prosze o porad kilka ;-)

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Nikelbak

prosze o porad kilka ;-)

Post autor: Nikelbak »

Witam!!!

Juz za kilka dni bedziemy z mezem mieszkancami Lux ;-)
Oczywiscie przesledzilismy wszelkie posty na forum i mamy tylko pare watpliwosci, z gory bedziemy bardzo wdzieczni za kilka Waszych porad lub uwag:

- bede pracowac blisko GARE i nasz budzet na mieszkanie to max 1300 (wliczajac rachunki), oczywiscie przegladalismy uwaznie athome.lu i zastanawiamy sie nad wynajmem mieszkania w Bettenbourg. Czy mozecie nam polecic jakas inna okolice w obrebie LUX (na trasie linii pociagow) gdzie mozemy sie zmiescic w naszym budzecie, badz tez tylko napisac gdzie NIE polecacie wynajmowac mieszkania??? czy sa takie miejsca w LUX gdzie raczej nie poleca sie mieszkac?? szukamy mieszkania 2-sypialnie w spokojnej okolicy, nie koniecznie blisko centrum.

- telefon komorkowy - przejrzelismy oferty Orange / LuxGSM / Tango i wyglada na to ze Orange ma najlepsza oferte, czy moze polecacie inna siec???

- telewizja + net - szukamy pakietu TV + net (nie chcemy netu mobilnego), zastanawiamy sie nad Numericable, czy moze polecacie inna firme???

- firma pewnie pomoze mi w zalozeniu konta, ale chce sie tylko zapytac czy jest bank ktory byscie odradzili??

Bede bardzo wdzieczna za Wasze opinie na powyzsze pytania oraz na wszelkie ogole porady i uwagi!!! ;-)

Wielkie dzieki i pozdrawiam!! ;-)
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

N/t spraw miejscowych inni poleca ci lepiej, ale jesli chodzi o banki, nie polecam banku Dexxia: chaotyczny, nieprzejrzysta struktura oplat i tak ogolnie: czeski film, nikt nic nie wie
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

- co do mieszkania, to wg mnie budzet, jaki na to przeznaczacie chyba pozwoli na dosc spory wybor, choc, szczerze mowiac, nie orientuje sie ostatnio w cenach - sama wynajelam mieszkanie 5 lat temu, a od tego czasu sporo sie moglo zmienic, choc z obserwacji wynika, ze ceny sie wahaly nieznacznie gora-dol. Jak chodzi o Bettembourg, to nie jest to zle miejsce - niedaleko od Lux-Ville (ok. 10 km), dobre polaczenie pociagiem, autobusem tez...wiec chyba spoko.
Jak chodzi o unikanie - to na pewno odradze np. Esch/Alzette....a jesli chodzi o Lux-Ville, to takie dzielnice jak Gare, Cents, czy Hamm - ta pierwsza, bo jak to okolice dworca - we wszystkich miastach sa malo przyjazne, a dwie pozostale - bo na trasie podchodzenia do lotniska - samoloty juz nisko przelatuja z wypuszczonymi kolami...
- komorka - nie znam oferty Orange, do tej pory korzystam z Tango (knock-out) - abonament bez abonamentu - place jedynie za wykonane polaczenia. Ostatnio (od roku?) dostaje faktury jakos dziwnie - albo co 2-3 miesiace, albo co miesiac, ale z awierajace troche polaczen z poprzednich okresow...a poza tym - zawsze tlok w ich punkcie obslugi klienta. Corka uzywa LuxGSM (sms-y bez limitu za 10eur) i oni tez maja od niedawna taki sam rodzaj abonamentu, wiec tam sie przeniose.
- telewizja+internet - ja korzystam od poczatku z Coditela (obecnie Numericable) - internet +telefon i jestem zadowolona. Teraz oferuja TV HD. Z TV w ogole nie korzystam - mam Cyfre.
- jak chodzi o konto, od poczatku mam konto w BCEE i prawde mowiac - nie szukalam innych opcji, nie mam porownania, ale na moje potrzeby (biezace) jest ok. Pewnie gdybym byla zaineteresowana jakimis opcjami inwestycyjnymi, robilabym szersze rozeznanie.
A w ogole, we wszystkich kwestiach - ile osob, tyle opinii, wiec trudno doradzac jednoznacznie... :)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

- Tez odradzam Esch-Alzette, i w sumie czym bardziej na poludnie (blizej francji) tym gorzej (araby, rabuja, auta podpalaja). Gdybyscie chcieli cos troche dalej od miasta ale za tem spokojniej, ladniej, itd - mozna pomyslec o Ettelbrruck na polnocy, nawet Mersch, lub blizej niemcow (ladniej, czysciej, kulturalniej), na linii Lux-Trier.

