinaja ten bank, na czym swiat stoi. Ja chetnie sie dolacze do tego trendu
BCEE – uwaza sie, ze jest to uczciwy bank dla uczciwego obywatela. Taki odpowiednik dawnego PRL-owskiego PKO BP. Ze wszystkimi jego zaletami i... wadami
CCP (czyli bank pocztowy) – malo daje, ale tez i niewiele wymaga. O karte kredytowa walczy sie jak o zlote kalesony, za niemal kazda operacje trzeba zaplacic ekstra. Ale jak kto uzywa banku jedynie po to, zeby wyplacac z bankomatu, co mu pracodawca wplacil, to prowadzenie ROR ma niemal za darmo.
ING – sa tacy, co lubia, ale wiekszosc generalnie cos tam z tym bankiem ma na bakier. Bywa, ze stawiaja sie, jak czlowiek chce uczciwie cos na kredyt wziac. Wtedy nagle mozna sie poczuc jak w pierwszych latach "kapitalizmu" w Polsce, kiedy to bank, jak nie zarabialo sie sredniej krajowej przynajmniej, mial czlowieka za smiecia i nawet po kredyt na "malucha" trzeba bylo isc z trzema zyrantami.
BGL BNP Paribas (Fortis) – uwazam za dobrze wywazona proporcje pomiedzy cena a jakoscia. Nie jest najtanszy, ale za relatywnie niewielkie oplaty dostaje sie naprawde duzo. Obsluga jest OK. Najczesciej kompetentni i nie zbywaja klienta byle czym. Ja o wadach tego banku pisal nie bede, bo nie znam, ale mam nadzieje, ze dla uczciwosci i przeciwwagi odezwa sie tu jacys rozczarowani (byli?) klienci Fortisa i wyprostuja co trzeba
-
Myślę, że spokojnie można stwierdzić, że samoloty latają nad całym Ville de Luxembourg.
My mieszkamy na Bonnevoie. Dzielnica uznawana za spokojną i faktycznie tak jest. Ruch samochodowy znikomy. Zdecydowanie częściej słychać samolot niż samochód.
Wcześniej mieszkaliśmy w Gare w okolicach mostu Adolfa. Samoloty też było słychać (może troche mniej), no i było zdecydowanie mniej zieleni.
Z kablówką i internetem to faktycznie nie ma zbytniego wyboru. Zazwyczaj jest jeden dostawca stacjonarny. Na Bonnevoie jest tylko Eltrona.
My internet mamy mobilny w Tango i przyznam, że jest to rozwiązanie beznadziejne. Przepustowość łącza często nie wystarcza na samo gg:( Problemy z zalogowaniem. Tragedia!!!
Co do banku to polecam BCEE - chyba najbezpieczniejszy. Gdyby zbankrutował to razem z całym państwem Luxembourg. Do normalnej obsługi rachunku bieżącego w zupełności wystarczy. Jeśli chodzi o oszczędzanie pieniędzy to praktycznie nie ma żadnej oferty. Przy okazji może ktoś z komentujących poda jakąś ciekawą podpowiedź gdzie ulokować zaoszczędzone pieniążki.
Pozdrawiam przyszłych sąsiadów z PL
My mieszkamy na Bonnevoie. Dzielnica uznawana za spokojną i faktycznie tak jest. Ruch samochodowy znikomy. Zdecydowanie częściej słychać samolot niż samochód.
Wcześniej mieszkaliśmy w Gare w okolicach mostu Adolfa. Samoloty też było słychać (może troche mniej), no i było zdecydowanie mniej zieleni.
Z kablówką i internetem to faktycznie nie ma zbytniego wyboru. Zazwyczaj jest jeden dostawca stacjonarny. Na Bonnevoie jest tylko Eltrona.
My internet mamy mobilny w Tango i przyznam, że jest to rozwiązanie beznadziejne. Przepustowość łącza często nie wystarcza na samo gg:( Problemy z zalogowaniem. Tragedia!!!
Co do banku to polecam BCEE - chyba najbezpieczniejszy. Gdyby zbankrutował to razem z całym państwem Luxembourg. Do normalnej obsługi rachunku bieżącego w zupełności wystarczy. Jeśli chodzi o oszczędzanie pieniędzy to praktycznie nie ma żadnej oferty. Przy okazji może ktoś z komentujących poda jakąś ciekawą podpowiedź gdzie ulokować zaoszczędzone pieniążki.
Pozdrawiam przyszłych sąsiadów z PL
No wlasnie chcielibysmy uniknac problemow z netem dlatego wiec bardzo nam zalezy na Numericable. Czy jest moze jakas mapa lub lista dzielnic w Lux-Ville gdzie oni sa dostepni bo z tego co piszecie nie wszedzie sa? Czy mozecie doradzic takze odnosnie dostepnosci w Walferdange?JSkowronski pisze:Z kablówką i internetem to faktycznie nie ma zbytniego wyboru. Zazwyczaj jest jeden dostawca stacjonarny. Na Bonnevoie jest tylko Eltrona.
Jesli nie da rady to chyba nam zostaje net z Orange bo PT jest troche za drogi jak dla nas.
Z banku to pewnie wybierzemy Fortis lub ING - chyba najlepsza opcja...
To ja może dodam, że nasz kontakt w BGL ostatnio potwierdził, że wcześniejsza akcja dla czytelników polska.lu jest nadal aktualna. Tu szczegóły:Nikelbak pisze:Z banku to pewnie wybierzemy Fortis lub ING - chyba najlepsza opcja...
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2733
Jedyną różnicą jest fakt, że banera reklamowego już nie ma i należy się zgłosić mailem. Adres mogę poszukać, jeśli jesteś zainteresowany.
Aha, żeby było jasne, to BGL i Fortis to to samo, czyli dokładnie BGL BNP Paribas, choć zdaje się w przyszłości mają skrócić nazwę do BGL (czyli powrót do sytuacji sprzed 5 lat).
No i mam ten adres do wysyłania zapotrzebowania na "promocyjne" konta osobiste:
bpi.developpement-com-retail@bgl.lu.
Należy się przedstawić jako użytkownik polska.lu i powołać na ustalenia banku ze stowarzyszeniem, za które od strony banku odpowiedzialny jest p. Schleich.
No i mam ten adres do wysyłania zapotrzebowania na "promocyjne" konta osobiste:
bpi.developpement-com-retail@bgl.lu.
Należy się przedstawić jako użytkownik polska.lu i powołać na ustalenia banku ze stowarzyszeniem, za które od strony banku odpowiedzialny jest p. Schleich.