Coditel i telefon internetowy

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

mslawomir

Coditel i telefon internetowy

Post autor: mslawomir »

Mamm pytanie do wszystkich doswiadczonych i majacych wiedze:

Mam coditela i chce podlaczyc polski nr telfonii internetowej. czy ktos moze juz z Was korzystal lub korzysta z takiego rozwiazania (jaki operator), czy sa jakies problemy, jaki sprzet, etc

chce korzystac z tel bez wlaczonego komp czyli podpinajac bezposredni do rutera.

bede wdzieczny za kadze info, pozdrawiam

s.
Trian

Post autor: Trian »

Korzystam w taki właśnie sposób z Coditela i Tlenofonu . Działa od prawie 2 lat bez większych problemów. W razie potrzeby służę szczegółami.[/list]
IronBone

Post autor: IronBone »

Może komuś przyda się moja informacja jak tanio (lub bezpłatnie) telefonować do/z Polski (czy innego kraju w EU).

Usługa jest warta polecenia, bo jest cenowo konkurencyjna a nie trzeba nic podłączać, nie trzeba mieć w domu internetu i korzysta się z telefonu.

Można się zarejestrować na np. http://rebtel.onet.pl/pl/

Można z tego systemu korzystać naprawdę tanio jeśli ma się darmowe połączenia lokalne. Jeśli osoba do której dzwonimy ma również lokalne połączenia za darmo, to rozmawiamy bez żadnych opłat.
Po rejestracji podajemy telefon osoby do której chcemy dzwonić i dostajemy jej "wirtualny" numer, który dla nas jest numerem lokalnym. Dzwonimy na ten numer do drugiej osoby i prosimy by ona oddzwoniła do nas na numer, który się jej wyświetlił na wyświetlaczu - to z kolei jest lokalny numer dla drugiej osoby, my nie odkładamy słuchawki. Druga osoba oddzwania i z nami rozmawia.

W najgorszym wypadku każdy płaci za lokalną rozmowę - a jak mamy je w abonamencie za darmo, to nie płacimy. To wszystko można robić bez wpłacania nigdzie żadnych pieniędzy. Dodatkowo jeśli nie chcemy obciążać kosztami osoby drugiej, możemy zapłacić firmie (jak dokładnie nie wiem bo dzwonię za darmo ;) ) i wtedy płacimy poniżej 7 gr/mim (cena na dziś).
Co jeszcze fajne przydzielane numery są stałe, wiec druga osoba może sama zainicjować rozmowę - po dodzwonieniu się do nas na numer wcześniej już używany, prosi o obdzwonienie nie odkładając słuchawki.

Oczywiście nie mam żadnych profitów z reklamy serwisu ale znam ludzi (patrz moja żona), którzy nie lubią rozmawiać przy komputerze albo podłączać czegoś do internetu - słuchawka to słuchawka.
Działa to również z telefonami komórkowymi.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

od pierwszego kwietnia majac staly telefon w P&T (integral-czyli staly, komorka i internet) rozmowy lokalne sa caly czas za darmo oraz 120 minut zagranice (w pierwszej strefie)

http://pt.lu/portal/telecom/pid/319
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

mslawomir pisze:Mam coditela i chce podlaczyc polski nr telfonii internetowej. czy ktos moze juz z Was korzystal lub korzysta z takiego rozwiazania (jaki operator), czy sa jakies problemy, jaki sprzet, etc
Ja korzystam z łącza w P&T + skype. Co prawda inny operator, ale podłączasz się do routera, więc jest to bez znaczenia.
Abonament skype "Unlimited Europe" (€4.54 z VAT miesięcznie) obejmuje:
- nielimitowane połączenia na numery stacjonarne w 21 krajach Europy
- numer Skype-In (numer stacjonarny) w jednym z wybranych krajow (ja mam akurat w Polsce, zeby rodzina mogla do mnie taniej dzwonic)
- Skype-to-go
- przekierowanie połączeń
- poczta głosowa
Minus jest taki, że nie można używać dowolnej bramki IP-phone, trzeba wziąć skype-telefon, ja kupiłem sobie DualPhone 3088 - ma tę zaletę, że można go używać zarówno do skype jak i zwykłej linii analogowej - jedna baza podłączona do routera i do linii telefonicznej, max. dwie słuchawki z własnymi bazami umieszczone w dowolnym miejscu w domu (DualPhone).
Jak dotąd działa bez zarzutów, jakość połączeń telefonicznych przez IP całkiem przyzwoita, chociaż mam wrażenia, że moja stara słuchawka analogowa od "Pana Sonica" produkowała dźwięk trochę lepszej jakości, ale w końcu nie używam jej do słuchania muzyki tylko do rozmów.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
krislux

Podlaczenie telefonu stacjonarnego do modemu z bramka voip

Post autor: krislux »

Ja polecam www.lowratevoip.com. Maja kilka dostepnych taryf. Ja uzywam takiej gdzie po zaladowaniu konta za 10 EUR mam gratis rozmowy na stacjonarne (caly swiat) przez 30 dni i na komorki po 7,5 centa/min (wykorzystywane z tych 10 euro). Po 30 dniach na stacjonarne place 1c/min. Co wazne ten dostawca VOIP uzywa standardowego protokolu SIP (w przeciwienstwie do Skype) wiec mozna skonfiruforwac dowolny modem (np. ADSL) z bramka VOIP (ja uzywam Siemens Gigaset SX541 WLAN DSL) i korzystac z telefonu stacjonarnego bez zadnych dodatkowych sztuczek (nie trzeba miec wlaczonego komputera, telefon domyslenie wybiera linie VOIP na polaczenia wychodzace, polaczenia przychodzace z P&T sa rozniez odbierane).
Jesli chodzi o to, by miec polski numer to uzywam www.hopin.pl. Numer dostepowy kosztuje tylko 10PLN na miesiac. Oczywiscie tez do skonfigurowania na bramce VOIP. Jakosc rewelacyjna.
Krzysiek
ODPOWIEDZ