zakup laptopa

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

AD

zakup laptopa

Post autor: AD »

hej,
moj stary laptop juz sie bardzo zdezaktualizował i chce kupic nowy sprzet. Moje potrzeby +/- to:

- zdalna praca biurowa w domu (dużo pisania, dostęp do firmowych baz danych przez internet). Zalezy mi na dobrej/wygodnej klawiaturze i ekranie.
- multimedia: internet, ogladanie filmow, telewizja HD, obróbka zdjęć... W gry nie gram <8p> .

Chcialbym zeby posluzyl mi na długo, wiec wole kupic cos lepiej wyposazonego nawet jesli nie do konca w tej chwili wykorzystam wszystkie jego mozliwosci. Cena nie jest istotna. Fajnie by tez bylo zeby dodatkowo był lekki ale to juz tak "jakby sie tak dało". Polecono mi dwa: Toshiba Satellite A300 albo Sony Vaio seria F (najnowszy model). Co Wy na to? Może jakieś inne typy (ten pierwszy wydaje mi sie zbyt "podstawowy", hmm)

pozdrowienia,
a
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

forumowicze tutaj zaraz ci poleca Della, ja osobiscie nie lubie ich laptopow

Troche musisz jeszcze sprecyzowac, czy uzywasz komputera bardziej "przenosnie" (tzn. czy zalezy czy na tym, by laptop dzialal na baterii jak najdluzej) czy tez raczej stacjonarnie

Laptopy Sony maja z reguly najlepsza jasnosc ekranu, przez co maja bardzo dobry obraz, ale ten feature zzera mase energii i one nie wytrzumuja dlugo na bateriach. Do celow multimedialnych sa jednak super.

A300 Toshiby to chyba rzeczywiscie zbyt basic, popatrz sobie na ich stronie internetonwej. jakie maja nowsze modele, mozna je porownac obok siebie i wybrac.

Ostatnio modne sie zrobily samsungi, seria X, R albo Q, np. 17-calowyR720-Aura P8700 Suga
http://www.samsung.de/de/Privatkunden/B ... etail.aspx
AD

O, super. Dzieki wielkie za info, sporo "naświeliłeś". Komuptera uzywam zawsze stacjonarnie, to tylko ze wzgledu na loty do Polski ta lekkosc wskazana ;) (choc tez jest całkowicie drugoplanowa).

A jeszcze jedno - widzę, że mieszkasz w Trewirze - jak tam ceny sprzetu w DE? Jakos z dawnych lat mam jeszcze zakodowane, ze elektronika jest tam tansza niz tu, czy PL ale moze niewlasciwie :) Orientujesz sie? (choc pewnie jak wybiore model to posprawdzam w necie...)
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

troche trudno mi sie wypowiadac na temat miedzynarodowego porownywania cen, bo ja cale dorosle zycie mieszkam w Niemczech i uzywam dlatego tylko i wylacznie komputerow z niemiecka klawiatura kupionych w Niemczech.

Generalnie moja spostrzezenie jest takie: co kilkanascie tygodni MediaMarkt albo Saturn robi jakas promocje sprzetu komputerowego, komputery na pierwszej/drugiej stronie takiego prostpektu promocyjnego (mowimy o tych raczej z wyzszej polki oczywscie) maja wybitnie konkurencyjne ceny, bo oni kupuja ogromna partie i sprzedaja ja po takiej cenie, ze prawie zaden inny sklep nie moze konkurowac. Ale to sa wtedy tylko 2-3 modele. Jesli interesuje cie cos innego, to ich ceny sa srednie, ale niekoniecznie niskie.

Warto wtedy porownac w internecie. Dobrym sklepem komputerowym jest np.
cyberport.de
tu masz np. przecenione Toshiby
http://www.cyberport-b2b.de/itemsearch/ ... %20A500%22
AD

ok, posprawdzalam troche i widze, ze ceny sa różne ;) Czyli jak juz wybiore model to wtedy sie cenom poprzygladam :)
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Nie zapominac ze programy w DE na ogol po DE (nie kazdy studiowal germanistyke) a w lux mozliwosci szersze fr en de i czasami nawet inne
Kama

Post autor: Kama »

zwróć też uwagę na klawiaturę, bo może być różnie ;)

(tzn francuska, niemiecka, albo "normalna" :p )
AD

tiaaa, dzięki Wam, pamiętam ;)
ODPOWIEDZ