PODROZ Z DZIECKIEM

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bisia

PODROZ Z DZIECKIEM

Post autor: bisia »

Witam

Mam pytanie o doswiadczenia z Raynairem w temacie podrozy z dzieckiem.

Sytuacja jest o tyle specyficzna, ze mama i dziecko maja rozne nazwiska. Oczywiscie kazde z nich jest posiadaczem paszportu ( dziecko lat 3), bilety sa kupione zgodnie z danymi etc.

Pytanie:

Czy wymagane jest lub czy dobrze miec przy sobie w takiej sytuacji miedzynarodowy akt urodzenia dziecka? to tak na wszelki sluczaj jakby jakiemus nadgorliwemu urzedasowi :p przyszla chec na ogladanie dokumentu potwierdzajacego ze dane dziecko jest legalnie do mamy przynalezne.

pozdr :)
renjan8

PODROZ Z DZIECKIEM

Post autor: renjan8 »

Witam ja nie mialam zadnego problemu podruzowania z dzieckiem.Ja tez mam inne nazwisko a syn tez,ale lepiej miec przy sobie akt urodzenia dziecka,pa pozdrawiam
Awatar użytkownika
kozula

Post autor: kozula »

ja od wielu lat podrozuje ze swoim dzieckiem, ktore ma inne nazwisko wszystkimi mozliwymi srodkami transportu wlacznie z promem i wieloma liniami lotniczymi i nigdy nie mialam zadnego problemu. Dodam tez, ze nigdy nie mialam ze soba aktu urodzenia :)
Borys

Post autor: Borys »

Kolezanka wracala z Dubaju do Luxa przez Frankfurt. Panowie pogranicznicy zobaczyli inne nazwisko 11 letniej corki niz jej mamy i zaczela sie jazda. Prosili o dowod ze jej dziecko jest jej. Oczywiscie nic oprocz slow nie miala , cala akcja trwala moze 10 minut nie dluzej ale byla bardzo nieprzyjemna dla obydwu panienek. Zakonczylo sie na tym ze super hero germanscy oprawcy pytali prosto dziewczynki swoim lamanym angielskim :

Are you szure that thiz iz your moder ?

Ona odpowiedziala swoim lamanym angielskim :

Yez, I am sure.

I dopiero je puscili na kolejny samolot. Wez dokumenty ze soba , oszczedzi to nerwow Tobie i dziecku.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

wielkie dzieki za odpowiedzi.

moja szalona wyobraznia podpowiada mi scenariusz Borysa.

miedzynarodowy akt urodzenia kosztuje 10 minut zachodu a moze przy tym zaoszczedzic sporo nerwow.
jeszcze raz dzieki.
pozdr
ODPOWIEDZ