organizacja opieki nad dziećmi - pomocy!

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

prada

organizacja opieki nad dziećmi - pomocy!

Post autor: prada »

Witam,
jestem tu nowa, bo do Luksemburga wybieram się dopiero, najprawdopodobniej dopiero od stycznia i mam pytanie, a właściwie mnóstwo pytań dotyczących opieki nad dziećmi ;-)
jestem matką pracującą, więc muszę zorganizować cały dzień opieki i to dla 2 dzieci, o!
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady doświadczonych rodziców!

- starsza córka ma 4 lata i jak rozumiem pójdzie do szkoły, pracodawca jej miejsce w tej szkole załatwia - tylko, że ja wyczytałam, że szkoła jest czynna w poniedziałki do 16, a w pozostałe dni do 12 - pytanie więc co się tutaj robi z dzieckiem w wieku przedszkolnym w godzinach popołudniowych, jeśli rodzice pracują?

- młody ma 1,5 roku, jak rozumiem są jakieś żłobki, a do nich listy oczekujących, które trwają miesiącami? ile kosztuje taki żłobek?
ja bym wolała raczej mieć na cały dzień nianię (tak jak mam w Polsce) - no i tu pytanie: skąd się takie nianie w Lux bierze? czy w ogóle są jakieś panie chętne do takiej pracy? ile taka niania kosztuje?

czekam na wszelkie rady i porady w tym zakresie i z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

prada - bedziesz pracowała w instytucjach europejskich? bo jeśli tak - to dla mlodej pytaj o Garderie a jakby co - ten temat był wielokrotnie wałkowany na forum, wystarczy użyc funkcji SZUKAJ
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

4-latki do szkoły jeszcze nie chodzą (wyjątkiem są szkoły angielskie). Chodzą do maternelle (odpowiednik naszego przedszkola). Polecam lekturę naszego Informatorium, rozdział X Edukacja: http://www.polska.lu/informatorium/nauka.html
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

anwi pisze:4-latki do szkoły jeszcze nie chodzą (wyjątkiem są szkoły angielskie). Chodzą do maternelle (odpowiednik naszego przedszkola). Polecam lekturę naszego Informatorium, rozdział X Edukacja: http://www.polska.lu/informatorium/nauka.html
4 latki chodzą do szkół luxemburskich takze... dziecko, które ma do pierwszego września danego roku skończone 4 lata, rozpoczyna 15 września edukację w szkole fundamentalnej w pierwszym cyklu. Na szczęście pierwszy cykl (2 letni) to raczej nauka przez zabawę i wyrównanie szans dla wszystkich dzieciaków żeby umiały komunikować się po luksembursku. Zajęcia są od poniedziałku do piątku od 8 do 12:45 i w poniedziałki, środy i piątki od 14 do 16. W wiekszości gmin istnieje system tzw. foyer du jour (świetlica) gdzie mogą zostać dzieci rodziców pracujących na przerwę obiadową oraz po zajęciach.
Ze żlobkami chyba też nie jest tak źle i nie czeka się latami na miejsce ;) no chyba że chodzi o żłobek przy komisji etc...

A może nie długo będziemy mieć też żłobek prywatny z polską dyrekcją :) Trzymam kciuki!
dag
prada

no rzeczywiście, poczytałam i temat był dość szeroko dyskutowany, to forum jest kopalnią wiedzy, której chyba nigdzie indziej się znaleźć nie da

ma m jeszcze wielką prośbę o odpowiedź na następujące pytania, na które nie znalazłam jednak odpowiedzi w wyszukiwarce
gwoli wyjaśnienia będę zatrudniona w instytucji europejskiej - starszą córkę wyślę więc do maternelle i tutaj pytam:

1. jakiego języka uczą się (przebywają z) 4-latki w maternelle? oprócz oczywiście polskiego, i ile czasu zajęło Waszym dzieciom zanim zaczęły się w tym języku komunikować?

2. ile kosztuje żłobek (Komisji czy PE)? będę na początku w Lux sama, a mąż w Polsce - więc liczę, że się do takiego dostanę bez jakiejś strasznie długiej kolejki

3. jeśli nie wyślę młodego (1,5 roku) do żłobka - to ile kosztuje niania na pełny etat? czy jest dużo chętnych pań do takiej pracy i gdzie się takich pań szuka?