- Polecam bank ING, bardziej nowoczesny, dobre oferty, super serwis.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Nikelbak pisze:- telefon komorkowy - przejrzelismy oferty Orange / LuxGSM / Tango i wyglada na to ze Orange ma najlepsza oferte, czy moze polecacie inna siec???
my w rodzinie używamy LuxGSM, córa ma telefon w systemie pre-paid, więc, za darmo, korzystamy z usługi "sponsor" (bezpłatne połaczenia z pre-paid na komóre rodziców, bez konieczności posiadania doładowania)
Nikelbak pisze:- telewizja + net - szukamy pakietu TV + net (nie chcemy netu mobilnego), zastanawiamy sie nad Numericable, czy moze polecacie inna firme???
to zależy w czyim zasigu będziecie. Niestety, w Luxembourgu nie ma możliwości wyboru dostawcy usług, bierzesz, to na czyim terytorium mieszkasz
Numericable ma bardzo dobrą ofertę i szybki internet w porównaniu z PT, ale mając komórkę w LuxGSM można się załapać na fajne rabaty w PT.Niestety, internet jest wolniejszy od Numericabla i w pakiecie jest przewidziany też telefon stacjonarny....
Nikelbak pisze:- firma pewnie pomoze mi w zalozeniu konta, ale chce sie tylko zapytac czy jest bank ktory byscie odradzili??
BCEE? czemu nie.....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Nikelbak

digilante pisze:- Tez odradzam Esch-Alzette, i w sumie czym bardziej na poludnie (blizej francji) tym gorzej (araby, rabuja, auta podpalaja). Gdybyscie chcieli cos troche dalej od miasta ale za tem spokojniej, ladniej, itd - mozna pomyslec o Ettelbrruck na polnocy, nawet Mersch, lub blizej niemcow (ladniej, czysciej, kulturalniej), na linii Lux-Trier.

- Polecam bank ING, bardziej nowoczesny, dobre oferty, super serwis.
Dzieki digilante,

Wiesz nie bardzo sie orientujemy ktora miejscowosc/dzielnica jest spokojna i bezpieczna dlatego pytamy - Bettembourg na pierwszy rzut oka wydaje sie idealny bo blisko i dostepnie cenowo ale czy bezpiecznie to juz nie wiemy. W wyborze mieszkania kierujemy sie glownie tym zeby bylo spokojnie, bezpiecznie, niedaleko do Luxa (max 15-20 min pociagiem), blisko do jakiejs szkoly jezykowej (chcemy sie dobrze nauczyc francuskiego i luxemburskiego), zeby byl dostep do szybkiego netu (najlepiej Numericable), w miare blisko do supermarketu itd.

Tez nie orienujemy sie w jakich dzielnicach Luxa jest dobrze mieszkac. Moze jakas sugestia z waszej strony.

Czy mozna gdzies sprawdzic w jakich miejscowosciach/dzielnicach dostepny jest Numericable?

Tak wogole to wielkie dzieki za wasze sugestie :-)
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Nikelbak pisze:Czy mozna gdzies sprawdzic w jakich miejscowosciach/dzielnicach dostepny jest Numericable?
kliknąć na votre commune

http://www.numericable.lu/index.php?pag ... =no&tel=no
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

co do mieszkania, to może rozważyć Bonnevoie, dzielnicę na południe od dworca. Są tam lepsze i gorsze miejsca, generalnie im bliżej dworca, tym bardziej "mętowato". Można jednak ulokować się parę przecznic dalej w przyzwoitych warunkach, do pracy i do centrum miałabyś parę minut piechotką.

Też odradzam Hamm i Cents ze względu na samoloty, dzisiaj byłam w Hamm na spacerze i mało mi bębenki nie pękły. Hollerich jest blisko dworca, ale jest tam chyba trochę mniej czysto i bezpiecznie niż w innych dzielnicach, no i jest to uświęcony prawem rewir pań lekkich obyczajów.