3. jeśli pracujecie i macie dzieci w szkole, przedszkolu czy żłobku - to jak organizujecie sobie sytuację, gdy dzieci chorują? domyślam się, że nie możecie liczyć na pomoc dziadków i zaprzyjaźnionych cioć? macie jakieś awaryjne nianie? bierzecie zwolnienia?

będę bardzo wdzięczna za wszelkie dobre rady od doświadczonych rodziców!
Awatar użytkownika
olandia

Post autor: olandia »

2. ile kosztuje żłobek (Komisji czy PE)? będę na początku w Lux sama, a mąż w Polsce - więc liczę, że się do takiego dostanę bez jakiejś strasznie długiej kolejki
Warto zorientowac sie rowniez ile kosztuja zlobki prywatne w porownaniu do zlobkow instytucyjnych (oplata to % od dochodow). System cheques services wprowadzony niedawno w Luksemburgu sprawia ze prywatne luksemburskie instytucje moga stac sie atrakcyjne cenowo (tutaj obliczenia oplaty dokonuje gmina).
3. jeśli pracujecie i macie dzieci w szkole, przedszkolu czy żłobku - to jak organizujecie sobie sytuację, gdy dzieci chorują? domyślam się, że nie możecie liczyć na pomoc dziadków i zaprzyjaźnionych cioć? macie jakieś awaryjne nianie? bierzecie zwolnienia?
W Parlamencie Europejskim bierzesz "specjalne zwolnienie - special leave" (2 dni na serious illness of a child, 5 dni na very serious illness of a child) ale jak oni to oceniaja to nie umieli mi odpowiedziec. I to mozesz brac za kazdym razem kiedy choroba sie zdazy. Naturalnie musisz przeslac zaswiadczenie od lekarza na taka okolicznosc.
olandia
Awatar użytkownika
olandia

Re: organizacja opieki nad dziećmi - pomocy!

Post autor: olandia »

jak rozumiem są jakieś żłobki, a do nich listy oczekujących, które trwają miesiącami?
ja rowniez potwierdzam ze to nie musi byc takie straszne, ale warto zaczac szukac 2-3 miesiace przed data rozpoczecia edukacji w zlobku, chocby tylko dlatego zeby sie zorientowac co Tobie pasuje i jakie Ty masz wymagania co do zlobkow.
olandia
k-th

Post autor: k-th »

Cheque service daje duzo wiekszy wybor przedszkoli/zlobkow i moze byc nawet tansze od zlobka PE/KE. Polecam broszure http://chequeservice.lu/frontend_site/B ... ce__fr.pdf
a w niej na stronach 32-33 cennik. Uzyty w nim termin SSM to jest chyba pensja minimalna = ca. 1700euro
cennik ten dotyczy rowniez Foyer du Jour
prada

bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi, ale jak zwykle mam jeszcze pytania:
k-th pisze:cennik ten dotyczy rowniez Foyer du Jour
a co to jest Foyer du Jour?
olandia pisze:W Parlamencie Europejskim bierzesz "specjalne zwolnienie - special leave" (2 dni na serious illness of a child, 5 dni na very serious illness of a child)
a czy ktoś wie jak jest w EBI? z mojego doświadczenia wynika, że jak dziecko dostanie infekcji z katarem, to po 2 dniach go do przedszkola / żłobka nie oddam znowu - więc co wtedy kolejny kwit od lekarza?

i ponawiam moje pytanie o zatrudnienie niani po prostu...

z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
k-th

Post autor: k-th »

a co to jest Foyer du Jour - tam gdzie dziecko mozesz zaprowadzic po szkole

jak dziecko dostanie infekcji z katarem, to po 2 dniach go do przedszkola / żłobka nie oddam znowu - więc co wtedy kolejny kwit od lekarza - dokladnie, dotyczy to rowniez pracy w zwyklym systemie luksemburskim, pierwsze zwolnienie jest na 2 dni, potem mozliwe przedluzenie
MaWi

Post autor: MaWi »

prada pisze:a co to jest Foyer du Jour?
to taka swietlica dla dzieci po zajeciach szkolnych. Z reguly organizowane sa tam rozne zajecia – czasem nawet calkiem "profesjonalne" kursy czy to muzyczne czy plastyczne – zalezy od profilu.
prada pisze:a czy ktoś wie jak jest w EBI?
reguly we wszystkich instytucjach UE sa zazwyczaj dosc podobne. Jesli sa jakies roznice w EBI (co oczywiscie jest mozliwe), to z pewnoscia znajdzie sie dobra dusza, ktora ci to tu wyjasni; pracujacych w EBI mlodych mam mamy na polska.lu dostatek :)
prada pisze:i ponawiam moje pytanie o zatrudnienie niani po prostu...
zajrzyj do naszego dzialu ogloszen, a w szczegolnosci do gieldy pracy – szybko zorientujesz sie jak wiele osob oferuje tu swoje uslugi jako niania. Sa mlodsze, starsze, z referencjami i "na stazu", sa takie na opieke dorywcza, sa takze takie, ktore szukaja czegos na stale. Jednym slowem – full wypas ;)

Byla nawet kiedys dyskusja na temat stawek dla nian i "au pairs" – mysle, ze jesli poszukasz, to znajdziesz ten watek i dowieszi sie wszystkiego.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

prada pisze:1. jakiego języka uczą się (przebywają z) 4-latki w maternelle? oprócz oczywiście polskiego, i ile czasu zajęło Waszym dzieciom zanim zaczęły się w tym języku komunikować?
w maternelle tylko język polski (nie ma tam lekcji jako takich, więc nalezy to porównac z przedszkolem polskim), ale jeśli poslesz dziecko na popołudnia do Garderie - tam pewnie trafi do francuskojęzycznej grupy, a dzieci w tym wieku szybko lapia języki obce
prada pisze:2. ile kosztuje żłobek (Komisji czy PE)? będę na początku w Lux sama, a mąż w Polsce - więc liczę, że się do takiego dostanę bez jakiejś strasznie długiej kolejki
wszytsko zależy od waszych wspólnych zarobków, creche jest niestety trochę droższy, ale za Garderie nie powinno wyjśc więcej niż ok 200 euro miesięczne (wliczone opieka, posiłki, wycieczki etc
prada pisze:3. jeśli nie wyślę młodego (1,5 roku) do żłobka - to ile kosztuje niania na pełny etat? czy jest dużo chętnych pań do takiej pracy i gdzie się takich pań szuka?
)
i tu tez wystarczy przejrzeć to forum - ofert jest mnóstwo
prada pisze:3. jeśli pracujecie i macie dzieci w szkole, przedszkolu czy żłobku - to jak organizujecie sobie sytuację, gdy dzieci chorują? domyślam się, że nie możecie liczyć na pomoc dziadków i zaprzyjaźnionych cioć? macie jakieś awaryjne nianie? bierzecie zwolnienia?
albo bierzesz "special leave", albo odbierasz z nadgodzin, albo nadszarpujesz urlop... wszystko zalezy jak bardzo masz chorowite dziecko i jak długo choruje...
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
asiunia

Post autor: asiunia »

olandia pisze:ale jak oni to oceniaja to nie umieli mi odpowiedziec
To ja Ci odpowiem. 5 dni jest tylko i wylacznie wtedy jesli dziecko przebywa w szpitalu. Jesli nie, to tylko dwa dni.
prada pisze:to ile kosztuje niania na pełny etat?
To wszystko zalezy od niani. Zalezy tez od tego czy to niania przychodzaca do Ciebie (drozsza) czy to niania, do ktorej odwozilabys dziecko (tansza). Ja mam nianie przychodzaca (13 euro za godzine). Znam natomiast jedna nianie, ktora zajmuje sie dziecmi u siebie i zada za to 30 euro za caly dzien, albo 20 jesli tylko popoludnia. Takiej niani najlepiej szukac przez gmine, w ktorej bedziesz mieszkac. Zazwyczaj maja oni tam informacje o takich nianiach.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

prada pisze:jak dziecko dostanie infekcji z katarem, to po 2 dniach go do przedszkola / żłobka nie oddam znowu
jak to nie?....Tu sie nie "cackaja" - jak nie ma goraczki, to nie widza potrzeby trzymania dziecka w domu....
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

bamaza42 pisze:jak to nie?....Tu sie nie "cackaja" - jak nie ma goraczki, to nie widza potrzeby trzymania dziecka w domu....
W Polsce jest tak samo - dzieci z katarem do kolan biegają po przedszkolu i zarażają się nieustannie ;)
ODPOWIEDZ