Bettembourg nie jest zły, ale to jednak mieścina i dzieje się tam jeszcze mniej niż w stolycy... Przy tym budżecie można spokojnie znaleźć coś w Lux-Ville.
Powodzenia!
Nikelbak

stary pisze:
Nikelbak pisze:Czy mozna gdzies sprawdzic w jakich miejscowosciach/dzielnicach dostepny jest Numericable?
kliknąć na votre commune

http://www.numericable.lu/index.php?pag ... =no&tel=no
Dzieki stary!

Ja jeszcze z francuskim na bakier :-)
Czyli z tego co widze to nie ma Numericable w Bettembourgu :(
Nikelbak

inesitka pisze:co do mieszkania, to może rozważyć Bonnevoie, dzielnicę na południe od dworca. Są tam lepsze i gorsze miejsca, generalnie im bliżej dworca, tym bardziej "mętowato". Można jednak ulokować się parę przecznic dalej w przyzwoitych warunkach, do pracy i do centrum miałabyś parę minut piechotką.

Też odradzam Hamm i Cents ze względu na samoloty, dzisiaj byłam w Hamm na spacerze i mało mi bębenki nie pękły. Hollerich jest blisko dworca, ale jest tam chyba trochę mniej czysto i bezpiecznie niż w innych dzielnicach, no i jest to uświęcony prawem rewir pań lekkich obyczajów.

Bettembourg nie jest zły, ale to jednak mieścina i dzieje się tam jeszcze mniej niż w stolycy... Przy tym budżecie można spokojnie znaleźć coś w Lux-Ville.
Powodzenia!
Hej inesitka!

Bardzo bysmy chcieli mieszkac w Lux-Ville ale z tego co patrzymy na athome to mieszkania dosc drogie a co do dzielnicy tez nie jestesmy pewni gdzie najlepiej. Patrzylismy tez na Bonnevoie bo sporo ludzi poleca - a moze jeszcze jakies sugestie? Moze gdzies dalej od centrum skad mozna sie autobusem dostac do dworca?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

przypuszczam ze tu tez zaglądaliście

http://www.polska.lu/informatorium/index.html

a co do komunikacji żeby sprawdzić czy jest połączenie i w jakich godzinach to tutaj

http://mobiliteitszentral.hafas.de/hafas/query.exe/fn

zastanawiam się czy wchodząc na polska stronę hafasa (lub niemiecka)przez polskie rozkłady tez można otrzymać te informacje
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

Mogę polecić Howald, gdzie sama mieszkam, niewiele dalej niż Bonnevoie, ale jednak trochę drożej. Można by jeszcze rozważyć nieco dalsze Hesperange, Alzingen czy Fentange. Dobre połączenie autobusowe, ale niestety korki.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A ja bym tak nie skreslala Hollerich...to jest bardzo zroznicowana dzielnica...blizej dworca rzeczywiscie nieciekawa, ale ja mieszkam w miejscu, ktore administracyjnie nalezy do Hollerich, ale jest faktycznie na skrzyzowaniu 3 dzielnic - Hollerich, Merl i Belair, z czego te 2 ostatnie sa uwazane za lepsze dzielnice Lux-Ville. Blisko do centrum (ok. 15 min piechota, ok. 5 min autobusem), do dworca - autobus, albo tez z 15-20 min piechota....W mojej okolicy (tez Hollerich) znajduje sie kilka ambasad i konsulatow, wiec nie moze to byc podla dzielnica :)
Awatar użytkownika
Sie

Post autor: Sie »

Najspokojniejsze z dzielnic to Belair,Merl,Limpertsberg
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Możecie też rozważyć mieszkanie na linii kolejowej w kierunku do Arlon. Od ostatniej miejscowości przed granicą (Kleinbettingen) do centrum lux ville pociągiem jedzie sie 20 minut, samochodem około 20 minut (poza godzinami szczytu) autobusu nie testowałam. Kierunek moim zdaniem bardzo spokojny. Blisko do różnych centrów handlowych nie tylko luxemburskich.

Z ofert tel. sprawdźcie sobie orange oferta all-in-one: linia stacjonarna + komórka + internet. Moim zdaniem całkiem atrakcyjna, a internet działa ok.

Jeśli chodzi o tele. to wiele osób tutaj instaluje satelity z polskimi kartami cyfra+, n, tele na kartę itd. Chyba wychodzi najtaniej... choć może nie całkiem legalnie...

I jeśli to nie tajemnica: gdzie w okolicy dworca będziesz pracować?
dag
ODPOWIEDZ